Χρηματιστήριο: «Έπιασε» ξανά τις 800 μονάδες αλλά με «φτωχό» τζίρο - Ράλι για την ΔΕΗ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Έπιασε» ξανά τις 800 μονάδες αλλά με «φτωχό» τζίρο - Ράλι για την ΔΕΗ
Οι Έλληνες επενδυτές είναι επιφυλακτικοί μπροστά στο αρνητικό κλίμα σε Ευρώπη και Αμερική και τηρούν στάση αναμονής με προσεκτικές κινήσεις

Τελευταία ενημέρωση 13:15

Άνοδο ξανά πάνω τις 800 μονάδες κατάφεραν οι επενδυτές της Λεωφόρου Αθηνών την Τετάρτη, αν και ο χαμηλός τζίρος μαρτυρά την επιφύλαξη μπροστά στο αρνητικό κλίμα σε Ευρώπη και Αμερική και τηρούν στάση αναμονής με προσεκτικές κινήσεις, αναμένοντας τις επόμενες εξελίξεις στην οικονομική κατάσταση διεθνώς, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να... κρίνουν πολλά για το τι μέλλει γενέσθαι.

Την ίδια στιγμή, και στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, τα πληθωριστικά στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά, με την πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης, Γερμανία, να ανακοινώνει αύξηση στο 7,6% του πληθωρισμού τον Ιούνιο, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Οι υψηλές ενεργειακές τιμές, δε, πλήττουν σοβαρά και τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς στα κράτη όπου καταγράφηκαν οι σημαντικότερες συνέπειες της κρίσης συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, με την εγχώρια χονδρεμπορική τιμή ρεύματος να «κλείνει» το 1ο τρίμηνο στα 237,8 ευρώ ανά MWh. Η τιμή αυτή κατατάσσει την ελληνική αγορά στην τρίτη ακριβότερη στην Ε.Ε., πίσω μόνο από την Ιταλία, η οποία είχε την αρνητική πρωτιά με 248,8 ευρώ ανά MWh και τη Μάλτα με 239,2 ευρώ ανά MWh.

Σε άλλα στοιχεία, αναπάντεχη ανάπτυξη 0,5% πέτυχε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο, μετά την πτώση 0,2% του Απριλίου (αναθεωρημένη από πτώση 0,3%), διαψεύδοντας τις προσδοκίες για 0,1%.

Η κίνηση στα ταμπλό

Έτσι, την Τετάρτη, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου, σημειώνει άνοδο 1,01% στις 802,65 μονάδες με τζίρο μλις στα 14,68 εκατ. ευρώ.

Ο Large Cap ενισχύεται 1,06% και ο Mid Cap 0,43%. Στους κλαδικούς δείκτες ξεχωρίζουν Τηλεπικοινωνίες και Τρόφιμα με κέρδη 2,18% και 1,81% αντίστοιχα, ενώαπώλειες σημειώνουν οι Τράπεζες με -0,37% και Πρώτες ύλες με -0,23%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι είναι η ΔΕΗ με ράλι 6,66%, η Coca Cola με 2,46% και ο ΟΤΕ με 1,94%, ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Τράπεζα Πειραιώς με 1,81%, η Alpha Bank με 0,62% και η Marfin με 0,46%.

Τα μεγαλύτερη κέρδη στα ταμπλό σημειώνουν οι Βαρβαρέσσος και Βιοτέρ που αμφότεροι «έπιασαν» το 20%, ενώ στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται ο Ακρίτας στο -20% και το Κτήμα Λαζαρίδης με απώλειες 8,28%.

Ανοδικά κινούνται 52 μετοχές, 38 πτωτικά, και 14 παραμένουν σταθερές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Unibios: Μισός αιώνας στο Χρηματιστήριο -Το στοίχημα της ενέργειας και η επέκταση στο εξωτερικό

Γερμανία: Στο 7,6% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο - «Άλμα» 38% στις τιμές ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider