OPEC: Αμετάβλητη η εκτίμηση για τη ζήτηση του 2022 - Πάνω από 4% χάνει το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
OPEC: Αμετάβλητη η εκτίμηση για τη ζήτηση του 2022 - Πάνω από 4% χάνει το πετρέλαιο
Η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023, ενισχυμένη από την ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες.

Aμετάβλητη στα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα διατήρησε την εκτίμησή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC), με τις προκλήσεις στην αγορά του μαύρου χρυσού να συνεχίζονται και το 2023.

Σήμερα το WTI υποχωρεί 4,4% στα 99,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent χάνει 4,06% στα 102,75 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο OPEC ανέφερε ότι αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση για τη ζήτηση του α' τριμήνου, ωστόσο μείωσε τη ζήτηση για το δεύτερο τρίμηνο λόγω του «ξεσπάσματος της COVID-19 στην Κίνα και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων».

Η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, ενισχυμένη από την ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες, ενώ οι προμήθειες εκτός OPEC θα ενισχυθούν κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Για να εξισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση, ο OPEC θα χρειαστεί να παράσχει κατά μέσο όρο 30,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023. Αυτό είναι 1,38 εκατ. ημερησίως υψηλότερα από την παραγωγή των 13 κρατών τον Ιούνιο.

Παράλληλα, ο OPEC αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υπερβεί την αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος. Για να καλύψει το κενό, ο OPEC θα χρειαστεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή, αλλά τα μέλη μένουν ήδη πολύ πίσω από τους όγκους που απαιτούνται αυτή τη στιγμή λόγω των υποεπενδύσεων και της πολιτικής αστάθειας.

«Η κατανάλωση παραμένει ισχυρή, ειδικά στις προηγμένες οικονομίες, με αναμενόμενη ανάκαμψη, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος περιλαμβάνει ταξίδια, μεταφορές και φιλοξενία», σημειώνεται στην έκθεση. «Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι, που προέρχονται από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, την πανδημία, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τα επιδεινωμένα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους σε πολλές περιοχές και την αναμενόμενη νομισματική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Ευρωζώνη», αναφέρεται.

Στο ίδιο κλίμα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποίησε πως η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που «τρέχει» με ταχείς ρυθμούς, ειδικότερα από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη το επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικότερα για την Ευρώπη.

Μιλώντας σε ενεργειακό φόρου στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, τόνισε πως «ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση, ως προς το εύρος της και της συνθετότητάς της. Και ενδέχεται να μην έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα της κρίσης, που επηρεάζει όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IEA: Η ενεργειακή κρίση μπορεί να γίνει χειρότερη - «Πολύ δύσκολος ο χειμώνας για την Ευρώπη»

Ο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, με στόχο την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider