Τελευταία ενημέρωση 13:36
Διστακτικές κινήσεις καταγράφονται την Τρίτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να εμφανίζονται σκεπτικοί για τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής, καθώς το διεθνές κλίμα συνηγορεί υπέρ της συνέχισης της αύξησης των επιτοκίων και της επιβράδυνσης.
Αποβραδίς, η Wall Street, κυριαρχούμενη από τις ίδιες ανησυχίες, έκλεισε με απώλειες μετά και από τα σχόλια αξιωματούχων της Fed, πως έπεται συνέχεια στην αυστηροποίηση της πολιτικής καθώς μένει ακόμη «δρόμος» για την αναχαίτιση του πληθωρισμού.
Αν και η αντιπρόεδρος της Fed Λάελ Μπρέιναρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να επιβραδύνει τον ρυθμό των επιτοκιακών της αυξήσεων, αυτό δεν σημαίνει ότι η Fed θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά τουλάχιστον θα ξεφύγει τις τέσσερις σερί αυξήσεις των 0,75 ποσοστιαίων μονάδων, ένα μοτίβο που η Τράπεζα είχε να επιστρατεύσει για περισσότερο από 30 χρόνια.
Nωρίτερα, ακόμη πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο Κρίστοφερ Ουόλερ της Fed, ο οποίος επεσήμανε πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στα πιο ήπια από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου: «Η αγορά φαίνεται να έχει φύγει προς τα μπροστά με μία έκθεση για τον πληθωρισμό. Όλοι πρέπει να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να ηρεμήσουν. Έχουμε δρόμο μπροστά μας», επεσήμανε.
Μάκρο
Τα αυξημένα ενεργειακά κόστη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, επιβάρυναν το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, καθώς καταγράφηκε μεγάλο έλλειμμα έναντι πλεονάσματος ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη. Τα στοιχεία της Eurostat «έδειξαν» πως το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης ανήλθε στα 34,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, έναντι πλεονάσματος 6,7 δισ. ευρώ το 2021. Δημοσκόπηση ανάμεσα σε οικονομολόγους από το Reuters ανέμεναν το έλλειμμα να ανέλθει στα 44,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.
Σημαντικά βελτιωμένες ήταν οι προσδοκίες για την ανάπτυξη στη Γερμανία το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου οικονομικής έρευνας ZEW την Τρίτη. Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ανήλθε στο -36,7 τον Νοέμβριο από -72,2 τον Οκτώβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα ανέλθει στο -50. Οι οικονομικές προοπτικές για τη Γερμανία έχουν βελτιωθεί σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, αλλά παραμένουν αρνητικές, αναφέρει η έκθεση. Ο δείκτης μέτρησης των τρεχουσών συνθηκών επίσης βελτιώθηκε, ανεβαίνοντας στο -64,5 τον Νοέμβριο από -72,2 τον Οκτώβριο, πάνω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για -66.
Στο 3,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ONS). Σύμφωνα με το Reuters, αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου ανέμεναν πως το ποσοστό της ανεργίας για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου θα διαμορφωνόταν στο 3,5%. Όπως ανέφερε η ONS, ο αριθμός των απασχολούμενων στη χώρα μειώθηκε στο γ' τρίμηνο κατά 52.000, αριθμός υψηλότερος από την πρόβλεψη για μείωση των απασχολούμενων κατά 25.000.
Επιπλέον, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών υποχώρησε η ανεργία στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία, INSEE, την Τρίτη. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 7,3% από 7,4% τους προηγούμενους τρεις μήνες, παραμένοντας στο εύρος 7,3%-7,4% που επικρατεί από τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021. Η ανεργία μειώθηκε από το 9,5% όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του το 2017. Η έκθεση του INSEE έδειξε ότι η ανεργία των νέων αυξήθηκε στο 18,3% το γ’ τρίμηνο από 18,0% τους τρεις προηγούμενους μήνες.
Η κίνηση των δεικτών
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,01% στις 432,90 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,21% στις 3.895 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 0,16% στις 14.290 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο βρίσκεται στο -0,01% και στις 7.384 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται 0,30% στις 6.628 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB χάνει 0,26% στις 24.533 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει απώλειες 0,40% στις 8.133 μονάδες.
Η εικόνα στην Ασία
Υψηλότερα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη, επηρεασμένα από την συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί μετά από την συνάντηση μεταξύ Σι και Μπάιντεν.
Σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων, κατά 1,2% σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Ιαπωνίας κατά το γ' τρίμηνο του έτους, καθώς η μείωση της κατανάλωσης λόγω των αυξήσεων στις τιμές αρχίζει και κάνει αισθητή την παρουσία της στην δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της περιοχής. Πιο αναλυτικά, η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε στο γ' τρίμηνο του έτους κατά 1,3% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2021 και κατά 0,3% σε σχέση με το β' τρίμηνο διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1,1% σε ετήσια και 0,3% σε τριμηνιαία κλίμακα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ασιατικού κράτους.
Εντωμεταξύ, τρεις δείκτες της κινεζικής οικονομίας ήταν χειρότεροι των εκτιμήσεων τον Οκτώβριο και σηματοδότησαν επιβράδυνση από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αναλυτικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,5% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, στην πρώτη υποχώρηση του μεγέθους από τον Μάιο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5%. Αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 1% τον Οκτώβριο και μικρότερο «φρένο» στον ρυθμό αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής τον οποίο τοποθετούσαν στο 5,2%. Στο μεταξύ, οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος τους πρώτους 10 μήνες του έτους κατέγραψαν άνοδο 5,8%, ελαφρώς μικρότερη από τις εκτιμήσεις για 5,9%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Στους δείκτες, ο Nikkei 225 έκλεισε στο +0,10%, ενώ στο Σύδνεϋ o S&P/ASX 200 υποχώρησε οριακά 0,07%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai κέρδισε 1,64% και ο SZSE Component κατέγραψε ισχυρά κέρδη 2,14%. Στην Σεούλ ο KOSPI κέρδισε 0,24% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διεξήγαγε ράλι 3,94%.