Η προειδοποίηση της Goldman Sachs και το επερχόμενο ράλι στις τιμές φυσικού αερίου μετά το «στοπ» της Gazprom

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η προειδοποίηση της Goldman Sachs και το επερχόμενο ράλι στις τιμές φυσικού αερίου μετά το «στοπ» της Gazprom
Τα «mind games» της Ρωσίας και της Gazprom στην Ευρώπη εντείνουν τις πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. Τι εκτιμά η Goldman Sachs και γιατί στέλνει αυστηρή προειδοποίηση με αποδέκτες την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις μετά από το «στοπ» στον NS1.

Στον «πάγο» αλλά και σε μια βαθιά αβεβαιότητα αποφάσισε να ρίξει την Ευρώπη η Ρωσία δια χειρός της Gazprom, ανακοινώνοντας πως ο αγωγός Nord Stream 1 (NS1) δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία όπως είχε προγραμματιστεί, εξαιτίας μιας διαρροής λαδιού στον στρόβιλο.

Όπως σημειώνει η Samantha Dart, επικεφαλής ανάλυσης της Goldman Sachs για το φυσικό αέριο, την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησαν από τα υψηλά του Αυγούστου λόγω της περαιτέρω ενίσχυσης των αποθηκευτικών μονάδων και χώρων άνω του μέσου όρου και σε πιο πρώιμη, χρονικά, βάση. Αυτό οδήγησε τις τιμές του των συμβολαίων TTF κατά 34% χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση στα 209 ευρώ ανά ΜWh.

Ωστόσο, η κίνηση της Gazprom αναμένεται να εντείνει την αβεβαιότητα της αγοράς σχετικά με την ικανότητα της Ευρώπης να διαχειρίζεται τις αποθήκες φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οδηγώντας έτσι σε ένα σημαντικό «ράλι» από τη Δευτέρα, που πιθανώς να αγγίξει και τα υψηλά του Αυγούστου, εάν παραμείνει άλυτο ζήτημα γύρω από τον NS1 και την επαναφορά αυτού.

Η Dart επαναλαμβάνει παρ'όλα αυτά, πως ακόμη και στο σενάριο όπου η ροή από τον NS1 παραμένει στο μηδέν, οι αγορές φυσικού αερίου της ΒΔ Ευρώπης μπορούν να ισορροπήσουν με τις τιμές των συμβολαίων σε ένα εύρος μεταξύ 215 - 230 ευρώ ανά MWh (ανάλογα με το πόσο αντισταθμίζονται οι χαμηλότερες ροές από τον NS1 από τις χαμηλότερες γερμανικές επανεξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου), έναντι των εκτιμήσεων της Goldman Sachs για τιμή συμβολαίου στα 176 ευρώ στο πλαίσιο μιας ροής της τάξεως του 20% από τον NS1.

Επιπλέον, τα σενάρια τιμών του αμερικανικού οίκου βασίζονται σε μια εκτιμώμενη ελαστικότητα ζήτησης 1 εκατ. κυβικών μέτρων ανά ημέρα, ανά 1,8 ευρώ κίνηση τιμών. Ως εκ τούτου, μια πιθανή μείωση της ελαστικότητας ζήτησης ενέχει έναν ανοδικό κίνδυνο για τις θέσεις που λαμβάνει ο οίκος γύρω από τις τιμές. Συγκεκριμένα, εάν η ελαστικότητα της ζήτησης υποχωρήσει στο μισό, για παράδειγμα, σε σύγκριση με την αρχική εκτίμησή της, αναμένει πως θα απαιτούνταν τιμές στα συμβόλαια έως και στα 290 ευρώ ανά MWh για μια πλήρη αποθήκευση στο 90% (σε ένα σενάριο μηδενικής ροής από τον NS1).

Πέραν αυτού, η Dart σημειώνει πως ένα νέο «ράλι» στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου στο πίσω μέρος των εξελίξεων γύρω από τον NS1 πιθανότατα θα αναζωπυρώσει επίσης τις συζητήσεις σχετικά με τα μέτρα κυβερνητικής παρέμβασης στην αγορά, με τις περισσότερες δηλώσεις αξιωματούχων μέχρι στιγμής να δείχνουν προς μια παρέμβαση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ίδια ωστόσο προειδοποιεί, ότι ανάλογα με τον αντίκτυπο μιας τέτοιας παρέμβασης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε έμμεσα μια τέτοια κίνηση να οδηγήσει σε περαιτέρω «σύσφιξη» στα ισοζύγια φυσικού αερίου, παρέχοντας κίνητρα για αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και, ως εκ τούτου, ζήτηση για φυσικό αέριο. Αντιθέτως, εκτιμά πως οι αντίστροφες δημοπρασίες δύναται και μπορούν να αποτελέσουν ένα ασφαλέστερο «μονοπάτι», ως προς τη μεριά των προοπτικών του ισοζυγίου φυσικού αερίου.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι κυβερνήσεις θα αγόραζαν πίσω φυσικό αέριο απευθείας από τους βιομηχανικούς χρήστες και σε εθελοντική βάση για να το τοποθετήσουν στις αποθήκες τους. Δεδομένου ότι αυτό θα αποτελούσε μια μορφή «καταστροφής» της ζήτησης φυσικού αερίου ανεξάρτητα από τις τιμές του, θα βοηθούσε να διασφαλιστεί η δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, αφαιρώντας παράλληλα το βάρος της προσαρμογής από τις τιμές και οδηγώντας εν τέλει τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε επίπεδα χαμηλότερα έναντι ενός σεναρίου χωρίς της υλοποίηση δημοπρασιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider