Έτοιμες να αναγνωρίσουν τον ρωσικό έλεγχο στην περιοχή της Κριμαίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων.
Η πιθανή αυτή παραχώρηση αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει με κάθε τρόπο να επιτύχει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, και έρχεται την στιγμή που ο ίδιος αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο υπαινίχθηκαν την Παρασκευή πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τις μεσολαβητικές της προσπάθειες αν δεν υπάρξει σύντομα πρόοδος.
Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, έπειτα από στρατιωτική εισβολή και δημοψήφισμα υπό κατοχή. Η διεθνής κοινότητα έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει την προσάρτηση για να μην νομιμοποιήσει την κατάληψη εδαφών διά της βίας, κάτι που παραβιάζει θεμελιώδεις διεθνείς συνθήκες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν πρόκειται να παραδώσει έστω και σπιθαμή εδάφους στη Μόσχα.
Μία τέτοια αναγνώριση θα αποτελούσε τεράστια διπλωματική νίκη για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εδώ και χρόνια επιδιώκει τη διεθνή αποδοχή της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία. Παρ’ όλα αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος μέχρι στιγμής αρνείται να πει «ναι» στην πρόταση Τραμπ για μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση από πλευράς ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να σχολιάσουν την είδηση.
Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στους συμμάχους τους προτάσεις για να επιτρέψουν μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Παρίσι την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένου ενός περιγράμματος όρων για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Μόσχας σε περίπτωση διαρκούς κατάπαυσης του πυρός, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.
Η πρόταση θα παγώσει σε γενικές γραμμές τον πόλεμο στην πρώτη γραμμή, με τα περισσότερα άλλα ουκρανικά εδάφη που κατέχονται τώρα από τη Ρωσία να παραμένουν ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ανέφεραν οι πηγές, ενώ οι φιλοδοξίες του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα τεθούν επίσης εκτός συζήτησης.
Οι συνομιλίες στο Παρίσι περιελάμβαναν συνάντηση μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και συζητήσεις μεταξύ του Ρούμπιο και συμβούλων εθνικής ασφάλειας και διαπραγματευτών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία.