Ευρωαγορές: Διατηρούνται τα αρνητικά πρόσημα μετά το νέο «χτύπημα» της ΕΚΤ

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Διατηρούνται τα αρνητικά πρόσημα μετά το νέο «χτύπημα» της ΕΚΤ
Διατηρούνται οι απώλειες που κατέγραφαν από το άνοιγμα των συνεδριάσεων της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και τη νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 75 μονάδες βάσης.

Τελευταία ενημέρωση: 16:55

Διατηρούνται οι απώλειες που κατέγραφαν από το άνοιγμα των συνεδριάσεων της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και τη νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ στο κάδρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν και οι εταιρικές επιδόσεις στο γ' τρίμηνο που ανακοινώνονται καθ' όλη την διάρκεια αυτής της εβδομάδας

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ τονίζει πως είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, ενώ επισημαίνεται η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως προς την άρση της διευκολυντικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής.

Πλέον, από τις 2 Νοεμβρίου το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 2,00%, 2,25% και 1,50% αντιστοίχως.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μίλησε για αύξηση του ενδεχόμενου ύφεσης στην Ευρωζώνη και υπογράμμισε πως η αύξηση των επιτοκίων της ευρωτράπεζας θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Έτσι, στους δείκτες:

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολισθαίνει0,11% στις 409,86 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,39% στις 3.591 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 0,01% στις 7.059 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,37% στις 13.147 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,73% στις 6.230 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,32% στις 22.464 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδίζει 0,39% στις 7.901 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

«Στοπ» στο σερί των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων ρεκόρ έβαλε η βρετανική πετρελαϊκή Shell με την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών τρίτου τριμήνου την Πέμπτη, καθώς παρουσίασε μειωμένα έσοδα από τη διύλιση και τις εμπορικές συναλλαγές. Η Shell ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 9,45 δισ. δολαρίων για τους τρεις μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ικανοποιώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 9,5 δισ. δολάρια σύμφωνα με τη Refinitiv. Ακόμα, ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 4,1 δισ. δολαρίων σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και σημείωσε τεράστια κέρδη 11,5 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

«Ανεβάζει» τις προοπτικές της για το 2022 η Daimler Truck αφού οι ισχυρές πωλήσεις οχημάτων και οι υψηλότερες τιμές συνέβαλαν στα θετικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Η γερμανική εταιρεία κατασκευής φορτηγών αναμένει πωλήσεις έτους από 50 δισ. ευρώ έως 52 δισ. ευρώ σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για 48 δισ. ευρώ-50 δισ. ευρώ. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων θα πρέπει να αυξηθούν ελαφρώς, σε σύγκριση με προηγούμενες προσδοκίες για EBIT στο επίπεδο του προηγούμενου έτους. Το προσαρμοσμένο EBIT για το τρίτο τρίμηνο ανήλθε σε 1,27 δισ. ευρώ, από 491 εκατ. ευρώ και πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για 1,08 δισ. ευρώ.

Σημαντικά χειρότερες από τις εκτιμήσεις τριμηνιαίες απώλειες ανακοίνωσε την Πέμπτη η Credit Suisse, καθώς η τράπεζα σχεδιάζει μια τεράστια στρατηγική αναμόρφωση. Το πιστωτικό ίδρυμα σημείωσε καθαρή ζημία 4,034 δισ. ελβετικών φράγκων ή 4,09 δισ. δολαρίων για το γ’ τρίμηνο, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για ζημιά 567,93 εκατ. ελβετικών φράγκων. Ο αριθμός ήταν επίσης πολύ χαμηλότερος από τα κέρδη των 434 εκατ. ελβετικών φράγκων που καταγράφηκαν για το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Η τράπεζα σημείωσε ότι η ζημία αντικατοπτρίζει απομείωση αξίας 3,655 δισ. ελβετικών φράγκων που σχετίζεται με την «επανεκτίμηση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ως αποτέλεσμα της συνολικής στρατηγικής αναθεώρησης». Το νέο σχέδιο θα οδηγήσει σε αύξηση κεφαλαίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποσύνδεση από την επενδυτική τραπεζική και χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας. Η τράπεζα σχεδιάζει να συγκεντρώσει 4 δισ. φράγκα ή 4,1 δισ. δολάρια μέσω έκδοσης δικαιωμάτων και πουλώντας μετοχές σε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας.

Ενισχυμένες πωλήσεις και κύκλο εργασιών εμφάνισε η Unilever το τρίτο τρίμηνο, καθώς η αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε, με την εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων να ενισχύει τις εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους. Ειδικότερα, η αγγλο-ολλανδική εταιρεία, ιδιοκτήτρια του Ben & Jerry’s και του Dove, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν 11% σε ετήσια βάση και ότι ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο 18% στα 15,8 δισ. ευρώ από 13,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 8,9% και ο κύκλος εργασιών 16% στα 45,6 δισ. ευρώ. Η αύξηση των τιμών διαμορφώθηκε στο 12,5% το τρίμηνο, με τους όγκους να μειώνονται 1,6%. Η εταιρεία εκτιμά πλέον ότι η αύξηση των πωλήσεων για το 2022 να είναι υψηλότερη από 8% από 4,5% με 6,5% προηγουμένως.

Μάκρο

Στη Γερμανία, ανάκαμψη αναμένεται να εμφανίσει η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Νοέμβριο, έχοντας υποχωρήσει τον Οκτώβριο σε ιστορικό χαμηλό. Ο μελλοντικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK προβλέπει ότι η εμπιστοσύνη θα ανακάμψει στις -41,9 μονάδες τον Νοέμβριο από το αναθεωρημένο μέγεθος των -42,8 μονάδων τον Οκτώβριο και τις -42 μονάδες που προβλέπουν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Στην Ισπανία, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 12,67% το τρίτο τρίμηνο από 12,49% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την ισπανική στατιστική υπηρεσία INE. Ο αριθμός των ανέργων ενισχύθηκε κατά 60.800 το τρίτο τρίμηνο σε συνολικά 2,98 εκατ., ενώ η απασχόληση αυξήθηκε κατά 77.700 άτομα στα 20,54 εκατ..

Η εικόνα στην Ασία

Μικτή ήταν η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια με τον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ νωρίτερα να πραγματοποιεί ράλι 3% πριν περιορίσει τα κέρδη του κλείνοντας στο 0,78%.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έχασε 0,32%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,50%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai υποχώρησε 0,55% και ο SZSE Component διολίσθησε 0,61%. Στην Σεούλ, ο KOSPI κέρδισε 1,74%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Credit Suisse: Zημιές-«μαμούθ» ανακοίνωσε για το τρίμηνο - Στα σκαριά ΑΜΚ 4 δισ. δολαρίων και μαζικές απολύσεις

Shell: Στοπ στο σερί των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων ρεκόρ - Αυξάνει το μέρισμα που θα διανεμηθεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider