Χρηματιστήριο: Αντιθετα πρόσημα σε τράπεζες - blue chips μετά τη Λαγκάρντ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αντιθετα πρόσημα σε τράπεζες - blue chips μετά τη Λαγκάρντ
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση δίνουν γραμμή στις αγορές.

Τελευταία ενημέρωση 16:25

Αντίδραση και επάνοδος των τραπεζικών τίτλων στο Χρηματιστήριο, αλλά πιέσεις στα υπόλοιπα blue chips είναι το κλίμα που επικρατεί λίγο μετά τα λεγόμενα της Λαγκάρντ και την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ.

Σημαντικό και εμπροσθοβαρές βήμα στην προσπάθεια για επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα που έχουν τεθεί ως στόχος από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες της Ευρώπης χαρακτήρισε την σημερινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, η επικεφαλής της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον απόηχο των ανακοινώσεων για τη νομισματική πολιτική. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως η απόφαση ήταν ομόφωνη. «Είμαστε σε ταξίδι που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο» και «συνεχίζουμε στο δρόμο προς την ομαλοποίηση» δήλωσε η Γαλλίδα πρόεδρος της ΕΚΤ , απευθυνόμενη ανοικτά στους επικριτές της ΕΚΤ, που υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ έχει μείνει πίσω στη λήψη αποφάσεων. Το επιτόκιο «σε μηδενικά επίπεδα δεν είναι το ουδέτερο επίπεδο επιτοκίων» πρόσθεσε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ παρέθεσε και τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού και του ΑΕΠ και συγκεκριμένα: οι εμπειρογνώμονες αναμένουν τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 8,1% το 2022, σε 5,5% το 2023 και σε 2,3% το 2024. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το βασικό σενάριο προοπτικών της οικονομίας, εξήγησε πως το βασικό σενάριο βλέπει συνέχιση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει εναλλακτικό αρνητικό σενάριο που διαβλέπει ύφεση σε περίπτωση ακραίων εξελίξεων.

Από την άλλη, τα ενεργειακά παραμένουν στο επίκεντρο των επενδυτών. Οι προτάσεις της Κομισιόν, για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, υποχρεωτικό στόχο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τις ώρες αιχμής καθώς και πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εκτός αερίου δεν φαίνεται να πείθουν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Goldman Sachs προειδοποιείσαι, ότι ανάλογα με τον αντίκτυπο μιας τέτοιας παρέμβασης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε έμμεσα μια τέτοια κίνηση να οδηγήσει σε περαιτέρω «σύσφιξη» στα ισοζύγια φυσικού αερίου, παρέχοντας κίνητρα για αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και, ως εκ τούτου, ζήτηση για φυσικό αέριο. Αντιθέτως, εκτιμά πως οι αντίστροφες δημοπρασίες δύναται και μπορούν να αποτελέσουν ένα ασφαλέστερο «μονοπάτι», ως προς τη μεριά των προοπτικών του ισοζυγίου φυσικού αερίου.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι κυβερνήσεις θα αγόραζαν πίσω φυσικό αέριο απευθείας από τους βιομηχανικούς χρήστες και σε εθελοντική βάση για να το τοποθετήσουν στις αποθήκες τους. Δεδομένου ότι αυτό θα αποτελούσε μια μορφή «καταστροφής» της ζήτησης φυσικού αερίου ανεξάρτητα από τις τιμές του, θα βοηθούσε να διασφαλιστεί η δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, αφαιρώντας παράλληλα το βάρος της προσαρμογής από τις τιμές και οδηγώντας εν τέλει τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε επίπεδα χαμηλότερα έναντι ενός σεναρίου χωρίς της υλοποίηση δημοπρασιών.

Κάπως έτσι και σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων θα διεξαχθεί η Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας.

Να υπενθυμίσουμε πως χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 822,51 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,49%. Ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 881 μονάδες, ενώ σημεία στήριξης αποτελούν πλέον οι 815 και 806 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 842 και 856 μονάδες. Επιπλέον ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που μπορεί να προσφέρει ανάσες στην αγορά. Να σημειωθεί πως πωλήσεις και κλείσιμο θέσεων καταγράφεται από αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια σε δεικτοβαρείς τίτλους του ΧΑ, ενώ μένει να φανεί εάν στα χαμηλά θα ενεργοποιηθούν οι αγοραστές.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο ΓΔ ενισχύεται κατά ελαφρώς κατά 0,08% στις 823,04 μονάδες, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι στα 47,54 εκατ. ευρώ, στην προσπάθεια να διαμορφωθεί ένας πυθμένας στις 820 μονάδες. Οι επενδυτές φαίνεται να κλείνουν θέσεις σε blue chips και να πηγαίνουν προς τις τράπεζες.

Η Eurobank να προσπαθεί να ανακάμψει με κέρδη 1,11% στα 0,8776 ευρώ, η Πειραιώς στο +1,7% και τα 1,017 ευρώ, η Alpha Bank στο 3,61% και τα 0,89 ευρώ και την ΕΤΕ στο 2,64% και τα 3,11 ευρώ.

Επάνοδος των αγοραστών στα χαμηλά της ΔΕΗ μετά το ισχυρό χθεσινό ξεπούλημα, με κέρδη 1,93% στα 5,29 ευρώ. Κέρδη σε Viohalco (0,62%) αλλά και ΕΥΔΑΠ (0,14%).

Πιέσεις σε Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Titan (-2,09%), αλλά και ΜΟΗ (-2,61%) που κλιμακώνονται ωστόσο στη μετοχή της Jumbo που σημειώνει απώλειες 3,06% στα 13,62 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider