Νομοθετική ρύθμιση για την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων η οποία θα λαμβάνει υπόψη και την γεωγραφική και οικιστική σχέση των ακινήτων αυτών με τον οικολογικό ιστό αναμένεται να καταθέσει στο συντομότερο χρονικό διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί τα τελευταία 24ωρα για την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως με το νέο Προεδρικό Διάταγμα θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά προδιαγραφές οριοθέτησης των οικισμών με μία ενιαία και συστηματική διαδικασία, για το σύνολο της χώρας και ασφαλίζονται ιδιοκτησίες διορθώνοντας εκκρεμότητες δεκαετιών.
«Νομίζω ήταν σαφής σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ανέπτυξε ένα συνολικό σκεπτικό, κατ’ αρχάς να πούμε ότι από το 1985 η οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων γινόταν από τους νομάρχες, ήρθε το Συμβούλιο Επικρατείας με μία σειρά από αποφάσεις, του 2005, του 2013, του 2017 και έκρινε ότι αυτή η οριοθέτηση από τους νομάρχες γινόταν χωρίς αρμοδιότητα, καθώς η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν επιστημονικά ανεπαρκής», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης
«Εδώ, λοιπόν, το υπουργείο οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και με βάση επιστημονικά κριτήρια μελετά, επεξεργάζεται στο συντομότερο χρονικό διάστημα μια Νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και την γεωγραφική και οικιστική σχέση των ακινήτων αυτών με τον οικολογικό ιστό. Άρα, αναμένουμε από το Υπουργείο».
Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι «η Πολιτεία μεριμνά και φροντίζει την ιδιοκτησία κάθε Ελληνίδας και Έλληνα, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας». Αναφερόμενος δε, στο νέο Προεδρικό Διάταγμα, επισήμανε τα εξής: «Εθνικό είναι το αληθές. Και η αλήθεια είναι ότι το 1985 για τους 10.000 οικισμούς με κάτω από 2.000 κατοίκους, η οριοθέτησή τους γίνονταν από τον Νομάρχη. Ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2005, 20 χρόνια μετά, και το 2017 και το 2019 και είπε ότι η οριοθέτηση αυτή δεν ήταν σωστή. Είπε δηλαδή ότι ο Νομάρχης ήταν αναρμόδιος και ότι τα κριτήρια με τα οποία έκανε την οριοθέτηση δεν ήταν μεθοδολογικά σωστά. Ως αποτέλεσμα, ακύρωσε την οριοθέτηση οικισμών στην Κρήτη και στο Πήλιο και έτσι εν δυνάμει, έθεσε σε κίνδυνο την οριοθέτηση όλων αυτών των οικισμών. Άρα, το Προεδρικό Διάταγμα που προετοίμασε ο προκάτοχός μου, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, όχι απλά δεν αφήνει “στον αέρα” τους οικισμούς, αλλά κάνει ακριβώς το αντίθετο, διορθώνει μια εκκρεμότητα δεκαετιών».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τη Ζώνη Γ, η οποία είναι η απομακρυσμένη Ζώνη από τον οικιστικό ιστό, για την οποία, όπως είπε, η Πολιτεία με επιστημονικά κριτήρια, σεβόμενη την αξιολόγηση του ΣτΕ, «μελετά νομοθετική ρύθμιση μέσα από την οποία θα προσπαθήσει να ενσωματώσει τα ακίνητα που έχουν γεωγραφική, πραγματική ή οικιστική σχέση με τον οικισμό».