Με το «πόδι στο γκάζι» οι αγοραστές στη Wall Street - «Τρελή κούρσα» ο Dow στον καλύτερο μήνα από το 1976

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το «πόδι στο γκάζι» οι αγοραστές στη Wall Street - «Τρελή κούρσα» ο Dow στον καλύτερο μήνα από το 1976
Tο διστακτικό ξεκίνημα έδωσε την θέση του σε ένα «τρελό» ράλι όπου και οι τρεις δείκτες βάφτηκαν με... βαθύ πράσινο.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής στη Wall Street, το διστακτικό ξεκίνημα έδωσε την θέση του σε ένα «τρελό» ράλι όπου και οι τρεις δείκτες βάφτηκαν με... βαθύ πράσινο. Ο Dow Jones με κέρδη που ξεπέρασαν τις 800 μονάδες, σημείωσε την 4η διαδοχική συνεδρίαση με άνοδο, καταγράφοντας έτσι τον καλύτερο μήνα από το μακρινό 1976. Ο «επίφοβος», αρχικά, Nasdaq, από την άλλη, πραγματοποίησε «άλμα» 300 μονάδων, ξεπερνώντας έτσι τον σκόπελο των απωλειών ύψους 9% της Amazon.

Υπενθυμίζεται πως η Amazon προέβλεψε ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη της περιόδου των εορτών θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ και ο ρυθμός ανάπτυξης του cloud επιβραδύνθηκε.

Έτσι την Παρασκευή, ο Dow Jones ενισχύθηκε 2,59% ή 828 μονάδες στις 32.861 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 2,45% ή 93 μονάδες στις 3.900 μονάδες, και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 2,87% ή 309 μονάδες στις 11.102 μονάδες.

Μάκρο

Yψηλός παρέμεινε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο αλλά κυρίως εντός των προσδοκιών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών κατανάλωσης αυξήθηκε 0,5% από τον προηγούμενο μήνα και επιταχύνθηκε 5,1% τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με την έκθεση. Η μηνιαία αύξηση με τις εκτιμήσεις του Dow Jones, ενώ η ετήσια αύξηση ήταν ελαφρώς κάτω από την πρόβλεψη του 5,2%. Συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο PCE αυξήθηκε κατά 0,3% για τον μήνα και 6,2% σε ετήσια βάση, όπως και τον Αύγουστο.

Οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο 10,2% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση 4%. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση. Αυτό σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη εκκρεμών πωλήσεων από τον Ιούνιο του 2010, εξαιρουμένου του Απριλίου 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στις πρώτες μέρες της.

Βελτιώθηκε ελαφρά το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο στο 59,9, αν και οι αντιλήψεις των Αμερικανών για την οικονομία παρέμειναν αρνητικές σε ιστορικά επίπεδα καθώς η αδύναμη χρηματιστηριακή αγορά και ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός επιβάρυνε τα οικονομικά τους. Ο δείκτης καταναλωτικής στάσης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν προσέθεσε 1,3 μονάδες από 58,6 τον Σεπτέμβριο και ήταν ελαφρώς υψηλότερος από την αρχική ένδειξη των 59,8 νωρίτερα τον μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν σε μέτρηση 59,8, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Επιχειρηματικά νέα

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η αμερικανική πετρελαϊκή Chevron την Παρασκευή, με καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη και έσοδα, καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 84% για το τρίτο τρίμηνο. Στα κέρδη ανά μετοχή ανακοίνωσε προσαρμοσμένα 5,56 δολάρια για την περίοδο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των 4,81 δολαρίων από αναλυτές σύμφωνα με τη Refinitiv. Τα έσοδα ανήλθαν στα 66,64 δισ. δολάρια έναντι της εκτίμησης των 58,22 δισ. δολαρίων. Οι μετοχές της Chevron έχουν ήδη αυξηθεί περισσότερο από 51% φέτος καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Άνω των προσδοκιών ήταν τα αποτελέσματα τριμήνου και της Exxon Mobil, σύμφωνα με ανακοίνωση της Παρασκευής ακολουθώντας τις υψηλές επιδόσεις της Chevron. H Exxon ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή τρίτου τριμήνου στα 4,45 δολάρια, υψηλότερα από τα 3,79 δολάρια ανά μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τη Refinitiv. Τα έσοδα ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Η Exxon είπε επίσης ότι επαναγόρασε 4,5 δισ. δολάρια σε μετοχές της το περασμένο τρίμηνο.

Εμπορεύματα

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν την Παρασκευή σημειώνοντας σερί συνεχόμενων απωλειών, διαγράφοντας τα κέρδη από τις αρχές αυτής της εβδομάδας που οφείλονταν στις προσδοκίες για πτώση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed.

Έτσι:

  • O χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 20,80 δολάρια ή σχεδόν 1,3%, για να διαμορφωθεί στα 1.644,60 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex. Οι τιμές με βάση το πιο ενεργό συμβόλαιο έκλεισαν 0,7% χαμηλότερα για την εβδομάδα, αφού σημείωσαν κέρδη σχεδόν 0,5% την περασμένη εβδομάδα.
  • Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 35 σεντς, ή 1,8%, στα 19,147 δολάρια ανά ουγγιά μετά τα κέρδη 5,5% της περασμένης εβδομάδας. Κέρδισε 0,4% αυτή την εβδομάδα.

Επιπλέον, υποχώρησαν οι τιμές στα συμβόλαια του πετρελαίου την Παρασκευή καθώς οι περιορισμοί για την COVID-19 στην Κίνα τροφοδότησαν τις ανησυχίες για κάμψη της ζήτησης ενέργειας από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, αν και οι τιμές στις ΗΠΑ εξακολουθούν να σημειώνουν την πρώτη τους άνοδο σε τρεις εβδομάδες.

  • Το αμερικανικό παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 1,18 δολάρια ή 1,3%, κλείνοντας στα 87,90 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Για την εβδομάδα, οι τιμές αυξήθηκαν περίπου 3,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
  • Το brent παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 1,19 δολάρια ή 1,2%, στα 95,77 δολάρια το βαρέλι στο ICE, με το συμβόλαιο να ενισχύεται κατά 2,4% για την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Eλαφρά βελτίωση παρουσίασε το καταναλωτικό κλίμα τον Οκτώβριο

ΗΠΑ: Νέα άνοδος για τον πληθωρισμό - 0,5% αυξήθηκαν οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες

ΗΠΑ: Οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 10%, χειρότερα από τις εκτιμήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider