Ισχυρή μεταβλητότητα στην Wall Street - «Μάχη» για το πρόσημο μετά το αρνητικό σερί

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή μεταβλητότητα στην Wall Street - «Μάχη» για το πρόσημο μετά το αρνητικό σερί
Επαναφορά στα «πράσινα» για την αμερικανική αγορά παρά την ισχυρή μεταβλητότητα και τις διαδοχικές εναλλαγές προσήμων.

Τελευταία ενημέρωση 21.27

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, παρά την ισχυρή μεταβλητότητα και τις διαδοχικές εναλλαγές προσήμων, με την αμερικανική αγορά να επανέρχεται σε ανοδική τροχιά, μετά το πολυήμερο αρνητικό σερί, που πυροδότησε το νέο «χτύπημα» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία την Τετάρτη αύξησε εκ νέου τα βασικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

Η επενδυτική ψυχολογία, μάλιστα, αναθερμάνθηκε μετά και τα νεότερα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones κερδίζει 0,79% ή 252 μονάδες και διαμορφώνεται στις 32.253 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,97% στις 3.756 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,82% στις 10.337 μονάδες, ενώ νωρίτερα σημείωνε κέρδη ως και 1,7%.

Fed, πληθωρισμός και επιτόκια

Τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα μπορούν να «δείξουν» πως η αμερικανική αγορά εργασίας... αντέχει τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και το υψηλότερο κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έρχεται με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Υπό αυτό το πλαίσιο, η Fed θα μπορούσε να αγνοήσει τις προτροπές αγορών και αναλυτών για χαλάρωση στην αύξηση των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη, η απρόσμενη αύξηση του ποσοστού ανεργίας -στο 3,7% για τον Οκτώβριο- μπορεί να «διαβαστεί» ως ένδειξη για το ότι η περιοριστική πολιτική της Fed αρχίζει να «παγώνει» την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ένα ηπιότερο μικρό αύξησης των επιτοκίων της τράπεζας.

Η προσοχή για τις επόμενες κινήσεις της Fed βρίσκεται στις ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία κατά τον Οκτώβριο, που αναμένονται την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως η επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο.

Σε δηλώσεις της, το μέλος του Δ.Σ. της Fed και επικεφαλής της τράπεζας στη Βοστώνη, Σουζάν Κόλινς, ανέφερε πως «με τα επιτόκια να έχουν περάσει σε περιοριστική περιοχή, πιστεύω πως είναι ώρα να εστιάσουμε την προσοχή μας στο πόσο γρήγορα αυξάνουμε τα επιτόκια μας, στο πόσο γρήγορα τα ανεβάζουμε, ώστε να εξασφαλίσουμε πως είναι επαρκώς περιοριστικά».

Η ανέφερε πως «είναι πρόωρο να "δείξουμε" το πόσο υψηλά θα πρέπει να φτάσουν τα επιτόκια». Παράλληλα, μιλώντας για την επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) τον Δεκέβριο, η Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε πως «χρειάζεται να εξετάσουμε το εύρος των επιλογών που έχουμε. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% ή σε μικρότερο εύρος. Θυμίζω πως η αύξηση 0,50% θεωρούνταν μεγάλη αύξηση στο παρελθόν».

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Πτώση 5% σημειώνει η μετοχή της PayPal, αφού η εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών περιέκοψε τις προβλέψεις της για τα έσοδα στο σύνολο του 2022.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία εκτιμά πως τα έσοδά της στο σύνολο του έτους θα αυξηθούν κατά 10%, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων κατά 11%, κάνοντας λόγο για ένα δύσκολο τρίμηνο, στο οποίο αποτυπωθεί η σημαντική περικοπή των καταναλωτικών δαπανών.

Κέρδη κοντά στο 9% σημειώνει η μετοχή της Starbucks, καθώς οι καταναλωτές αύξησαν την ζήτηση των προϊόντων της αλυσίδας καφέ. Τα έσοδα ανήλθαν σε 8,41 δισ. δολάρια αντί για 8,31 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν 3,3% στα 8,41 δισ. δολάρια. Οι πωλήσεις same-store (μια μέτρηση της ανάπτυξης των εσόδων μιας επιχείρησης στα καταστήματα λιανικής που λειτουργεί για τουλάχιστον ένα χρόνο), αυξήθηκαν κατά 7%, τροφοδοτούμενες από την αύξηση των δαπανών στην εγχώρια αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

H PayPal περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα του 2022 - Απώλειες 7% για τη μετοχή

ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο - Στο 3,7% η ανεργία

Κυρώσεις: «Σταθερό» το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ και τους G7

gazzetta
gazzetta reader insider insider