Χρυσός: «Απεξάρτηση» από τα αμερικανικά Treasuries – Αυξάνεται κι άλλο η λάμψη του

Κώστας Οικονομάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρυσός: «Απεξάρτηση» από τα αμερικανικά Treasuries – Αυξάνεται κι άλλο η λάμψη του
Οι ασυνήθιστες κινήσεις χρυσού και κρατικών ομολόγων. Οι παράγοντες πίσω από την άνοδο του κίτρινου μετάλλου.

Στο απόλυτο ασφαλές «καταφύγιο» αναδεικνύεται πλέον ο χρυσός μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει άρδην, ακολουθώντας μοναχικό δρόμο και σε πλήρη απεξάρτηση από το άλλο μέχρι πρότινος ασφαλές ενεργητικό, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

«Αυτό που κάνει τη ζήτηση για χρυσό τόσο μοναδική είναι ότι το δολάριο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν ξεπουληθεί καθώς η ελκυστικότητα αυτών των δύο κατηγοριών ενεργητικού των ΗΠΑ έχει περιοριστεί σημαντικά», αναφέρει στο CNBC ο Βίβεκ Νταρ, διευθυντής της Commonwealth Bank of Australia για εμπορεύματα.

Οι τιμές του χρυσού άγγιξαν ρεκόρ στα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά την Τρίτη, με περισσότερους αναλυτές να προβλέπουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω. Η JP Morgan αναμένει ότι το κίτρινο μέταλλο θα φτάσει κατά μέσο όρο στα 3.675 δολάρια ανά ουγγιά έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025 και εν συνεχεία τα 4.000 δολάρια έως το δεύτερο τρίμηνο του 2026. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες προβλέψεις που λένε ότι το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να αγγίξει τα 4.000 δολάρια ακόμη και εντός του 2025.

Ασυνήθιστες κινήσεις

Από την άλλη, τα αμερικανικά 10ετή κρατικά ομόλογα έχουν δεχθεί έντονες ρευστοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με την απόδοση των 30 ετών να φτάνει στις αρχές Απριλίου στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2023. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης του δολαρίου έχει υποχωρήσει και έχει αποδυναμωθεί κατά 8% μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Ενώ η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έχει ενισχυθεί μόλις περίπου 2 μονάδες βάσης φέτος, η άνοδος μέσα σε μια εβδομάδα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τους ανταποδοτικούς δασμούς ήταν πάνω από 30 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε επίσης κατά 30 μονάδες βάσης. Εν τω μεταξύ, η τιμή spot του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 29% μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG.

Τέτοιες ταυτόχρονες αυξήσεις στην τιμή του χρυσού και στην άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων είναι ασυνήθιστες και προκαλούν μεγάλη ανησυχία για την οικονομία, σημειώνουν αναλυτές στο Reuters.

Μολονότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν από τα υψηλά που σημείωσαν αυτόν τον μήνα και το δολάριο προσπάθησε να ανακτήσει μέρος των απωλειών του, καθώς ο Τραμπ υπαναχώρησε στα σχόλια που έκανε για την Κίνα και την αποπομπή του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, οι τοποθετήσεις των επενδυτών σε αμερικανικό ενεργητικό έχουν πληγεί.

«Αν και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το θάνατο του δολαρίου, θα πρέπει να πούμε ότι η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, στην οικονομία τους και στο βασικό ενεργητικό τους, το δολάριο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, έχει διαρραγεί», δήλωσε στο CNBC ο στρατηγικός αναλυτής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, Τζον Ριντ.

Αγοραστικός «πυρετός» για χρυσό

Η παραδοσιακά αντίστροφη σχέση μεταξύ των αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων και του χρυσού φαίνεται να έχει καταρρεύσει. Συνήθως, όταν οι αποδόσεις είναι υψηλότερες, ο χρυσός γίνεται λιγότερο ελκυστικός δεδομένου του υψηλότερου κόστους διακράτησης του χρυσού, καθώς δεν πληρώνει τόκους.

Η ιδιότητα του χρυσού ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό τον καθιστά «ιδιαίτερο», δήλωσε στο CNBC ο Μάικλ Ράιαν, λέκτορας στo τμήμα λογιστικής, χρηματοοικονομικής και οικονομίας του Πανεπιστημίου του Waikato.

Οι δασμοί αναμένεται να αυξήσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, γεγονός που συνεπάγεται υψηλότερα μελλοντικά επιτόκια, γεγονός που με τη σειρά του θα ασκήσει πιέσεις στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, είπε ο Ράιαν.

«Ο χρυσός, ωστόσο, θεωρείται ιστορικά ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού, κάτι που μπορεί να εξηγήσει την προτίμησή του - επομένως είναι ίσως η ικανότητα του χρυσού ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό που τον κάνουν ιδιαίτερο», εξήγησε.

Σε αντίθεση με τα νομίσματα ή τα κρατικά ομόλογα, ο χρυσός δεν ενέχει πιστωτικό κίνδυνο και δεν συνδέεται με την οικονομική ή πολιτική πορεία μίας συγκεκριμένης χώρας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους που η εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά μέσα κλονίζεται.

Ακόμη ένας παράγοντας πίσω από την κατάρρευση της παραδοσιακής σχέσης μεταξύ χρυσού και αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι η φθίνουσα πλέον εμπιστοσύνη στην Αμερική και στο αφήγημα της «εξαιρετικότητας των ΗΠΑ», είπαν αναλυτές στο CNBC.

Οι αγορές θεωρούν ευρέως το δασμολογικό και εμπορικό πόλεμο του Τραμπ ως λάθος πολιτικής και η ανεξαρτησία του χρυσού από οποιαδήποτε νομισματική και δημοσιονομική πολιτική έχει ενισχύσει την απήχησή του.

Περαιτέρω λάμψη στον χρυσό δίδει η φθίνουσα πορεία του δολαρίου. Ένα ασθενέστερο δολάριο γενικά καθιστά τα εμπορεύματα που τιμολογούνται σε δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, πιο ελκυστικά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Προσπάθεια διαφοροποίησης

Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες διατηρούσαν θέση underweight για τον χρυσό σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στις ανεπτυγμένες αγορές, έχουν στραφεί στο κίτρινο μέταλλο και είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυροί αγοραστές καθώς προσπαθούν να μειώσουν τα αποθεματικά τους που βασίζονται σε δολάρια, δήλωσε ο Έλι Λι, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας της Σιγκαπούρη.

Το πρόσφατο ξεπούλημα του δολαρίου πυροδότησε συζητήσεις για μια παγκόσμια τάση αποδολαριοποίησης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ελκυστικότητα του δολαρίου ως βασικού αποθεματικού νομίσματος του πλανήτη. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Γιαν Χάτζιους, εκτιμά ότι το δολάριο θα μπορούσε να αποδυναμωθεί επιπλέον 25% έναντι καλαθιού με τα κυριότερα νομίσματα του πλανήτη.

Ο χρυσός έχει λειτουργήσει ως πιθανό εναλλακτικό κύριο αποθεματικό νόμισμα αρκετές φορές.

Αν και το ξεπούλημα του δολαρίου ήταν επωφελές για τον χρυσό, είναι ακόμα δύσκολο να δούμε ένα μέλλον με μετατόπιση από το δολάριο, δεδομένου του κόστους μεταφοράς και αποθήκευσης χρυσού, όπως σημειώνουν αναλυτές.

Επιπλέον, ενώ υπήρξε μια μικρή επαναξιολόγηση στο καθεστώς των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ως ασφαλούς καταφυγίου, εξακολουθεί να είναι «πραγματικά δύσκολο» να αντικατασταθεί το συγκεκριμένο ενεργητικό, δεδομένου ότι αποτελεί την «πιο ρευστή αγορά στον κόσμο», δήλωσε ο Τοντ Μπράιτον, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Franklin Income Investors.

Η αντικατάσταση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ως ασφαλούς καταφυγίου δεν θα συμβεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις στραφούμε προς έναν πιο πολυπολικό κόσμο, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Τρίτη ημέρα ανοδικά ο Stoxx 600 - «Βουτιά» 9,5% για Nokia

Στο φίνις το 3x3 στο Χρηματιστήριο - Κράτησε τις 1.700 μονάδες

AXIA: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες - Upside έως και 47%

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider