Οι ευρωαγορές «ανοίγουν» τις απώλειες μετά από τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωαγορές «ανοίγουν» τις απώλειες μετά από τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ
Πτώση για το σύνολο των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών της ηπείρου μας, εν μέσω των ανησυχιών για την αύξηση των επιτοκίων από την Fed.

Τελευταία ενημέρωση: 15:59

«Άνοιγμα» των απωλειών καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Παρασκευή, μετά από τα στοιχεία που «δείχνουν» σε συνέχεια της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την ώρα που παραμένουν οι μεγάλες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Τα ταμπλό «επιτάχυναν» την πτώση που κατέγραφαν νωρίτερα μετά από τις ανακοινώσεις των στοιχείων για την αμερικανικής αγοράς εργασίας.

Οι 263.000 νέες θέσεις στις ΗΠΑ ήταν μεν καλύτερες από τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά σημείωσαν σημαντική πτώση σε μηνιαίο επίπεδο, εντείνοντας τους προβληματισμούς για το ότι η αύξηση των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) επηρεάζει τις προσλήψεις των επιχειρήσεων, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης στην οικονομία.

Στα της Ευρώπης, γίνεται «ταμείο» για τις συζητήσεις που έχουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα της Τσεχίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται στο πλαφόν, ανησυχώντας ότι θα δυσχεράνει την αγορά του φυσικού αερίου που χρειάζονται οι οικονομίες τους και θα περιορίσει κάθε κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης.

Οι επαφές των ηγετών της ΕΕ έρχονται συνεχίζονται οι ενδείξεις για ύφεση στη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,36% στις 394,43 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 1,02% στις 3.397 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο πέφτει 0,32% στις 6.975 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη διολισθαίνει 0,27% στις 12.368 μονάδες.

Ο CAC 40 στο Παρίσι συγκεντρώνει απώλειες 0,66% στις 8.895 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,37% στις 21.058 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,75% στις 7.454 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη άνω του 2% σημειώνει η Credit Suisse στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης μετά από τις αναφορές για επαναγορά χρεογράφων αξίας έως 3 δισ. ελβετικών φράγκων στην οποία προτίθεται να προχωρήσει ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός οίκος.

Άνοδο 7% καταγράφει η μετοχή της Superdry στο Λονδίνο αφότου η εταιρεία εμφάνισε προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων 21,9 εκατ. λιρών έναντι ζημιών 12,6 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Τα έσοδα αυξήθηκαν 9,6% στα 609,6 εκατ. λίρες.

Μάκρο

Στη Γερμανία για τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν 1,3% έναντι πτώσης 1,9% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση 1,2%.

Παράλληλα, η Destatis ανακοίνωσε πως η βιομηχανική παραγωγή για τον Αύγουστο συρρικνώθηκε 0,8% σε μηνιαίο επίπεδο έναντι συρρίκνωσης 0,3% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια πτώση 0,5%.

Η εικόνα στην Ασία

Αρνητικό κλείσιμο στην εβδομάδα κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές, ενόψει των ανακοινώσεων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και των επόμενων κινήσεων της Fed.

Σημειώνεται πως οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας παρέμειναν κλειστές όλη την εβδομάδα λόγω αργίας.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei έχασε 0,71% στις 27.116 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 υποχώρησε 0,80% στις 6.762 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi διολίσθησε 0,22% στις 2.232 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε 1,51% στις 17.740 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider