Κινητικότητα σημειώνεται στις μικρότερες τράπεζες, με το έναυσμα για την περαιτέρω εξυγίανση και ενδυνάμωση του πέμπτου τραπεζικού πόλου με την προσθήκη των συνεταιριστικών τραπεζών, να έχει δώσει η εξυγίανση της Attica Bank και η συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Τελευταία εξέλιξη στο τοπίο των συνεταιριστικών τραπεζών – δηλωτική των αναγκών χρηματοδότησης που έχει η περιφέρεια και του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι τράπεζες που έχουν στενή σχέση με την τοπική κοινότητα – είναι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και της Capstone Capital του εφοπλιστή Πέτρου Νομικού. Με την υποστήριξη του βασικού μετόχου της Τράπεζας, του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης – Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), η Capstone Capital θα επενδύσει στην Συνεταιριστική Ηπείρου 30 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Η επένδυση θα ολοκληρωθεί μετά τη μετατροπή της Συνεταιριστικής Ηπείρου σε ανώνυμη εταιρεία και την απόκτηση πανελλαδικής άδειας πιστωτικού ιδρύματος. Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης ο επενδυτής θα κατέχει την πλειοψηφική συμμετοχή στην Τράπεζα. Στις 22 Απριλίου, οπότε πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ υπερψήφισε την επένδυση, δεσμευόμενο ότι θα διακρατήσει τη συμμετοχή του στην Τράπεζα μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου ιδρύθηκε το 1978 και σήμερα, 47 χρόνια μετά, είναι η Τράπεζα των 20.000 Ηπειρωτών, αλλά και των θεσμικών επενδυτών, με 9 καταστήματα, 17 ΑΤΜs και παρουσία και στους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου (4 καταστήματα στον νομό Ιωαννίνων, 1 στον νομό Άρτας, 1 στον νομό Θεσπρωτίας και 3 στον νομό Πρεβέζης). Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία (31/12/23) δείχνουν ότι η Τράπεζα είχε καταθέσεις 296,85 εκατ. ευρώ και χορηγήσεις 271,23 εκατ. ευρώ, κέρδη περίπου 2,3 εκατ. ευρώ και συνολικό δείκτη κεφαλαίων 15,83%, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στο 31%.
Ο εφοπλιστής Πέτρος Νομικός που μπαίνει ως βασικός μέτοχος στην Συνεταιριστική Ηπείρου διαβλέπει τις προοπτικές για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τον κοινωνικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τράπεζα. Άλλωστε, ο ίδιος, πέραν της οικογενειακής παράδοσης στη ναυτιλία, έχει να επιδείξει πρωτοβουλίες με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Το όνομά του ακούστηκε ευρύτερα το 2013, εν μέσω της ελληνικής κρίσης, όταν μέσα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Greece Debt Free (GDF) συγκέντρωσε από πολίτες και ιδρύματα κεφάλαια με τα οποία αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά ελληνικό δημόσιο χρέος 2 εκατ. ευρώ, το οποίο διέγραψε. Ο ίδιος έχει ιδρύσει στη Σαντορίνη το πολιτιστικό κέντρο Santozeum για την προβολή της ιστορίας και της τέχνης του Αιγαίου.
Από τις υπόλοιπες συνεταιριστικές τράπεζες (Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Χανίων), η Συνεταιριστική Καρδίτσας ξεχωρίζει για τις επιδόσεις της, έχοντας μάλιστα πάρει και τα εύσημα από τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, που την έχει χαρακτηρίσει ως την καλύτερη τράπεζα λόγω των αντανακλαστικών που επιδεικνύει στην ανταγωνιστική κάλυψη των αναγκών μικρών επιχειρήσεων και ιδιωτών. Η Συνεταιριστική Καρδίτσας είναι η μόνη συνεταιριστική με μονοψήφιο δείκτη ΜΕΑ, λειτουργικά κέρδη 5,56 εκατ. ευρώ το 2023, καταθέσεις 208,2 εκατ. ευρώ και χορηγήσεις 145,2 εκατ. Η Τράπεζα απολαμβάνει τη στήριξη μεριδιούχων και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των μελών της και των συνεταιριστικών μερίδων έχει αυξηθεί κατά 15%, ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο έχει εισέλθει το βελγικό fund Helenos, το πρώτο private equity fund στην κατηγορία της συμπεριληπτικής χρηματοδότησης (inclusive finance) στην Ευρώπη.
Η Συνεταιριστική Θεσσαλίας είχε το 2023 κέρδη μετά φόρων 2,7 εκατ. ευρώ, καταθέσεις άνω των 309 εκατ. ευρώ και χορηγήσεις 328 εκατ. ευρώ και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής 14,42%. Η Τράπεζα Χανίων, τέλος, σχεδιάζει τη μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρεία και τη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης μέσω αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου 50 – 100 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα είχε το 2023 κέρδη μετά φόρων 1,4 εκατ. ευρώ, καταθέσεις 602,85 εκατ., χορηγήσεις 519 εκατ. ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,7%.