Στην τέταρτη θέση (σε τοπικό νόμισμα) βρέθηκε η εγχώρια αγορά για τον μήνα Αύγουστο μεταξύ 38 assets που εξετάζει η Deutsche Bank, βγάζοντας σημαντικές «άμυνες» έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, με οριακή άνοδο 0,7% έναντι -5% του Stoxx 600 και του τραπεζικού που κατέγραψε πτώση 0,8%. Για το σύνολο του έτους, το χάσμα μεταξύ της απόδοσης του Χρηματιστηρίου και των υπόλοιπων αγορών παραμένει υψηλό, καθώς η εγχώρια αγορά βρίσκεται χαμηλότερα κατά 1,3%, έναντι -12,4% του Stoxx 600, -19,2% για τον DAX και -16,2% για τον S&P 500, ενώ με θετικό πρόσημο βρίσκεται μόνο ο FTSE 100 (+1,5%). Να σημειωθεί ωστόσο πως το Χρηματιστήριο της Ρωσίας βρέθηκε στην κορυφή (ως προς τον κλάδο των μετοχών τον Αύγουστο) με άνοδο 8,4%, περιορίζοντας τις απώλειες από τις αρχές του έτους, που διαμορφώνονται πλέον στο -35%.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, ο Αύγουστος αποδείχθηκε ο μήνας των δύο μισών για τις αγορές. Στην αρχή επικράτησε μια μεγάλη αισιοδοξία και τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία συνέχισαν ανοδικά στη βάση του Ιουλίου. Αυτό υποβοηθήθηκε και από την αρκετά ισχυρότερη, από το αναμενόμενο, έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ (5 Αυγούστου), όπου ο συνολικός αριθμός των μισθωτών (εκτός του γεωργικού κλάδου) ξεπέρασε για πρώτη φορά το υψηλότερο από το προ πανδημίας επίπεδο. Εν συνεχεία, στις 10 Αυγούστου υπήρξε μια πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη κίνηση του πληθωρισμού, η οποία οδήγησε σε αυξημένες ελπίδες ότι μπορεί να έχουμε δει την κορυφή του πληθωρισμού και συνεπώς η Fed δεν θα χρειαζόταν να είναι τόσο «επιθετική» στις αυξήσεις των επιτοκίων. «Πράγματι, αν είχαμε διακόψει την αξιολόγηση της απόδοσης στις 15 Αυγούστου, τότε τα 23 assets από τα 38 θα βρίσκονταν σε θετικό έδαφος» επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.
Ωστόσο περίπου στα μισά του δρόμου, αυτή η θετική διάθεση άρχισε να αλλάζει, κάτι που οδήγησε σε μόλις 6 από τα 38 assets να κλείσουν με θετικό πρόσημο το τέλος του μήνα. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε ένα ισχυρό sell off αφότου ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έστειλε ένα «επιθετικό» μήνυμα προς τις αγορές στην ομιλία του στο Jackson Hole (πιο ζοφερός τόνος από τους κεντρικούς τραπεζίτες - εντείνεται η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη). Στις παρατηρήσεις του, ο Πάουελ είπε ότι η επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών «θα απαιτούσε πιθανότατα τη διατήρηση μιας περιοριστικής πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα», η οποία με τη σειρά της προκάλεσε σημαντικές απώλειες για τις αγορές καθώς άρχισαν να τιμολογούν ένα ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.
Ποια assets σημείωσαν την υψηλότερη άνοδο τον Αύγουστο
Φυσικό αέριο: Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη ενισχύθηκαν κατά 25,7% τον Αύγουστο, καθώς οι ανησυχίες για διακοπή της ροής του από τη Ρωσία διατηρήθηκαν. Η άνοδος αυτή αφήνει τις τιμές σε σχεδόν πενταπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ένα χρόνο νωρίτερα. Μικρότερη άνοδος σημειώθηκε στις ΗΠΑ, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να κλείνουν στο +10,9%.
Δολάριο: Το δολάριο συνέχισε να ενισχύεται έναντι άλλων νομισμάτων τον Αύγουστο, με άνοδο +2,6% για τον δείκτη. Σε ορισμένα σημεία υπήρξε ακόμη και το σπάσιμο της απόλυτης ισοτιμίας έναντι του ευρώ, αν και μέχρι το τέλος του μήνα είχε ανακάμψει και έκλεισε στα 1,0054 δολάρια. Εν τω μεταξύ, η στερλίνα είχε τον χειρότερο μήνα της έναντι του δολαρίου από τον Οκτώβριο του 2016, υποχωρώντας κατά 4,5%.
Ποια περιουσιακά στοιχεία παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες τον Αύγουστο
- Κρατικά ομόλογα: Ο ταχύτερος, από τον αναμενόμενο, πληθωρισμός στην Ευρώπη, καθώς και οι πιο «επιθετικές» κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες οδήγησαν αρκετά χαμηλότερα τα κρατικά ομόλογα τον Αύγουστο. Στην Ευρώπη, η υποχώρηση έφτασε στο 5,1% που ήταν στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε το iBoxx στη βάση αξιολόγησης της Deutsche Bank στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ενώ σε ανάλογα επίπεδα (-8,2%) κινήθηκαν και τα gilts. Τα αμερικανικά ομόλογα κατέγραψαν μια υπεραπόδοση, αν και ακόμη και αυτά υποχώρησαν κατά 2,6%, καθώς η εικόνα του πληθωρισμού έγινε πιο ελπιδοφόρα στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη.
- Μετοχές: Η προοπτική των ταχύτερων αυξήσεων στα επιτόκια και ορισμένα αδύναμα οικονομικά δεδομένα οδήγησαν εκ νέου χαμηλότερα τις μετοχές τον Αύγουστο. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 4,1% σε βάση συνολικής απόδοσης και στην Ευρώπη ο Stoxx 600 υποχώρησε 5%. Εξαίρεση αποτέλεσε (στις αναδυόμενες αγορές), ο δείκτης MSCI EM που σημείωσε μέτρια άνοδο +0,4% τον προηγούμενο μήνα.
- Credit: Όπως και με τα κρατικά ομόλογα, έτσι και στη βάση των εταιρικών, τα ομόλογα στη βρετανική λίρα επηρεάστηκαν περισσότερο, με τον IG non-fin να υποχωρεί κατά 6,8% τον μήνα. Οι δείκτες εταιρικών ομολόγων έχασαν έδαφος σε βάση συνολικής απόδοσης, τα spreads των υψηλής απόδοσης ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων συρρικνώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, συνεχίζοντας την τάση από τον Ιούλιο.
- Πετρέλαιο: Παρά τα κέρδη για άλλα ενεργειακά εμπορεύματα, το Brent (-12,3%) σημείωσε τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2021, όταν άρχισε να εξαπλώνεται η μετάλλαξη «Όμικρον» και οι επενδυτές ανησύχησαν για την εφαρμογή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων. Ο Αύγουστος αποτέλεσε επίσης τον μήνα που για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, το Brent υποχωρεί για τρεις διαδοχικούς μήνες. Η υποχώρηση για το πετρέλαιο ήρθε εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς και της πιθανότητας αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν. Έτσι, το πετρέλαιο παραμένει το κορυφαίο asset σε ετήσια απόδοση, με το Brent να βρίσκεται στο +24,1% από τις αρχές του έτους και το αμερικανικό αργό στο +19,1%.