Άτακτο selloff ήταν η αντίδραση της Wall Street στους σαρωτικούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, με τη χειρότερη χειρότερη συνεδρίαση από το 2020 να «καταχωρείται» στο ταμπλό και τον S&P 500 να περνά σε περιοχή διόρθωσης.
Οι δασμοί, που ξεκινούν από το 10% και φτάνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα για πολλές χώρες, πλήττουν την ήδη δοκιμαζόμενη αμερικανική οικονομία και ενισχύουν τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου που θα μπορούσε να τη βυθίσει σε ύφεση. Το σκεπτικό του Αμερικανού Προέδρου είναι να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να ασκήσει πιέσεις σε ορισμένες χώρες να αλλάξουν τις πολιτικές τους.
Στο ταμπλό, ο Dow Jones υποχώρησε 3,98%, ή 1.679 μονάδες, στις 40.545 μονάδες. Ήταν η χειρότερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2020.
Ο S&P 500 διολίσθησε 4,84% ή 274 μονάδες, στις 5.396 μονάδες, χάνοντας απόψε κεφαλαιοποίηση σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων. Η σημερινή κίνηση οδήγησε τον S&P 500 στο χαμηλότερο επίπεδο από πριν την εκλογική νίκη του Τραμπ τον Νοέμβριο. Πλέον απέχει 12% από το ιστορικό υψηλό κλείσιμο που πέτυχε τον Φεβρουάριο.
Ο τεχνολογικός Nasdaq ηγήθηκε του sell off με απώλειες 5,97% κλείνοντας στις 16.550 μονάδες, στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2020.
Στην πρώτη γραμμή των απωλειών βρέθηκαν μετοχές πολυεθνικών κολοσσών. Η Nike έχασε 14,44%, ενώ η Apple υποχώρησε 9,25%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας πενταετίας. Η Five Below σημείωσε «βουτιά» σχεδόν 27,8%, η Dollar Tree κατέγραψε πτώση 13,34% και η Gap «κατρακύλησε» 20,3%. Μεγάλες απώλειες σημειώθηκαν και για τους τεχνολογικούς κολοσσούς Nvidia (-7,8%) και Tesla (-5,5%).
«Ο ασθενής επιβίωσε και αναρρώνει»
Ο ελάχιστος δασμός του 10% σε όλες τις χώρες θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Απριλίου. Οι χώρες αναδιπλώνονται και ετοιμάζονται να απαντήσουν με δικά τους μέτρα, ειδικά οι δύο μεγάλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα, οι οποίοι μπαίνουν πλέον στις πρώτες θέσεις του «βιβλίου δασμών» του Τραμπ.
Την Πέμπτη, ο Τραμπ αναγνώρισε την έντονη αντίδραση των αγορών και παρομοίασε την επιβολή δασμών με «μια επέμβαση, όπως όταν ένας ασθενής χειρουργείται».
«Οι αγορές θα εκτιναχθούν. Οι μετοχές θα εκτιναχθούν. Η χώρα θα εκτιναχθεί. Και ο υπόλοιπος κόσμος θέλει να δει αν υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος να κάνουν μια συμφωνία», έγραψε ο Τραμπ.
Οι traders ήλπιζαν ότι το δασμολογικό σχέδιο του Τραμπ θα χρησιμοποιούσε έναν συντελεστή 10%, ή στη χειρότερη έναν συντελεστή 20% ως ανώτατο όριο και όχι ως ελάχιστο σημείο εκκίνησης. Τα ποσοστά θα καταλήξουν να είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι περίμεναν οι επενδυτές για πολλά κράτη. Για παράδειγμα, ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής για την Κίνα ανέρχεται πλέον στο 54% εάν ληφθεί υπόψιν ο νέος αμοιβαίος συντελεστής συν τους δασμούς που έχουν ήδη επιβληθεί σε βάρος της ασιατικής χώρας, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος στο CNBC.
Μάκρο
Στα μάκρο της ημέρας, μία έκρηξη στις περικοπές θέσεων εργασίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα οι απολύσεις στις ΗΠΑ τον Μάρτιο να ανέλθουν σε επίπεδα τα οποία έχουν ξεπεραστεί μόνο μία φορά όταν η χώρα βρισκόταν σε ολικό shut down κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας εύρεσης εργασίας Challenger, Gray & Christmas από τις 275.240 απολύσεις στο εργατικό δυναμικό, οι 216.215 αφορούσαν ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Τους τελευταίους δύο μήνες, περίπου 280.253 απολύσεις σε 27 υπηρεσίες συνδέονται με το Τμήμα Κυβερνητικής Αποδοτικότητας υπό την ηγεσία του Έλον Μασκ και τις προσπάθειές του να μειώσει το ομοσπονδιακό εργατικό δυναμικό.
Επιπλέον, μείωση κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν στις 219.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Μαρτίου από 225.000 μια εβδομάδα νωρίτερα.
Τέλος, συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας από το ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Ιανουάριο, καθώς οι ισχυρότερες εξαγωγές κατάφεραν να περιορίσουν την ανασφάλεια των εταιρειών να βιαστούν να εξασφαλίσουν αγαθά και υλικά λόγω των σαρωτικών δασμών του Τραμπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα σημείωσε πτώση 6,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στα 122,7 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 123,5 δισ. δολάρια.