Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά το «ιστορικό χτύπημα» της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά το «ιστορικό χτύπημα» της ΕΚΤ
Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Σε θετικό έδαφος με ήπια κέρδη ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αντιδρούν με επιφυλακτικότητα στη νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες.

Αναλυτικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας αύξησε για δεύτερη διαδοχική φορά τα βασικά επιτόκια, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για χρήση όλων των μέσων που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Πλέον, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 1,25%, 1,50% και 0,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε σημαντικό και εμπροσθοβαρές βήμα στην προσπάθεια για επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα που έχουν τεθεί ως στόχος από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες της Ευρώπης, την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως η απόφαση ήταν ομόφωνη. Παράλληλα, υπογράμμισε πως ακόμα απέχουμε πολύ από το peak στις αυξήσεις των επιτοκίων, παραδεχόμενη πως «η ΕΚΤ έκανε λάθη στην πρόβλεψη του πληθωρισμού».

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 414,13 μονάδες παρά τις απώλειες που σημείωνε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί τα κέρδη, ενισχυμένος κατά 2,3%, ενώ πτώση 1,5% σημείωσε ο τομέας του λιανεμπορίου. Ο δείκτης Eurostoxx 50 σημείωσε άνοδο 0,29% στις 3.512,17 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε οριακά κατά 0,09% στις 12.904 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 6.125 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 7.262 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,88% και έκλεισε στις 21.678 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,78% στις 7.916 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Ιστορική αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Πάουελ (Fed): Η δράση μας δεν θα επηρεαστεί από εξωγενείς πολιτικές εκτιμήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider