Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Γυρνούν αρνητικά ενόψει των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Γυρνούν αρνητικά ενόψει των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής
Τα αρχικά κέρδη εξανεμίζονται υπό το «βάρος» της αναμονής και αρνητικών οικονομικών στοιχείων. 

Τελευταία ενημέρωση 17:49

Σε ρυθμούς κεντρικών τραπεζών και νομισματικής πολιτικής κινούνται και την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναμένουν τις αποψινές ανακοινώσεις της Fed, αλλά και τις επόμενες κινήσεις της BoE που αναμένονται αύριο. Τα αρχικά κέρδη εξανεμίζονται υπό το «βάρος» της αναμονής και αρνητικών οικονομικών στοιχείων.

Οι αγορές προεξοφλούν σε ένα μεγάλο βαθμό πως η Fed θα σημειώσει σήμερα την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια, πριν επιβραδύνει τον ρυθμό της κλείνοντας τελικά τον κύκλο τον Μάρτιο.

Aπό την άλλη, η αγορά αναμένει ότι και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης αύριο, τη μεγαλύτερη άνοδό της από το 1989, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν πως θα δοθεί ένας βαρύς τόνος, καθώς βαθαίνει η προοπτική ύφεσης.

Επισημαίνεται, άλλωστε, πως η Τράπεζα της Αγγλίας την Τρίτη έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που ξεκίνησε την διαδικασία πώλησης assets που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος τόνωσης διάρκειας 13 ετών, παρέχοντας ένα παράδειγμα για το πόσο γρήγορα οι αγορές μπορούν να απομακρυνθούν από τις «διευκολυντικές» πολιτικές. Η BoE διοργάνωσε δημοπρασία των πρώτων 750 εκατ. λιρών σε τίτλους μικρής διάρκειας που θέλησε να ξεφορτωθεί σαν μια πρώτη κίνηση αναστροφής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της οποίας στήριξε την οικονομία κατά την διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με οριακές μεταβολές γύρω από τις 414 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 διολισθαίνει 0,56% στις 3.629 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,44% στις 13.279 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,64% στις 6.287 μονάδες, και ο FTSE 100 στο Λονδίνο χάνει 0,48% στις 7.151 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,20% στις 22.840 μονάδες, και ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,35% στις 7.970 μονάδες.

Μάκρο

Στα 3,7 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το πλεόνασμα στη Γερμανία, σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους τον Σεπτέμβριο, από 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal ανέμεναν έλλειμμα της τάξης των 0,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Οι γερμανικές εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, στα 134,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 2,3%, στα 130,8 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσαν πτώση 1,7% σε μηνιαία βάση, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές από τις χώρες αυτές, κατά 1,2%.

Εξάλλου, στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη των lockdown το 2020 «βυθίστηκε» η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, καθώς ο πληθωρισμός-ρεκόρ και η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας διαβρώνουν τη ζήτηση για αγαθά. Οι μεγάλες οικονομίες της νομισματικής ένωσης πλην της Ιρλανδίας γνώρισαν περαιτέρω επιβράδυνση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των PMI της S&P Global που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Η Ισπανία επλήγη περισσότερο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, η οποία είναι και από τις πιο εκτεθειμένες στις περικοπές των προμηθειών ενέργειας από τη Ρωσία.

Επιχειρηματικά νέα

«Σκοτεινά σύννεφα στον ορίζοντα» βλέπει η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων (container) A.P. Moller-Maersk στον κλάδο για την ερχόμενη χρονιά, παρά τα κέρδη-ρεκόρ που κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο. Ο δανέζικος «κολοσσός», που θεωρείται και βαρόμετρο για τις κινήσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία του χάρη στη συνεχιζόμενη άνοδο των ναύλων. Συγκεκριμένα, η Maersk εμφάνισε άνοδο 60% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 10,9 δισ. δολάρια, άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 9,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Η Maersk αναμένει συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης για εμπορευματοκιβώτια μεταξύ 2%-4% το 2022, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για εξέλιξη στη διεθνή ζήτηση μεταξύ -1% και 1%, επισημαίνοντας τη κάμψη στις τιμές των ναύλων και τη σχετική χαλάρωση των περιορισμών της Κίνας στο ζήτημα του κορονοϊού. Για το 2023, η εταιρεία ανέφερε πως αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας.

Aπό την άλλη, η Aston Martin μείωσε τις ετήσιες προβλέψεις για πωλήσεις και κερδοφορία, αφού οι πληρωμές χρέους και το κόστος από ημιτελή οχήματα υπερδιπλασίασαν τις απώλειες το τρίτο τρίμηνο, κατηγορώντας την εφοδιαστική αλυσίδα και τα προβλήματα της. Η εταιρεία κατασκευής πολυτελών σπορ αυτοκινήτων ανέμενε να πουλήσει 6.600 αυτοκίνητα το έτος και να αυξήσει το προσαρμοσμένο περιθώριο κέρδους της κατά 350-450 μ.β., ωστόσο, την Τετάρτη, υποβάθμισε τις προοπτικές, λέγοντας πως θα πουλήσει μόνο 6.200-6.600 αυτοκίνητα και τα περιθώρια θα αυξηθούν κατά 100-300 μ.β. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο στα 315,5 εκατ. στερλίνες καθώς οι μέσες τιμές αυξήθηκαν κατά 28% στις 189.000 λίρες στερλίνες. Ωστόσο, οι απώλειες προ φόρων αυξήθηκαν στα 225,9 εκατ. στερλίνες από 97,9 εκατ. το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, μετά το κόστος για νέες επενδύσεις και την αναπροσαρμογή μέρους του χρέους της που αποτιμάται σε δολάρια. Η εταιρεία δέχτηκε λογιστικό πλήγμα 245 εκατ. λιρών στην αξία του χρέους της λόγω της πτώσης της λίρας τους πρώτους εννέα μήνες του έτους και κατέβαλε 65 εκατ. λίρες σε πληρωμές τόκων χρέους.

Η εικόνα στην Ασία

Ανοδικά κινήθηκαν εν γένει και τα ασιατικά χρηματιστήρια εν αναμονή της ανακοίνωσης της Fed για τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, ο Nikkei 225 στο Τόκιο υποχώρησε οριακά 0,06%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,14%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai ενισχύθηκε 1,15% και ο SZSE Component κέρδισε 1,33%. Στην Σεούλ ο KOSPI σημείωσε μικρή άνοδο 0,07% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε ράλι 2,41%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: 'Ερχεται «βουτιά» 30% στην τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, αλλά προσωρινή...

Fed: Τι αναμένουν σήμερα οι αγορές για τα επιτόκια - Ξεκίνησε το «ξεφόρτωμα» assets η BoE

Maersk: «Βλέπει» συρρίκνωση της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων το 2022 και 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider