Τα τελευταία χρόνια η Apple έχει πουλήσει στους Αμερικανούς iPhone κατασκευασμένα στην Ινδία, AirPods από το Βιετνάμ και επιτραπέζιους υπολογιστές Mac που συναρμολογούνται στη Μαλαισία. Ήταν μέρος της στρατηγικής της Apple να διαφοροποιήσει την παραγωγή της από την Κίνα.
Η Apple χρησιμοποίησε τη στρατηγική ως μέσο αντιστάθμισης για την αλυσίδα εφοδιασμού της, αφού η εταιρεία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τους δασμούς της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε ο Covid και τις ελλείψεις ημιαγωγών που, όλα μαζί, ανέδειξαν τον κίνδυνο που διέτρεχε η εταιρεία από την παραγωγή, κυρίως εκτός Κίνας.
Φαινόταν να είναι μία καλή στρατηγική. Μέχρι που οι «αμοιβαίοι δασμοί» του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα έπληξαν και αυτές τις χώρες.
Τώρα, η Apple ηγείται της πτώσης μεταξύ των μετοχών τεχνολογίας την Πέμπτη, αφού οι δευτερεύουσες τοποθεσίες παραγωγής της εταιρείας συμπεριλήφθηκαν όλες στον γύρο των δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ την Τετάρτη.
Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν πάνω από 9% στις συναλλαγές της Wall Street έναντι πτώσης 6% για τον Nasdaq. Αυτό σημαίνει ότι εξανεμίστηκε κεφαλαιοποίηση άνω των 300 δισ. δολαρίων για την κατασκευάστρια του iPhone, ενώ πρόκειται για τη χειρότερη ημερήσια απόδοση για τη μετοχή από τον Μάρτιο του 2020.
Για να αντισταθμίσει την επίπτωση των δασμών, η Apple μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τις τιμές σε όλες τις σειρές προϊόντων της κατά 17% έως 18% στις ΗΠΑ, εκτιμά ο αναλυτής της Morgan Stanley Erik Woodring. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα κάνει η Apple και πώς η Κίνα μπορεί να αντιδράσει εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόσθεσε. «Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πρέπει να σκεφτείς το χειρότερο σενάριο», είπε.
Η Apple δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού από το CNBC σχετικά με την αντίδρασή της στους δασμούς Τραμπ ή για το εάν σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές στις ΗΠΑ.