Πετρέλαιο: Κάτω από τα 100 δολάρια το brent - Εντείνεται η ανησυχία για τη ζήτηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Κάτω από τα 100 δολάρια το brent - Εντείνεται η ανησυχία για τη ζήτηση
Με μικρά κέρδη έκλεισαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, ανακάμπτοντας μερικώς από τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών, οι οποίες οδήγησαν τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το αμερικανικό αργό κάτω από το «φράγμα» των 100 δολαρίων.

Με μικρά κέρδη έκλεισαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, ανακάμπτοντας μερικώς από τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών, οι οποίες οδήγησαν τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το αμερικανικό αργό κάτω από το «φράγμα» των 100 δολαρίων, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Αυγούστου για το αμερικανικό WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν στα 96,3 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 0,5% ή 0,46 δολαρίων/βαρέλι.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό brent, με τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου να διαμορφώνονται στα 99,57 δολάρια/βαρέλι, με οριακή άνοδο 0,1%.

Στον αντίποδα, ισχυρή άνοδο κατά 8,5% σημείωσε το αμερικανικό φυσικό αέριο παραδόσεως Αυγούστου, που έκλεισε στα 6,689 δολάρια/ εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Τέλος, μικρές απώλειες 1% σημείωσε η βενζίνη στις ΗΠΑ, κλείνοντας στα 3,233 δολάρια/γαλόνι, ενώ οριακή άνοδο στα 3,66 δολάρια/γαλόνι κατέγραψε και το πετρέλαιο θέρμανσης παραδόσεως Αυγούστου.

IEA: Αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις για τη ζήτηση

Οι τιμές του πετρελαίου απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, με ενδείξεις ότι το κόστος των καυσίμων αρχίζει να επηρεάζει την αύξηση της ζήτησης, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ο Οργανισμός αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις για την κατανάλωση πετρελαίου τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ύφεση, προειδοποιώντας ότι οι τιμές απειλούν τη σταθερότητα στις αναδυόμενες οικονομίες. Ωστόσο, τονίζει πως η αδυναμία της ζήτησης αντισταθμίζεται από τη σύσφιξη της προσφοράς καθώς οι κυρώσεις έπληξαν τη Ρωσία και η πλεονάζουσα ικανότητα του ΟΠΕΚ+ μειώνεται.

«Σπάνια οι προοπτικές για τις αγορές πετρελαίου ήταν πιο αβέβαιες», αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή του. «Μια επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών και οι φόβοι για ύφεση επιβαρύνουν το κλίμα της αγοράς, ενώ υπάρχουν συνεχείς κίνδυνοι από την πλευρά της προσφοράς».

H αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για φέτος, μειώνεται στα 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή περίπου 1,8%, ενώ η μέση κατανάλωση θα διαμορφωθεί στα 99,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2022 και το 2023 θα ξεπεράσει τα προ του Covid επίπεδα με περαιτέρω αύξηση στα 2,1 εκατ. ημερησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Παραμένουν στα ύψη οι τιμές στην Ευρώπη, εν αναμονή του Nord Stream - Πάνω από τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα

Μικρά κέρδη για τον χρυσό μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Οι ευρωαγορές «λύγισαν» από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider