Με θετικούς οιωνούς προχωρά μέχρι στιγμής η υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα deal στον κλάδο των τροφίμων, ήτοι εκείνο που αφορά στην πώληση της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από τη Vivartia στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της Vivartia, αυτή τη στιγμή υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. «Υπάρχει good understanding μετά την κατάθεση της δεσμευτικής προσφοράς», τόνιζαν στο insider.gr πηγές με γνώση των συζητήσεων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη, κατέθεσε δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση της Δωδώνη στις 17 Απριλίου, με αποδέκτη το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, βασικό μέτοχο της Vivartia.
Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, επόμενο και κρίσιμο στάδιο για την ολοκλήρωση του deal αποτελεί η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA-Sale and Purchase Agreement), μια διαδικασία η οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Tην ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ο σχετικός φάκελος έχει ήδη πάρει τον δρόμο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η δε σχετική απόφαση θα πρέπει να αναμένεται έως το Φθινόπωρο.
Η κατάθεση της δεσμευτικής πρότασης τη Μεγάλη Πέμπτη ήρθε μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού και νομικού ελέγχου της Δωδώνη που πραγματοποίησαν τα αδέλφια Σαράντη της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ενώ το συνολικό τίμημα για την εξαγορά κυμαίνεται πέριξ των 200-205 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα αδέλφια από τα Τρίκαλα θα καταβάλλουν περί τα 110 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας παράλληλα και τις οφειλές της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας ύψους 95 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να καταβληθούν όταν «πέσουν» οι υπογραφές για τη συμφωνία.
Πόσες φορές «άλλαξε χέρια» η Δωδώνη
Η πλήρης απορρόφηση της Δωδώνη από τη Vivartia έλαβε χώρα στα τέλη του 2023. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το CVC είχε αποκτήσει το 78% της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας από το 2021, με τη ρωσική SI Foods να προχωρά τελικά δύο χρόνια αργότερα στην πώληση και των υπόλοιπων μετοχών της Δωδώνη στη Vivartia, σηματοδοτώντας το τελικό βήμα σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης η οποία διήρκεσε περί τα 10 χρόνια.
H SI Foods είχε αποκτήσει τη Δωδώνη το 2012 από την Αγροτική Τράπεζα, όταν η τελευταία είχε τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Βασική στόχευση της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας παραμένει πάντοτε η παραγωγή φέτας που αποτελεί και το κεντρικό της προϊόν, αλλά και στο οποίο κατέχει ηγετικά μερίδια στην αγορά, ωστόσο την ίδια ώρα εμπλουτίζει συνεχώς το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και στον τομέα του γιαουρτιού, αλλά και στην κατηγορία των φυτικών προϊόντων.
Η Δωδώνη ιδρύθηκε στις 17 Απριλίου 1963 και από τότε παράγει αμιγώς ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας 100% ελληνικό αγελαδινό, κατσικίσιο και πρόβειο γάλα που συλλέγεται καθημερινά από ένα διευρυμένο δίκτυο 5.500 Ελλήνων παραγωγών που δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου. Οι κεντρικές εγκαταστάσεις, τα γραφεία και το εργοστάσιο παραγωγής βρίσκονται στα Ιωάννινα, ενώ ο όμιλος διατηρεί υποκαταστήματα στη Θήβα (και εργοστάσιο παραγωγής), την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λεμεσό της Κύπρου (και εργοστάσιο παραγωγής), καθώς και γραφεία σε Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία. Η εταιρεία διαθέτει πλέον περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης στην εγχώρια αγορά και εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου.