Επηρεασμένο από τις χθεσινές ανακοινώσεις της Fed ήταν και την Πέμπτη το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street εναρμονισμένο και με το γενικά δυσοίωνο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω της περαιτέρω αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής και της ενίσχυσης της προοπτικής της ύφεσης στη παγκόσμια οικονομία.
Yπενθυμίζεται, πως χθες, η Fed προχώρησε στην τέταρτη στη σειρά αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, εντείνοντας την προσπάθειά της για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ δεν δόθηκε σαφές χρονικά «σημάδι» για την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων, όπως ανέμεναν επενδυτές και αναλυτές.
Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, υπογράμμισε πως είναι «πολύ πρόωρο» να γίνει λόγο για χαλάρωση της αύξησης των βασικών επιτοκίων της τράπεζας, που γίνεται ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία. Οι δηλώσεις του Πάουελ «γκρέμισαν» τις ελπίδες των αναλυτών για χαλάρωση της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής της Fed το επόμενο χρονικό διάστημα, διατηρώντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχει το υψηλότερο κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που «συνοδεύει» τις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας.
Μετά από τις ανακοινώσεις της Fed, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας κατά τον Οκτώβριο, που θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή. Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο κατά πόσο η περιοριστική πολιτική της Fed έχει οδηγήσει σε κάμψη τις προσλήψεις εργαζομένων από τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές λόγω της Fed προστέθηκαν οι ανακοινώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (Boe), που προειδοποιεί για συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας έως το 2024.
Έτσι, ο Dow Jones υποχώρησε 0,46% ή 146 μονάδες στις 32.001 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 1,05% ή 39 μονάδες, στις 3.720 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διολίσθησε 1,73% ή 181 μονάδες στις 10.342 μονάδες.
Επιχειρηματικές εξελίξεις
Εξάλλου, η Wall Street συνέχισε και την Πέμπτη να παρατηρεί τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Η μετοχή της Peloton κατέγραψε ισχυρά κέρδη άνω του 8%, διαγράφοντας τις σημαντικές ενδοσυνεδριακές απώλειες, μετά από την ισχυρή πτώση στα έσοδα που ανακοίνωσε η εταιρεία προϊόντων εκγύμνασης.
Η μετοχή της Moderna έχασε 0,75%, αφότου η αμερικανική φαρμακευτική ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,043 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 2,53 δολ. ανά μετοχή, για το γ' τρίμηνο, από 3,333 δισεκατομμύρια δολάρια ή 7,70 δολάρια ανά μετοχή, την προηγούμενη περίοδο.
Μάκρο
Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν σε 217.000 έναντι 218.000 την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 220.000 αιτήσεις.
Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν τις 1,48 εκατ. από 1,43 εκατ. προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,45 εκατ. αιτήσεις.
Ακόμα, για το γ΄ τρίμηνο του 2022 η παραγωγικότητα της εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο κατά 0,3% έναντι ετήσιας αύξησης 4,1% στο β' τρίμηνο του έτους.
Τα εργατικά κόστη στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,5% σε ετήσια βάση για το γ' τρίμηνο έναντι ετήσιας ανόδου 8,9% στο β' τρίμηνο του έτους.
Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας για τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα 73,3 δισ. δολάρια έναντι 65,7 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στα 72,2 δισ. δολάρια.
Ο δείκτης PMI του κλάδου των υπηρεσιών τις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες έναντι 46,6 μονάδων στην προκαταρκτική μέτρηση της S&P Global και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 46,6 μονάδες. Παρά την ανοδική αναθεώρηση, ο PMI υπηρεσιών έπεσε από τις 49,36 μονάδες του Σεπτεμβρίου.
Ο σύνθετος PMI για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στις 48,2 μονάδες έναντι 47,3 μονάδων στην προκαταρκτική μέτρηση τη S&P Global και με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Άλλωστε, για τον τομέα των υπηρεσιών, σε χαμηλά από την περίοδο της πανδημίας «κατρακύλησε» και ο δείκτης του ISM. Το Institute for Supply Management ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο δείκτης δραστηριότητας υπηρεσιών του υποχώρησε στο 54,4 τον Οκτώβριο από 56,7 τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2020. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης ISM θα φτάσει στο 55,5. Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας υποχώρησε στο 55,7 από 59,1, σηματοδοτώντας βραδύτερη αύξηση της παραγωγής. Ο δείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε στις 56,5 από 60,6, υποδηλώνοντας συγκράτηση της ζήτησης. Ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε στο 49,1 από 53,0, υποδηλώνοντας ότι τα επίπεδα απασχόλησης των παρόχων υπηρεσιών παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας.
Aπό την άλλη, μικρή αύξηση της τάξης του 0,3% κατέγραψαν οι παραγγελίες μεταποιημένων αγαθών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 0,4% τον Σεπτέμβριο, χωρίς να αναθεωρηθούν από την αρχική εκτίμηση. Οι παραγγελίες για μη διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,2% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι παραγγελίες για μη αμυντικά κεφαλαιουχικά αγαθά, εξαιρουμένων των αεροσκαφών, μειώθηκαν κατά ένα αναθεωρημένο 0,4% τον Σεπτέμβριο από την αρχική εκτίμηση για πτώση 0,7%. Αυτή είναι και η πρώτη μηνιαία πτώση από τον Φεβρουάριο.
Εμπορεύματα
Στα χαμηλότερα επίπεδα για περισσότερα από 2,5 χρόνια έκλεισαν την Πέμπτη οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού, καθώς το αμερικανικό δολάριο γνώρισε νέα ανοδική ώθηση από την απόφαση της Fed να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια δανεισμού. Ως εκ τούτου, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 19,10 δολάρια ή 1,2%, για να διαμορφωθεί στα 1.630,90 δολάρια η ουγγιά στην Comex, το χαμηλότερο τελείωμα για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις αρχές Απριλίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Οι τιμές του ασημιού στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου έχασαν 16 σεντς, ή 0,8%, στα 19,43 δολάρια ανά ουγγιά.
Πτωτικά κινήθηκαν για την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, με τις ανησυχίες για τη ζήτηση από την Κίνα και την πολιτική των επιτοκίων στις ΗΠΑ να ωθούν προς τα κάτω τα συμβόλαια του «μαύρου χρυσού». Υπό το πρίσμα των παραπάνω, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Δεκεμβρίου, υποχώρησαν 2% ή 1,83 δολάρια στα 88.71 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Ιανουαρίου, το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) χάνουν 1,47% ή 1,41 δολάρια στα 94.74 δολάρια ανά βαρέλι.
Photo: GettyImages/Ideal Image