Δε κατάφερε για δεύτερη φορά το Χρηματιστήριο να υπερνικήσει τα επίπεδα των 900 μονάδων, με το profit taking να συμβάλλει καθοριστικά σε αυτό.
Η σημερινή συνεδρίαση ενώ ξεκίνησε με μια δυναμική και μια θετική ορμή μετά το χθεσινό ράλι της Wall Street, εν τέλει δε κατάφερε να συνεχίσει έτσι.
Η προσοχή της αγοράς συνεχίζει παράλληλα να είναι στραμμένη στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ σημειώνεται πως ο οίκος MSCI εισήγαγε στον Standard δείκτη της Ελλάδας την Τέρνα Ενεργειακή.
Εταιρικά αποτελέσματα
Υψηλής ποιότητας κέρδη και υπεραπόδοση των στόχων της, πέτυχε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, η Τράπεζα Πειραιώς.
Στην προαναφερόμενη περίοδο η Τράπεζα είχε λειτουργικά κέρδη 386 εκατ. ευρώ, από 225 εκατ. ένα χρόνο πριν και παρήγαγε 0,28 ευρώ εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τον προηγούμενο στόχο των 0,35 ευρώ κερδών ανά μετοχή για το έτος 2022.
Αύξηση 41% σημείωσαν τα οργανικά κέρδη του 9μηνο του 2022 για την Εθνική Τράπεζα σε ετήσια βάση, με την ΕΤΕ να κάνει λόγο για ισχυρή ανάκαμψη των οργανικών εσόδων και συγκράτηση του κόστους και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.
Παράλληλα, τα οργανικά κέρδη 9μήνου 2022 ύψους 464 εκατ. ευρώ ήδη προσεγγίζουν τον στόχο της τράπεζας για οργανικά κέρδη ύψους 490 εκατ. ευρώ περίπου σε επίπεδο ομίλου για το σύνολο του έτους.
Συνολικά καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ εμφάνισε για το 9μηνο του 2022 η Eurobank, αγγίζοντας τα 173 εκατ. ευρώ για το γ' τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας.
Ακόμα, η Eurobank κατέγραψε αύξηση οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 17,7% σε ετήσια βάση και άνοδο των οργανικών λειτουργικών κερδών κατά 65,9% έναντι του 9μηνου του 2021.
Μεγάλη αύξηση του τζίρου της κατέγραψε η Aegean στο 9μηνο του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 109 και με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η Aegean εμφάνισε κέρδη μετά φόρων 93,2 εκατ. ευρώ για το 9μηνο του 2022 και πληρότητα πτήσεων αυξημένη κατά 84%.
Αξιοσημείωτο επίσης πως σε περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα, με νέα γραφεία, προχωρά η JP Morgan, ώστε να υποστηρίξει την οργανική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στη χώρα, δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή της στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Τα νέα γραφεία του αμερικανικού κολοσσού θα φιλοξενούν επίσης και το νέο Payments Innovation Lab για το οποίο η τράπεζα θα προσλάβει μια τοπική ομάδα που θα ειδικεύεται στις πληρωμές (payments research) και το development.
Η J.P. Morgan σκοπεύει να προσλάβει αρχικά περίπου 50 υπαλλήλους στο Payments Innovation Lab, συμπεριλαμβανομένων ειδικών στα προϊόντα και το engineering πληρωμών. Στο νέο της γραφείο θα μεταφερθούν και οι υπάλληλοί της που εδρεύουν ήδη στην Αθήνα, οι οποίοι εργάζονται στα τμήματα του Corporate & Investment Bank και Asset & Wealth Management. Να σημειωθεί πως η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξασφάλιση της κατάλληλης ακίνητης περιουσίας ώστε να φιλοξενήσει αυτή την περαιτέρω επέκτασή της στη χώρα.
Στα της σημερινή συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,13% στις 897,78 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται στα 86,39 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,52% για τον FTSE 25 στις 2.182 μονάδες ενώ και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,44% στις 641,04 μονάδες.
Στις τράπεζες ξεχώρισε η Πειραιώς με κέρδη 2,9% στα 1,3845 ευρώ, με την ΕΤΕ να ακολουθεί στο 0,29% και στα 3,844 ευρώ. Απώλειες για ΕΥΡΩΒ στα 1,075 ευρώ αλλά και για ΑΛΦΑ στο -1,16% και στα 0,974 ευρώ.
Από την άλλη στα blue chips ξεχώρισαν θετικά η ΤΕΝΕΡΓ με κέρδη 3,27% αλλά και η Aegean (2,43%), η ΕΕΕ (1,38%), η Quest (5,64%), η ΕlvalHalcor (1,96%) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,94%).
Από την αντίπερα όχθη profit taking καταγράφηκε σε Ελλάκτωρ (2,20%) με τη ΔΕΗ (-2,02%), και την Τιταν (-1,68%) να ακολουθούν, όπως και ο ΟΤΕ (1,64%).
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή, «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε το ανοδικού του σερί έως τα επίπεδα των 900- 910 μονάδων τα οποία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικά για τους αγοραστές. Η προσφορά είναι έντονη και το εν λόγω επίπεδο εκτός του ότι συνιστά το σημείο καμπής για την απόδοση της χρονιάς για το Γενικό Δείκτη έχει τους ταλαντωτές βραχυπρόθεσμα σε υπερτιμημένες ζώνες γεγονός που ενεργοποιεί αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών σε όλο σχεδόν το φάσμα της κεφαλαιοποίησης. Επίσης συναντά την προηγούμενη κορυφή του Αυγούστου όταν σχεδόν από το ίδιο σημείο εκκίνησης ο Γενικός Δείκτης είχε εξαντλήσει την ανοδική του κίνηση. Συμπερασματικά θα αναμέναμε η διόρθωση που είναι σε εξέλιξη να έχει συνέχεια αποφορτίζοντας τα υπερτιμημένα διαγράμματα πολλών δεικτοβαρών τίτλων. Το ανοδικό διάγραμμα του γενικού Δείκτη έχει περιθώριο έως και τις 860 μονάδες για να μην χαλάσει, επίπεδο που συμπίπτει με τον ανερχόμενο κινητό μέσο των 200 ημερών».