Ευρωαγορές: «Αντιστροφή» του κλίματος και ισχυρά κέρδη μετά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Αντιστροφή» του κλίματος και ισχυρά κέρδη μετά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Αναπάντεχα θετικά είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ οδηγώντας σε άνοδο τις διεθνείς αγορές.

Τελευταία ενημέρωση 15:49

Σε ισχυρά κέρδη «γυρνούν» οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη καθώς τα πολυναμενόμενα στοιχεία για τον αμερικανικό δείκτη τιμών καταναλωτή είναι αναπάντεχα θετικά οδηγώντας σε άνοδο τις αγορές.

Σημειώνεται πως επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, σε επίπεδο μεγαλύτερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές, σε ένα σημάδι πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχει αρχίσει να αποδίδει για τις υψηλές τιμές στην αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,7% έναντι 8,2% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,9%. Σε μηναίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 6,3% έναντι 6,6% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,5%. Ο μηνιαίος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,6% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 0,5%.

Η προσοχή των επενδυτών μετά από τα στοιχεία στρέφεται στην αντίδραση που αυτά θα έχουν στις επόμενες κινήσεις της Fed.

Στο πολιτικό πεδίο, τα «σύννεφα» της αβεβαιότητας σχετικά με το σαφές αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ ακόμα δεν έχουν διαλυθεί αν και όπως διαφαίνεται ένα βήμα πιο κοντά στην επικράτηση και στη Γερουσία πέραν της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκεται το κόμμα των Ρεπουμπλικανών (GOP), με βάση τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν να εξασφαλίσουν ακόμα μία έδρα στην Γερουσία, φθάνοντας έτσι στις 49, και πλέον πλησιάζουν στην απόκτηση του ελέγχου στο εν λόγω νομοθετικό σώμα του Κογκρέσου. Εκκρεμούν ακόμα τα τελικά αποτελέσματα δύο ακόμα πολιτειών και η έδρα της Γερουσίας για την πολιτεία της Τζόρτζια θα αποφασιστεί στις επαναληπτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η τάση παραμένει η ίδια με χθες, με τους Ρεπουμπλικανούς να διατηρούν το σημαντικό προβάδισμα τους, παρά τις επιπρόσθετες έδρες που κέρδισαν οι Δημοκρατικοί.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, οι ΗΠΑ τραβούν και πάλι την προσοχή καθώς μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Νοεμβρίου, που ως βασικός πληθωριστικός δείκτης, επηρεάζει τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής και έχει ιδιαίτερο «βάρος» για τις εξελίξεις στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία.

Η κίνηση των δεικτών

Έτσι, την Πέμπτη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,56% στις 426,88 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 κινείται στο +2,37% στις 3.816 μονάδες. Στην Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 2,75% στις 14.042 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται στο +1,36% στις 7.396 μονάδες. Στο Παρίσι, ο CAC 40 κερδίζει 1,56% στις 6.530 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 2,19% στις 24.300 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει κέρδη 0,94% στις 8.116 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της AstraZeneca στο γ' τρίμηνο του 2022, καθώς τα έσοδα ανήλθαν στα 11 δισ. δολάρια, υψηλότερα από την πρόβλεψη για έσοδα 10,84 δισ. δολαρίων αλλά και από τα αντίστοιχα μεγέθη κατά το γ' τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη μετά φόρων στα 1,64 δισ. δολάρια έναντι των ζημιών 1,65 δισ. δολαρίων πριν από ένα χρόνο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη της τάξης των 629 εκατ. δολαρίων. Τα κέρδη από τις βασικές δραστηριότητες ανά μετοχή, διαμορφώθηκαν στα 1,67 δολάρια, υψηλότερα 55% από το προηγούμενο έτος, έναντι εκτιμήσεων για 1,52 δολάρια. Την ίδια στιγμή, η AstraZeneca προχώρησε στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για το σύνολο του 2022, καθώς πλέον προβλέπει πως τα έσοδά της θα αυξηθούν κατά 20%-24% στο σύνολο του 2022, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή θα σημειώσουν αύξηση μεταξύ 25%-35%, έναντι της προγενέστερης εκτίμησης για αύξηση 25%-30%.

Η εικόνα στην Ασία

Η πτωτική τάση διατηρήθηκε αποβραδίς και στα ασιατικά χρηματιστήρια με τους δείκτες να κλείνουν κατά μεγάλη πλειοψηφία στο «κόκκινο».

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έχασε 0,98%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,50%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai και ο SZSE Component διολίσθησαν 0,39% και 1,33% αντίστοιχα. Στην Σεούλ ο KOSPI έχασε 0,91% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε απώλειες 1,70%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Μια «ανάσα» από τον έλεγχο της Γερουσίας οι Ρεπουμπλικανοί - «Εξασθενημένος» ο Τραμπ

Bankman-Fried: «Τα θαλάσσωσα» με την FTX - 4 δισ. ζητά από τους επενδυτές - «Σύννεφα» στην crypto-αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider