Ευρωαγορές: Θετικά πρόσημα, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για τις οικονομίες της ΕΕ και της Βρετανίας

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Θετικά πρόσημα, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για τις οικονομίες της ΕΕ και της Βρετανίας
«Μάζεμα» της ανόδου των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών, μετά από τις προβλέψεις της Κομισιόν για την Ευρωζώνη.

Τελευταία ενημέρωση: 13:48

Ηπιότερα κέρδη από αυτά που σημείωναν στο άνοιγμα της συνεδρίασης καταγράφουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο του ράλι που σημειώθηκε την Πέμπτη στην Wall Street.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1.200 μονάδων και ο Nasdaq... σταμάτησε στο +7% μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ενισχύουν τις εκτιμήσεις για μια «ηπιότερη» νομισματική πολιτική από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed).

Οι επενδυτές αποτιμούν τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, με τις Βρυξέλλες να κάνουν λόγο για ύφεση δύο τριμήνων στο τέλος του 2022 και στην αρχή του 2022. Ακόμα, η Κομισιόν υποβάθμιση τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας στο σύνολο του επόμενου έτους, ενώ εκτιμά πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες.
Ακόμα, η συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας για το γ' τρίμηνο του 2022 προβληματίζει τους επενδυτές για την πορεία της Ευρώπης το επόμενο χρονικό διάστημα, αποτρέποντας μια μεγάλη άνοδο στα ταμπλό.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει0,19% στις 432,73 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 0,67% στις 3.872 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,39% στις 7.346 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 0,52% στις 14.220 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 0,36% στις 6.580 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,54% στις 24.527 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 0,35% στις 24.525 μονάδες.

Μακρό

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 11,6% για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (Destatis). Η μέτρηση κινείται εντός της αρχικής εκτίμησης της Destatis και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Οριακές μεταβολές σημειώνει στο χρηματιστήριο της Ιταλίας η μετοχή της Monte dei Paschi, αφότου η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου ανακοίνωσε ζημίες για το γ' τρίμηνο του 2022.

Το ετήσιος κόστος αναδιάρθρωσης της τράπεζας διαμορφώθηκε σε 925 εκατ. ευρώ, σχετιζόμενο με την εθελούσια έξοδο πάνω από 4.000 υπαλλήλων, ανακοίνωσε η Monte dei Paschi.

Ράλι στην Ασία λόγω της Κίνας

Με ισχυρή άνοδο ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων, λαμβάνοντας ώθηση από τα κέρδη της Wall Street και κυρίως από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Κίνα.

Το Πεκίνο αποφάσισε να μειώσει κατά δύο μέρες το χρόνο υποχρεωτικής καραντίνας στο πλαίσιο την πολιτικής μηδενικού Covid. Πλέον αντί να αναγκάζει τους νεοαφιχθέντες στη χώρα ταξιδιώτες να παραμένουν σε κεντρικό χώρο καραντίνας για επτά ημέρες, ο χρόνος θα μειωθεί στις πέντε ημέρες, με συνακόλουθη κατ’οίκον παρακολούθηση.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 2,98% στις 28.263 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 2,79% στις 7.158 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε 3,37% στις 2.483 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ισχυροποιήθηκε 1,69% στις 3.087 μονάδες και ο Shenzhen Component έγραψε άνοδο 2,12% στις 11.139 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng «εκτοξεύτηκε» στο +7,74% και στις 17.325 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider