Ισχυρή άνοδο σχεδόν 2% κατέγραψαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς οι συζητήσεις για ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και της Ρωσίας ενισχύουν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της προσφοράς αργού, ενώ οι διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση.
Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Ιανουαρίου για το αμερικανικό WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν με κέρδη 1,8% ή 1,27 δολάρια/βαρέλι και διαμορφώθηκαν στα 71,29 δολάρια/βαρέλι. Tο WTI ενισχύθηκε κατά 6,1% από την Δευτέρα, στην μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο εδώ και τρεις εβδομάδες.
Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό brent, με τα συμβόλαια Φεβρουαρίου να κλείνουν με άνοδο 1,5% στα 74,49 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 5% από τις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.
Την Τετάρτη, ο OPEC αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σε μία σειρά υποβαθμίσεων που υπογραμμίζουν τον κυρίαρχο ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια ζήτηση. Συγκεκριμένα, ο OPEC ανακοίνωσε ότι αναμένει το 2024 η παγκόσμια ζήτηση να αυξηθεί κατά 1,61 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd), από 1,82 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.
Η μείωση κατά 210.000 bpd στον αριθμό του 2024 είναι η μεγαλύτερη από τις πέντε μειώσεις που έχει κάνει ο OPEC στις μηνιαίες εκθέσεις του από τον Αύγουστο. Τον Ιούλιο, ο OPEC ανέμενε αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια bpd. Ο OPEC μείωσε επίσης την εκτίμησή του για την ανάπτυξη για το 2025 σε 1,45 εκατ. bpd από 1,54 εκατ. bpd.
Η πιο αδύναμη προοπτική υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο OPEC+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους όπως η Ρωσία. Ο OPEC+ νωρίτερα αυτό το μήνα καθυστέρησε το σχέδιό του να αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή μέχρι τον Απρίλιο του 2025 σε ένα πλαίσιο πτώσης των τιμών.