Την ανάγκη θέσπισης εθνικών κινήτρων για την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ και επικεφαλής της Bespoke Holdings, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας στη μετά του Ταμείου Ανάκαμψης εποχή.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης λήγει το καλοκαίρι του 2026 ως προς τη συμβασιοποίηση των έργων. Οι επενδύσεις θα συνεχιστούν για δύο τρία χρόνια ακόμη μέχρι να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις των συμβάσεων. Η Ελλάδα θα έχει λαμβάνειν και μετά το 2026. Οι πόροι δεν θα είναι στο μηδέν», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος το μεσημέρι της Παρασκευής, μιλώντας στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Σε σχέση με τις επενδύσεις στην Ελλάδα ανέφερε ότι υπάρχουν δύο στενάχωρα γεγονότα, καθώς η χώρα μας δεν έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να φτάσει ούτε στον μέσο όρο της Ευρώπης, αλλά και πως τελικά το 2024 οι συνολικές επενδύσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με το 2023.
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα»
«Απαιτούνται εθνικά κίνητρα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι πιο εύκολο οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα παρά να καλέσουμε ξένους μεγάλους παίκτες να επενδύσουν στη χώρα μας», ανέφερε, σπεύδοντας δε να συμπληρώσει πως αναφέρεται σε «παραγωγικές επενδύσεις που δημιουργούν μεγάλη προστιθέμενη αξία όπως η βιομηχανία και η μεταποίηση».
«Πρέπει να δημιουργήσουμε ακόμη πιο ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις, μακριά από χρονοβόρες διαδικασίες», πρόσθεσε, εξηγώντας πως «χρειαζόμαστε περισσότερη παραγωγή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καθώς ακόμη βρισκόμαστε πίσω στην έρευνα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».
«Η μεγαλύτερη ευκαιρία μπροστά μας είναι η τεχνητή νοημοσύνη»
«Η μεγαλύτερη ευκαιρία μπροστά μας είναι η τεχνητή νοημοσύνη», σημείωσε επίσης ο κ. Θεοδωρόπουλος, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «εάν οι ελληνικές επιχειρήσεις υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη νωρίτερα από άλλους και αυξήσουν την παραγωγικότητα τους, τότε μπορεί να μειωθεί το χάσμα με την Ευρώπη». «Ας είναι πρώτος στόχος να συγκλίνουμε με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Αυτό θα είναι η αρχή», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, εκτίμησε πως το νέο διεθνές τοπίο στη σκιά του εμπορικού πολέμου που επιφέρει η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα ανακόψει μια δρομολογημένη επένδυση, αλλά σίγουρα για τους επόμενους 2-3 μήνες θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την έναρξη μιας νέας επένδυσης, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.
«Ευτυχώς μπορούμε να απαντήσουμε ενιαία ως Ευρώπη στους δασμούς»
Ερωτηθείς για τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, ο κ. Θεοδωρόπουλος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι από πλευράς επιβολής δασμών η Ευρώπη δεν χωρίστηκε σε χώρες, γεγονός που «μας επιτρέπει να απαντήσουμε ενιαία ως Ευρώπη. Θεωρώ σωστή απόφαση ότι ως Ευρώπη δεν βγήκαμε να απαντήσουμε επιθετικά (απέναντι στους δασμούς των ΗΠΑ), καθώς αφήσαμε την πόρτα ανοιχτή για συζήτηση».