Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον σε Μιλάνο και Φρανκφούρτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον σε Μιλάνο και Φρανκφούρτη
Στην αγορά της Γερμανίας η μεγαλύτερη άνοδος για την Παρασκευή. Μεγάλες απώλειες στις κινεζικές μετοχές μετά από τα στοιχεία για το ΑΕΠ.

Τελευταία ενημέρωση: 13:51

Θετικά πρόσημα σημειώνουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσπαθώντας να περιορίσουν τις απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας και με την προσοχή να βρίσκεται στραμμένη στις πολιτικές εξελίξεις από την Ιταλία και στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

Ντράγκι και ΕΚΤ

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε την Πέμπτη την παραίτηση του από την ηγεσία της χώρας, λόγω του ρήγματος στο εσωτερικό της κυβέρνησης και λόγω της μη ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτή από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Η παραίτηση δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, που προέτρεψε τον Ντράγκι να βρει λύση στην πολιτική κρίση της χώρας απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

Ό, τι και να συμβεί δεν θα είναι μία απάντηση που θα μπορεί να γλιτώσει την ιταλική οικονομία από την είσοδό της σε μία κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

Σημειώνεται πως το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Όλι Ρεν, ανέφερε την Παρασκευή πως «μπορεί να δούμε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ιταλία», προσθέτοντας πως η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη της Ευρωζώνης μπορεί να γίνει το πρώτο πολιτικό «θύμα» της ενεργειακής κρίσης που βιώνει η ΕΕ από την αρχή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πέρα από την αναμονή για τις εξελίξεις στην Ιταλία, οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 21 Ιουλίου, όπου αναμένεται η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο εύρος που θα έχει αυτή η αύξηση και στο κατά πόσο επιθετική θα είναι η συνέχεια της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας, από τον Σεπτέμβριο και μετά, που στοχεύει στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη μέσω της αύξησης των επιτοκίων της.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters εκτιμούν πως οι πιθανότητες ύφεσης στην Ευρωζώνη μέσα στο επόμενο 12μηνο τοποθετούνται στο 45%, έναντι του 30% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό σε παρόμοια έρευνα τον Ιούνιο.

Για τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ευρωτράπεζα θα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια της την ερχόμενη Πέμπτη, όπως έχει προαναγγελθεί από αξιωματούχους της Φρανκφούρτης, με μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,72% στις 409,47 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 1,08% στις 3.433 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 0,79% στις 7.095 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 1,63% στις 12.722 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 0,58% στις 5.949 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 1,25% στις 20.812 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 0,98% στις 7.880 μονάδες

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες άνω του 3% σημειώνει η μετοχή της Burberry στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον βρετανικό οίκο πολυτελών προϊόντων να ανακοινώνει οριακή αύξηση των συγκριτικών πωλήσεων στα καταστήματα του λόγω των lockdown για τον κορονοϊό στην Κίνα.

Μάκρο

Περιορίστηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης για τον Μάιο, καθώς διαμορφώθηκε στα 26 δισ. ευρώ έναντι 31,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν έλλειμμα στα 35 δισ. ευρώ.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Ιούνιο, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζουν να πιέζουν τον κλάδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), οι νέες ταξινομήσεις οχημάτων υποχώρησαν κατά 15% για τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, στα 886.510 οχήματα. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση Ιουνίου από το 1996, υπογράμμισε η ACEA.

Η εικόνα στην Ασία

Αρνητικά ήταν η εικόνα που επικράτησε για τις περισσότερες ασιατικές αγορές στο κλείσιμο της εβδομάδας, με τις κινεζικές μετοχές να σημειώνουν πτώση μετά από τα στοιχεία για την οικονομία της χώρας κατά το β' τρίμηνο.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 0,54% στις 26.788 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 έπεσε 0,68% στις 6.605 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi ανέβηκε 0,37% στις 2.330 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite έπεσε 1,64% στις 3.228 μονάδες και ο Shenzhen Component υποχώρησε 1,18% στις 12.452 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί 2,58% στις 20.217 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζεται το selloff στον χαλκό - Κάτω από τα 7.000 δολάρια έπειτα από 20 μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider