Eβδομαδιαίες απώλειες 2% κατέγραψε το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για υπερπροσφορά και της αβεβαιότητας γύρω από τις συνομιλίες για τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, σε επίπεδο εβδομάδας το Brent απώλεσε 1,6%, ενώ το αμερικανικό αργό πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) διολίσθησε 2,6%. Την Παρασκευή, τα futures του Brent ενισχύθηκαν 32 σεντς στα 66,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το WTΙ κέρδισαν 23 σεντς στα 63,02 δολάρια το βαρέλι.
«Σε εβδομαδιαία βάση... οι τιμές μειώνονται καθώς οι ανησυχίες για υπερπροσφορά από τον OPEC+ επιμένουν, ενώ οι προοπτικές ζήτησης παραμένουν αβέβαιες εν μέσω των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων. Το ισχυρότερο δολάριο των ΗΠΑ έχει επίσης προσθέσει πίεση στις τιμές του αργού», υπογράμμισε ο ανώτερος αναλυτής της LSEG, Αν Φαμ.
Ο «μαύρος χρυσός» διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη του, αφού ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι Πεκίνο και Ουάσινγκτον δεν είχαν καμία διαβούλευση ή διαπραγμάτευση για τους δασμούς διαψεύδοντας τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις 2 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου.
Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει ορισμένες αμερικανικές εισαγωγές από τους δασμούς 125% και ζητά από τις επιχειρήσεις της να παράσχουν λίστες αγαθών που θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα, στο μεγαλύτερο σημάδι μέχρι στιγμής των ανησυχιών του Πεκίνου σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου. Οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού οι δασμοί προκάλεσαν τριγμούς για την παγκόσμια ζήτηση και μαζικό sell off στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Παράλληλα, η αγωνία εντείνεται και για την υπερβολική προσφορά. Αρκετά μέλη του ΟPEC ζήτησαν να επιταχυνθούν οι αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου για δεύτερο μήνα τον Ιούνιο. Πάντως, Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία μιας συμφωνίας δεν έχουν ακόμη κλειδώσει, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο CBS News.