Θύμα του παγκόσμιου selloff στις αγορές που πυροδότησαν οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ έπεσαν οι τιμές του χρυσού την Πέμπτη, περιορίζοντας παρ'όλ αυτά τις απώλειες της τάξεως του 2% που κατέγραφαν νωρίτερα στη συνεδρίαση.
Παρά το γεγονός ότι οι χρυσός λειτουργεί ως επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, οι traders απέδωσαν την πρώτη σε μερική ρευστοποίηση κερδών αλλά και στα margin calls σε άλλες κατηγορίες παγίων που ώθησαν ορισμένους επενδυτές να πουλήσουν κάποιες από τις τοποθετήσεις τους σε χρυσό για να καλύψουν τη ζημία.
Η τιμή spot του χρυσού σημείωσε πτώση 0,85% στα 3.106,99 δολάρια η ουγγιά, αφού κατάφερε να αγγίξει νωρίτερα ενδοσυνεδριακά το νέο ιστορικό υψηλό των 3.170 δολαρίων, ενώ τα futures χρυσού στις ΗΠΑ διολίσθησαν 1,4% στα 3.121,70 δολάρια.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή του τομέα μετάλλων της Zaner Metals, ο κόσμος μακροπρόθεσμα θα συνεχίσει να αναζητά ασφαλή επενδυτικά καταφύγια «και ο χρυσός είναι σίγουρα ένα από αυτά». Η ανοδική τροχιά του μετάλλου παραμένει άθικτη μέχρι στιγμής καθώς κερδίζει πάνω από 500 δολάρια από τις αρχές του έτους. Μάλιστα, οι Κεντρικές Τράπεζες αναμένεται να βοηθήσουν στη διατήρηση του momentum φέτος, με περισσότερες αγορές χρυσού στην προσπάθειά τους να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους από το δολάριο εξαιτίας των κινδύνων που απορρέουν από τις πολιτικές Τραμπ.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα επιβληθούν δασμοί -που κατ ελάχιστον θα φτάνουν το 10%- σε δεκάδες χώρες για να «βοηθήσει στην ανοικοδόμηση» της αμερικανικής οικονομίας. Για την ΕΕ το ποσοστό μεταφράζεται σε 20%, ενώ στο 54% ανεβαίνουν οι δασμοί σε βάρος της Κίνας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, ένας τέτοιος δασμός στα αγαθά από την Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ κατά 90% έως το 2030.
Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι spot υποχώρησε 5,9% στα 32,01 δολάρια η ουγγιά, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Μαρτίου. H πλατίνα σημείωσε πτώση 3,2% στα 983,64 δολάρια και το παλλάδιο κατέγραψε οριακή άνοδο στα 983,20 δολάρια.