H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι τρία άτομα το πολύ, από την αρμόδια υπηρεσία της, παρακολούθησαν το σύστημα της πλατφόρμας «Χ» τη στιγμή της συνομιλίας του Ίλον Μασκ με την Αλίς Βάιντελ και «όχι το περιεχόμενο της συζήτησης».
«Απορρίπτουμε όλες τις κατηγορίες για πιθανή λογοκρισία και περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης», επανέλαβε και σήμερα κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, η εκπρόσωπος, Πάολα Πίνο, κληθείσα να σχολιάσει τις κατηγορίες από την πλευρά του γερμανικού ακροδεξιού AfD.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι 150 άτομα- προσωπικό της Επιτροπής παρακολούθησαν τη συνομιλία Μασκ-Βαιντέλ που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του «Χ» το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, ο Τόμας Ρενιέ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής , αρμόδιος για θέματα ψηφιακής τεχνολογίας, το αρνήθηκε λέγοντας ότι 150 είναι συνολικά ο αριθμός των ευρωϋπαλλήλων που εργάζονται για την εφαρμογή του κανονισμού ψηφιακών υπηρεσιών της ΕΕ (DSA).
- Διαβάστε ακόμα - Μασκ σε Βάιντελ (AfD): Ο ιός της woke ατζέντας έχει μολύνει πολύ άσχημα τη Γερμανία
Στην ερώτηση «πόσοι αξιωματούχοι της Επιτροπής παρακολούθησαν αυτή τη συνομιλία;», ο Τ. Ρενιέ απάντησε ότι δύο έως τρεις άνθρωποι της Επιτροπής παρακολούθησαν τη μετάδοση της συνέντευξης για να εξετάσουν το σύστημα που εφαρμόστηκε από το «Χ», δηλαδή τους αλγόριθμους και τη διανομή. Ο ίδιος εξήγησε ότι η Επιτροπή δεν παρακολουθεί το περιεχόμενο, αλλά το σύστημα που τίθεται σε εφαρμογή από τις διαδικτυακές πλατφόρμες. «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για το κάθε μεμονωμένο περιεχόμενο», «δεν ενδιαφερόμαστε για το περιεχόμενο», «η ελευθερία της έκφρασης βρίσκεται στο επίκεντρο των δημοκρατιών μας και βρίσκεται στην καρδιά του DSA", ανέφερε ο Τ. Ρενιέ, χωρίς να διευκρινίσει αν διαπιστώθηκε κάποια παρατυπία κατά τη μετάδοση της επίμαχης συνέντευξης.
Η Επιτροπή διαδραματίζει ρόλο ψηφιακού ρυθμιστή στην ΕΕ, βάσει του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act) και στο πλαίσιο του DSA, η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει, το Δεκέμβριο του 2023, κατά του «Χ» και διεξάγει έρευνα για πρακτικές παραπληροφόρησης σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών διαδικασιών. Οι παραβιάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ βαριά πρόστιμα, έως και το 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών, ακόμη και σε προσωρινό αποκλεισμό.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ