AXIA: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες - Upside έως και 47%

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
AXIA: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες - Upside έως και 47%
Με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και θετικά μακροοικονομικά θεμέλια (χαμηλή ανεργία, αυξανόμενο διαθέσιμο εισόδημα, εισροές RRF), οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν το υπόβαθρο για να ξεχωρίσουν σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού και τεχνολογικών μετασχηματισμών.

Ως «καλά εξοπλισμένες» για να διατηρήσουν την θετική τους πορεία χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες με report της η Axia Research, παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τις αβεβαιότητες που προκύπτουν από την αναζωπύρωση των εμπορικών εντάσεων και τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες για τα επιτόκια, ενώ μάλιστα αυξάνει για όλες τις τιμές - στόχους με σύσταση buy, «βλέποντας» upside έως και 47%.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν υποτιμημένες σε σχέση με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη, διαπραγματευόμενες με P/B για το 2026 στο 0,80x και P/E στο 5,14x, με ισχυρή δημιουργία κεφαλαίου και υψηλές αποδόσεις, (0,89 φορές και 7,74 φορές, αντίστοιχα ο δείκτης τραπεζών SX7P στην ΕΕ). Παράλληλα, η μέση μερισματική απόδοση των ελληνικών τραπεζών φτάνει το 9,2%, προσφέροντας premium 260 μονάδων βάσης έναντι του SX7P.

Οι συστάσεις για τους τίτλους 4 ελληνικών τραπεζών είναι «buy» με υψηλά περιθώρια ανόδου. Ειδικότερα, οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες είναι οι εξής: Eurobank τα 3,40 ευρώ (περιθώριο ανόδου 39%), Τράπεζα Πειραιώς τα 7,20 ευρώ (περιθώριο ανόδου 47%), Εθνική Τράπεζα τα 10,90 ευρώ (περιθώριο ανόδου 17%) και Τράπεζα Κύπρου τα 7,10 ευρώ (περιθώριο ανόδου 30%).

«Θεωρούμε ότι οι τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν υγιή κερδοφορία, χάρη στα ανθεκτικά έσοδα από τόκους (NII), τις ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις, τη σταθερή δυναμική ανάπτυξης, ενώ συνεχίζουν να ανταμείβουν τους μετόχους» τονίζεται. Η συνεχιζόμενη ισχυρή επίδοση του ΧΑ, ενισχύει τα σενάρια αναβάθμισης του δείκτη σε κατηγορία ανεπτυγμένων αγορών. Η απόφαση της MSCI τον Ιούνιο θεωρείται κομβική, καθώς αφορά πάνω από το 70% των παγκόσμιων κεφαλαίων που παρακολουθούν τους δείκτες της.

Σύμφωνα με την AXIA, ο κλάδος στηρίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες: τη σταθερότητα των επιτοκίων, τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης και την ικανότητα δημιουργίας αξίας για τους μετόχους. Με την ΕΚΤ να αναμένεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 2% έως και το 2027, οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί των τραπεζών φαίνεται να συμβαδίζουν με το νέο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Τα 3 σημεία - «κλειδιά» για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο

  1. Τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2024 και τα επιχειρηματικά πλάνα για την περίοδο 2025-2027 επιβεβαιώνουν τη σταθερή βάση του κλάδου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω ανοδική πορεία
  2. Η καθαρή επιτοκιακή επίδοση (NII) ενισχύεται από τον καλό συνδυασμό ενεργητικού και τη δυναμική παραγωγή δανείων και συναλλαγών.
  3. Οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να ανταμείβουν τους μετόχους και να επιταχύνουν τις αποδόσεις, με στόχο payout ratios έως και 70% επί των κερδών του 2025 -μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών (buybacks).

Οι 4 τομείς προσοχής για τα επόμενα τρίμηνα

  1. Τα ανθεκτικά καθαρά έσοδα από τόκους. Τα NII παραμένουν η βάση της κερδοφορίας.
  2. Η πιστωτική επέκταση παραμένει βασικός πυλώνας. Οι ελληνικές εταιρείες εισέρχονται σε μια φάση ανανεωμένης δραστηριότητας κεφαλαιακών δαπανών, με σημαντικό περιθώριο κέρδους να απομένει στην αξιοποίηση των κεφαλαίων RRF.
  3. Διεύρυνση εσόδων από προμήθειες. Η Axia προβλέπει αύξηση των εσόδων από προμήθειες περίπου 7% ετησίως έως το 2027, η οποία είναι υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ.
  4. Δασμοί και εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δοκιμάζουν το «story» των ελληνικών τραπεζών οι δασμοί

BofA για Metlen: Αυξάνει την τιμή στόχο στα 48 ευρώ με σύσταση buy - Θετικό το deal στη Χιλή

Τράπεζες: Πότε ξεκινούν οι διανομές μερισμάτων στους μετόχους - Το ενδιαφέρον και στις επαναγορές μετοχών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider