Ανοδικά έκλεισε το Χρηματιστήριο κατά τη σημερινή συνεδρίαση λαμβάνοντας κυρίως γραμμή από τις διεθνείς αγορές και την Ευρώπη, και με την ήπια αυτή άνοδο να χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο τραπεζοβαρής.
Ωστόσο το περιβάλλον στις διεθνείς αγοράς δείχνει άκρως αρνητικό και αναμένεται να φτάσει σε ακόμη πιο αρνητικά επίπεδα... Οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και η Wall Street μπορεί να κατέγραψαν και να καταγράφουν κάποια ήπια άνοδο αλλά πυροδοτείται άμεσα κλείσιμο θέσεων και κατοχύρωση κερδών. Παράλληλα, η εικόνα στην Ευρωζώνη υποδηλώνει το πέρασμα σε μια ύφεση καθώς η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατακόρυφα τον Ιούλιο με τα εργοστάσια σε ολόκληρη την περιοχή να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και την εξασθένηση της ζήτησης.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι επενδυτές βλέπουν συχνά τις bear markets και τις υφέσεις που τις ακολουθούν ως δυαδικά γεγονότα, είτε είσαι σε ένα είτε όχι. Αλλά στην πραγματικότητα η κλίμακα και το βάθος των bear markets ποικίλλουν αρκετά. Κάτι ανάλογο μπορεί να ειπωθεί για τις bull markets – ορισμένες είναι πολύ ισχυρότερες και μεγαλύτερες από άλλες, λόγω ισχυρών κοσμικών τάσεων στην ανάπτυξη και το κόστος κεφαλαίου.
Οι περισσότερες bear markets τελικά τείνουν να τελειώνουν με μια παρόμοια ισχυρή αρχική ανάκαμψη (την οποία η Goldman Sachs περιγράφει ως τη φάση «Ελπίδας» - Hope). Ωστόσο, σε πραγματικό χρόνο, είναι συχνά δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ενός «bear market rally» και μιας πραγματικής κλίσης σε μια νέα bull market, καθώς μπορεί να μοιάζουν πολύ, τουλάχιστον στην αρχή.
Παράλληλα, σε ότι αφορά την Ελλάδα, τα βλέμματα στρέφονται στις αυριανές αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους οίκους Moody's και DBRS, καθώς οι ετυμηγορίες τους αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην κίνηση των ελληνικών κρατικών τίτλων.
Η Citi βλέπει περιθώρια για ένα «catchup» από τη Moody's μέσω μιας αναβάθμισης σε «Ba2», ενώ όπως έχει αναφέρει το insider.gr μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε ένα πρόσφορο έδαφος για τον ΟΔΔΗΧ για μια έξοδο στις αγορές, με το εκ νέου άνοιγμα μιας παλαιότερης έκδοσης δεκαετούς ομολόγου για την άντληση περίπου 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, 11 ελληνικές μετοχές εισέρχονται την Παρασκευή και επίσημα στους δείκτες FTSE / Russell Emerging Europe Large Cap από Mid Cap και είναι: η Alpha Bank, η Eurobank, τα ΕΛΠΕ, η Jumbo, η Μotor Oil, η Mytilineos, η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΠΑΠ, η Τράπεζα Πειραιώς, η ΔΕΗ και η Τέρνα Ενεργειακή (διαγράφονται από τον Mid Cap). Στον δείκτη Mid Cap από τον Small Cap θα περιληφθούν οι τίτλοι των: Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Quest, Sarantis και Viohalco (διαγράφονται από τον Small Cap). Επίσης στον δείκτη Micro Cap εισέρχονται οι τίτλοι της Μοτοδυναμικής, της Intrakat, της Κρι-Κρι και των Πλαστικών Θράκης ενώ αφαιρείται λόγω της χαμηλής της αποτίμησης η Attica Bank.
Έτσι, το Χρηματιστήριο κατέγραψε σήμερα άνοδο 0,32% φτάνοντας τις 839,23 μονάδες, με τον τζίρο στα 59,47 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,4% στις 2.017,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε με κέρδη 1,39% στις 554,97 μονάδες.
Σημεία εισόδου στις τράπεζες διαμορφώθηκαν, και έτσι η Eurobank ανέκαμψε αλλά περιόρισε τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη από το +2% στο +0,56% και στα 0,90 ευρώ, η Πειραιώς κατέγραψε εκ νέου μίνι ράλι στο 4,69% και στα 1,1820 ευρώ, η ΕΤΕ περιορίστηκε στο +0,19% και τα 3,2230 ευρώ με την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 2,13% στα 0,9102 ευρώ.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν τα βαριά χαρτιά της αγοράς με τον ΟΤΕ στο 0,51%, τον ΟΠΑΠ στο 0,53% και τη Mytilineos στο 0,48% και την Τέρνα Ενεργειακή στο 0,12%. Παράλληλα, οι μεταβολές και η πτωτική κίνηση της ΕΕΕ από έξω περιόρισαν ευρύτερα τα κέρδη της αγοράς, με τη μετοχή της εισηγμένης να κλείνει στο -1,52% και στα 22,03 ευρώ.
Από την άλλη, ισχυρές πιέσεις πέρασαν εκ νέου στα ΕΛΠΕ κλείνοντας στο -2,47% αλλά και στη ΜΟΗ σε ηπιότερη βάση.