Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν την Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο «μαύρος χρυσός» εκμεταλλεύθηκε την αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις επιπτώσεις ενός πιθανού αδιεξόδου στην παραγωγή και προμήθεια αργού, κλείνοντας σε υψηλά σχεδόν δύο εβδομάδων.
Την ίδια στιγμή, οι προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης καυσίμων επισκιάζονται από τους περιορισμούς του Covid-19 στην Κίνα και το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Σε αυτό το κλίμα, τα συμβόλαια παραδόσεως Οκτωβρίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενισχύθηκαν κατά 1,1% ή 99 σεντς/βαρέλι και έκλεισαν στα 87,78 δολάρια/βαρέλι. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 31 Αυγούστου.
Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό, με τα συμβόλαια Νοεμβρίου του brent να ενισχύονται κατά 1,3% στα 94,07 δολάρια/βαρέλι.
Σε πρώτο πλάνο η θέσπιση πλαφόν από την G7
«Οι ανησυχίες για τη ζήτηση επικεντρώθηκαν στον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την πολιτική της Κίνας για τον Covid-19», έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar.
Ωστόσο, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να ανακάμψουν προς το τέλος του έτους καθώς η προσφορά αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω όταν το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η G-7 θα εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο για να περιορίσει τα προσοδοφόρα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και σχεδιάζει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να συνεχίσει να ρέει προς τις αναδυόμενες χώρες.