Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Τετάρτη, μετά από το θετικό σερί των δύο προηγούμενων ημερών και καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη.
Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται τα όσα θα συζητήσουν στην Πράγα της Τσεχίας οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή, σχετικά με το σχέδιο για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει ένα προσωρινό πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης τιμών, επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Παράλληλα, ενισχύονται οι ενδείξεις που δείχνουν ισχυρή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως προκύπτει από τα τα στοιχεία της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης κατά τον Σεπτέμβριο.
Επιπλέον, προβληματισμούς για την πορεία των ενεργειακών τιμών προκαλούν οι αποφάσεις του OPEC+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ, βαρέλια από τον Νοέμβριο.
Η κίνηση των δεικτών
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,02% στις 398,91 μονάδες.
Ο Euro Stoxx 50 έχασε 1,05% στις 3.447 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,47% στις 7.052 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 1,21% στις 12.517 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε απώλειες 0,90% στις 5.985 μονάδες.
Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έπεσε 1,55% στις 21.355 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,52% στις 7.579 μονάδες.
Μάκρο
Συρρίκνωση μεγαλύτερη των προσδοκιών εμφάνισε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Αύγουστο, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από τις εισαγωγές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 1,2 δισ. ευρώ, σε ημερολογιακούς και εποχικά προσαρμοσμένους όρους τον Αύγουστο, μειωμένο από τα 3,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για πλεόνασμα ύψους 4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,6% σε μηνιαία βάση στα 133,1 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 3,4% και ανήλθαν στα 131,9 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, ένας αυξανόμενος αριθμός γερμανικών εταιρειών σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές τους, ανακοίνωσε την Τετάρτη το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, προσθέτοντας ότι αυτό συνιστά μία πιθανή ένδειξη ότι ο πληθωρισμός δεν δείχνει τάσεις υποχώρησης.
Αύξηση εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας τον Αύγουστο, δείχνοντας ανθεκτικότητα στους περισσότερους κλάδους παρά την επιβράδυνση της ζήτησης και τις υψηλές πιέσεις στις τιμές.
Η συνολική βιομηχανική παραγωγή –που περιλαμβάνει την παραγωγή στη μεταποίηση, την ενέργεια και τις κατασκευές– αυξήθηκε κατά 2,4% σε μηνιαία βάση, έπειτα από μηνιαία πτώση 1,6% τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν ότι η παραγωγή θα διατηρηθεί σταθερή.