Επιστροφή στα «κόκκινα» για την Wall Street μετά την Fed - «Βουτιά» 3% για τον Nasdaq

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστροφή στα «κόκκινα» για την Wall Street μετά την Fed - «Βουτιά» 3% για τον Nasdaq
Απώλειες 300 μονάδων για τον τεχνολογικό δείκτη. Στο -2% ο S&P 500 παρά τα πρόσκαιρα κέρδη μετά την ανακοίνωση της Fed.

Τελευταία ενημέρωση 21.29

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, διαγράφοντας άμεσα τα κέρδη που σημείωναν στον απόηχο της νέας αύξησης των βασικών επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Νωρίτερα, η Fed ανακοίνωσε αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού της κατά 0,75%, στο εύρος του 3,75%- 4%. Ωστόσο, παρά το «σήμα» για ενδεχόμενη επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεων των επιτοκίων από την Fed, η αμερικανική αγορά παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητη τη στιγμή που ο επικεφαλής της Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ αναλύει το σκεπτικό με το οποίο κινήθηκε η Επιτροπής νομισματικής πολιτικής (FOMC).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones υποχωρεί 1,16% ή 378 μονάδες στις 32.274 μονάδες.

Ο S&P 500 χάνει 2,01% ή 77 μονάδες στις 3.779 μονάδες.

Ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 2,78% ή 300 μονάδες στις 10.590 μονάδες.

Μάκρο

Iσχυρή αύξηση στις μισθοδοσίες του ιδιωτικού τομέα τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσιών ADP, ιδιαίτερα στον κλάδο της αναψυχής και της φιλοξενίας. Οι εταιρείες πρόσθεσαν 239.000 θέσεις για τον μήνα, πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 195.000 και καλύτερες από τις προς τις κάτω αναθεωρημένες 192.000 τον Σεπτέμβριο. Οι μισθοί αυξήθηκαν 7,7% σε ετήσια βάση, με τον ρυθμό μειωμένο κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στον βασικό τομέα αναψυχής και φιλοξενίας, ο οποίος πρόσθεσε 210.000 θέσεις ενώ η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε κατά 11,2%. Ο κλάδος, ο οποίος περιλαμβάνει ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και συναφείς επιχειρήσεις, θεωρείται προάγγελος εξελίξεων καθώς «χτυπήθηκε» πιο σκληρά από όλους λόγω των lockdown και εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η συνολική αύξηση των θέσεων εργασίας προήλθε από κλάδους που σχετίζονται με τις υπηρεσίες, οι οποίες πρόσθεσαν 247.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι κλάδοι αγαθών έχασαν 8.000 θέσεις εργασίας, κυρίως λόγω της απώλειας θέσεων παραγωγής. Το εμπόριο, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν κατά 84.000.

Επιχειρηματικά νέα

Η εταιρεία χημικών DuPont De Nemours ανακοίνωσε ότι τερματίζει την απόπειρα εξαγοράς της Rogers αντί 5,2 δισ. δολαρίων, στην πρώτη κατάρρευση μεγάλου αμερικανικού deal σε διάστημα 4 ετών η οποία προκλήθηκε από την αδυναμία να αρθούν τα κινεζικά ρυθμιστικά εμπόδια. Η DuPont είπε ότι συμφώνησε με την Rogers τον τερματισμό της συμφωνίας καθώς δεν κατάφεραν να πάρουν εγκαίρως το «πράσινο φως» από όλες τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο είχαν ενημερώσει πως έχουν πάρει όλες τις εγκρίσεις πλην της κινεζικής.

Ισχυρή πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις οχημάτων της Ford στην αγορά των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετώπισε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσαν καθυστερήσεις στις αποστολές οχημάτων στους προμηθευτές της εταιρείες. Οι πωλήσεις της Ford έφτασαν τις 158.327, μειωμένες κατά 10% σε σχέση με τις 176.000 πωλήσεις στην αμερικανική αγορά τον Οκτώβριο του 2021.

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου που ανακοίνωσε την Τετάρτη η CVS Health. Στα κέρδη ανά μετοχή ανακοίνωσε 2,09 δολάρια έναντι 1,99 δολάρια αναμενόμενα από την Refinitiv ενώ τα έσοδα ανήλθαν σε 81,16 δισ. δολάρια έναντι 76,75 δισ. δολάρια τα οποία αναμένονταν. Είναι το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο η CVS ξεπέρασε τις προσδοκίες κερδών ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση. Ο τομέας Παροχών Υγείας της CVS αυξήθηκε σχεδόν κατά 10% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, εν μέρει λόγω αύξησης στις ιατρικές συνδρομές. Τα έσοδα από φαρμακευτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν πάνω από 10% σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο, καθώς οι συνολικές διεκπεραιωμένες αιτήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από 3,6%, με τα κέρδη να αντισταθμίζονται από τη μείωση των εμβολιασμών κατά της Covid. Το τμήμα λιανικής και μακροχρόνιας φροντίδας σημείωσε αύξηση εσόδων σχεδόν κατά 7%, αλλά τα κέρδη υποχώρησαν κυρίως λόγω της μείωσης της ζήτησης για τεστ και εμβόλια κορονοϊού.

Η Paramount την Τετάρτη ανέφερε έσοδα 6,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 5% (από 6,61 δισ. δολ. πέρυσι), ωστόσο, τα αποτελέσματα του μιντιακού κολοσσού κινήθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τόσο σε επίπεδο καθαρών κερδών όσο και σε επίπεδο εσόδων, κυρίως λόγω της μείωσης των διαφημίσεων. Ειδικότερα, τα έσοδα ήταν 6,92 δισ. δολ. με τους οικονομολόγους να αναμένουν 7,01 δισ. δολ. ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 39 σεντς έναντι 43 σεντς που προσδοκούσαν οι αναλυτές. Η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου ύψους 153 εκατομμυρίων δολαρίων, ή 21 σεντς ανά μετοχή, από 465 εκατομμύρια δολάρια ή 69 σεντς ανά μετοχή, το προηγούμενο τρίμηνο.

Κέρδη και έσοδα καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ανακοίνωσε η Yum Brands για το γ΄ τρίμηνο του 2022, με τον όμιλο ταχυφαγείων να ωφελείται από την αυξημένη κίνηση των καταναλωτών στα καταστήματα KFC και Taco Bell. Σύμφωνα με το Reuters, οι συγκριτικές πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν σε ετήσιο επίπεδο κατά 5% ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν αύξηση πωλήσεων κατά 3,2%. Οι πωλήσεις στα KFC ενισχύθηκαν κατά 7% και οι πωλήσεις στα Taco Bell κατά 6% σε ετήσιο επίπεδο. Τα κέρδη της Yum Brands ανά μετοχή έφτασαν τα 1,09 δολάρια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 1,14 δολάρια ανά μετοχή. Η εταιρεία απόδωσε την κάμψη στα κέρδη από την ενίσχυση του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος και την αποχώρηση των KFC από την αγορά της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κόντρα στις πιέσεις από το εξωτερικό

Απώλειες στις ευρωαγορές πριν από τις αποφάσεις της Fed - Ισχυρή πτώση στη μετοχή της Maersk

gazzetta
gazzetta reader insider insider