Ευρωαγορές: Διευρύνεται το ράλι εν αναμονή των πληθωριστικών στοιχείων ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Διευρύνεται το ράλι εν αναμονή των πληθωριστικών στοιχείων ΗΠΑ
Η τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας έκλεισε με σημαντικά κέρδη για τις ευρωαγορές, καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε άνω του 1,5%.

Τελευταία ενημέρωση 17:26

Τις βάσεις για ένα θετικό ξεκίνημα εβδομάδας θέτουν την Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές με τους σημαντικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες να κερδίζουν σημαντικά άνω της ποσοστιαίας μονάδας ακολουθώντας την διεθνή ανοδική τάση εν αναμονή νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας έκλεισε με σημαντικά κέρδη για τις ευρωαγορές, καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε άνω του 1,5%, ενώ ανοδικά έκλεισε και η Wall Street.

Για την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, η προσοχή στρέφεται προς τις αυριανές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ μηνός Αυγούστου ενόψει μάλιστα και της συνάντησης Σεπτεμβρίου της FOMC, όπου αναμένεται ευρέως να ανακοινωθεί μία τρίτη συνεχής αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, με τον Τζερόμ Πάουελ να δηλώνει την προηγούμενη εβδομάδα πως είναι «ισχυρά αφοσιωμένος» να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Έτσι, ο Stoxx 600 ενισχύεται 1,83% στις 427,96 μονάδες, και ο Eurostoxx 50 κερδίζει 2,20% στις 3.651 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX της Φρανκφούρτης σημειώνει άνοδο 2,47% στις 13.411 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 1,77% στις 7.481 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι κερδίζει 2,12% στις 6.343 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει κέρδη 2,48% στις 22.643 μονάδες, και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 2,16% στις 8.206 μονάδες.

Μάκρο

Ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου αναφορικά με την οικονομική συγκυρία, η γερμανική οικονομία αναμένει να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% για την τρέχουσα χρονιά και να συρρικνωθεί στο 0,3% για το 2023, με τους οικονομολόγους του ινστιτούτου να επισημαίνουν πως «εισερχόμαστε σε χειμερινή ύφεση».

Αντίστοιχα, σε επί τα χείρω αναθεώρηση ως προς την ένταση και τον χρονικό ορίζοντα μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη, προχώρησε η Barclays, αναμένοντας πλέον μια βαθύτερη και πιο παρατεταμένη υφεσιακή κατάσταση.

Παρ' όλ' αυτά, το ευρώ σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα πέντε μηνών την Δευτέρα έναντι του δολαρίου, μετά τις δηλώσεις του Γιοακίμ Νάγκελ ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού και καθώς η έντονη διάθεση ανάληψης κινδύνου περιόρισε τη ζήτηση για δολάρια, όπως φαίνεται και από τα κέρδη στις αγορές μετοχών.

Eπιπλέον, ανάπτυξη 0,2% σημείωσε η βρετανική οικονομία τον Ιούλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, μετά από μια απότομη πτώση τον προηγούμενο μήνα. Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ο τομέας των υπηρεσιών ήταν ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στην ανάπτυξη, βοηθούμενος από το γεγονός ότι η Βρετανία φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών. Ωστόσο, ενώ η οικονομία επεκτάθηκε τον Ιούλιο, η ανάπτυξη ήταν πιο αργή από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, προβλέποντας επέκταση της τάξης του 0,3%.

Η εικόνα στην Ασία

Στα ασιατικά χρηματιστήρια το κλίμα ήταν ανοδικό την Δευτέρα, αν και οι κινεζικές αγορές της ενδοχώρας αλλά και του Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 ενισχύθηκε 1,16%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 κέρδισε 1,02%, ενώ στη Σεούλ ο KOSPI σημείωσε κέρδη 0,33%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Άνοδος 1,5% για τον Stoxx 600

gazzetta
gazzetta reader insider insider