ΕΚΤ: Έτοιμη να διαβεί τον Ρουβίκωνα... ξανά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Έτοιμη να διαβεί τον Ρουβίκωνα... ξανά
Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν νέα άνοδο των επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη εβδομάδα θα μπει σε ένα έδαφος που επισκέφθηκε τελευταία φορά στο παρελθόν στο πλαίσιο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς αυξάνει τα επιτόκια κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης που ομοιάζει με ύφεση, αναφέρει το Bloomberg.

Τον Ιούλιο του 2008, τη στιγμή που η ζώνη του ευρώ συρρικνωνόταν επί τέσσερα τρίμηνα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο, για να αντιστρέψει την πορεία αμέσως μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, η οποία προκάλεσε άνευ προηγουμένου αναταραχή στην αγορά.

Αυτή τη φορά, οι αξιωματούχοι τις κεντρικής τράπεζας αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο πληθωρισμό, υποκινούμενο από κινδύνους διαφορετικής τάξης, καθώς η ενεργειακή κρίση που υποδαυλίστηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνει το κόστος ζωής και συνθλίβει την οικονομική ανάπτυξη.

Όπως συμβαίνει με τις κεντρικές τράπεζες από τον Καναδά έως την Κολομβία οι οποίες είναι πιθανό να ενισχύσουν την πολιτική τους, η ανάγκη της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια για να εμποδίσει τις τιμές καταναλωτή να ξεφύγουν από τον έλεγχο θα κρατήσει σε εγρήγορση τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής - ακόμη και όταν ο κίνδυνος ύφεσης πλησιάζει περισσότερο από ποτέ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρόλο που πολλοί οικονομολόγοι υπολογίζουν τώρα ότι μια ύφεση έχει ξεκινήσει στην ευρωζώνη, αναμένουν ομόφωνα μια νέα άνοδο των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη.

Οι μνήμες αυτού που θεωρείται τώρα ως λάθος πολιτικής το 2008 μπορεί να στοιχειώσουν ακόμη την ΕΚΤ, ειδικά καθώς τα επιτόκια αυξάνονται ακόμη περισσότερο και αρχίζουν να περιορίζουν την ανάπτυξη σε σύντομο χρόνο. Μια τέτοια προοπτική είναι πιθανό να κάνει τις μελλοντικές αποφάσεις για νέες αυξήσεις επιτοκίων το 2023 πιο αμφιλεγόμενες, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider