Ευρωαγορές: Με ισχυρά κέρδη αποχαιρέτησαν την εβδομάδα παρά την ανησυχία για την ύφεση

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Με ισχυρά κέρδη αποχαιρέτησαν την εβδομάδα παρά την ανησυχία για την ύφεση
Αψήφησαν τις ανησυχίες για την παράταση των αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τα επακόλουθα για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι ευρωαγορές την Παρασκευή, με τους επενδυτές να κλείνουν την εβδομάδα με τον καλύτερο τρόπο, αψηφώντας τις διάχυτες διεθνείς ανησυχίες για την παράταση της περιόδου αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τα επακόλουθα για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών, που ήδη «κονταροχτυπιούνται» με την επιβράδυνση.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διεμήνυσε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περιορισμό της ανάπτυξης ώστε να τεθεί υπό έλεγχο ο φρενήρης πληθωρισμός.

«Αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια – και η απόσυρση της διευκολυντικής κατεύθυνσης (της πολιτικής) ενδεχομένως να μην είναι αρκετή. Αναγνωρίζοντας ότι τα επιτόκια παραμένουν το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη διαμόρφωση της πολιτική μας στάσης, είναι σκόπιμο ο ισολογισμός να ομαλοποιηθεί με μετρημένο και προβλέψιμο τρόπο» σημείωσε. Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι μια φάση υψηλού πληθωρισμού δεν τροφοδοτεί τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, επιτρέποντας του να ενσωματωθεί στην οικονομία», έσπευσε να συμπληρώσει. «Έχουμε ήδη αναλάβει αποφασιστική δράση, αυξάνοντας τα επιτόκια μας κατά 200 μονάδες βάσης και περιμένουμε να τα αυξήσουμε περαιτέρω στα επίπεδα που χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ σε ομιλία της σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη την Παρασκευή.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της ευρωζώνης για τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στο 10,6% έναντι 9,9% τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η αρχική εκτίμηση της Eurostat για τον Οκτώβριο είχε διαμορφωθεί στο 10,7%.

Οι επενδυτές αναθάρρησαν από τις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, όπως αποτυπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, εκτιμώντας πως η Fed θα επιβραδύνει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν καθώς ο επικεφαλής της Fed στο Σεντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ εξήρε την ανάγκη των περαιτέρω επιτοκιακών ανόδων τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει μία άνοδος τουλάχιστον 1% ακόμη μιας και το αντίκτυπο στις πληθωριστικές πιέσεις είναι ελάχιστο.

Το κλείσιμο των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1,14% στις 433,26 μονάδες.
  • O Euro Stoxx 50 πραγματοποίησε άλμα 1,20% στις 3.924 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,54% στις 7.386 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 1,16% στις 14.431 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 1,04% στις 6.644 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 1,32% στις 24.661 μονάδες
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη με το +1,05% διαμορφώθηκε στις 8.124 μονάδες.

Mάκρο

Ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Βρετανίας αυξήθηκε τον Οκτώβριο, αλλά τα σημάδια ανάκαμψης φαίνονται αναιμικά καθώς ο υψηλός πληθωρισμός, η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων και η ασθενής εμπιστοσύνη των καταναλωτών αποδυναμώνουν τις προοπτικές. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, αντιδρώντας στην πτώση 1,5% του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Παρασκευή. Ωστόσο, οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι οι πωλήσεις θα ενισχυθούν κατά 0,7%. Η θετική επίδοση του Οκτωβρίου θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί σε «στατιστικές ανωμαλίες» καθώς πολλές επιχειρήσεις τέλεσαν υπό αργία ως φόρο τιμής προς την Βασίλισσα Ελισάβετ Β', την ημέρα της κηδείας της. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τομέας του λιανικού εμπορίου θα αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις το 2023», εκτιμά η Λίζα Χούκερ της PwC. Παράλληλα, οι πωλήσεις τροφίμων συνέχισαν την πτώση τους τον Οκτώβριο. «Ο όγκος των πωλήσεων τροφίμων συνεχίζει να ακολουθεί την τάση για μείωση που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021, ένα φαινόμενο που εξηγείται από την αύξηση του κόστους διαβίωσης και των τιμών των διατροφικών προϊόντων», ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση το ONS.

Η νορβηγική οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Νορβηγίας (SSB), που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ της ηπειρωτικής χώρας κατά 0,8% σε σύγκριση με την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,4%. Τον Σεπτέμβριο, τον τελευταίο μήνα του τριμήνου, το ΑΕΠ της της Νορβηγίας αυξήθηκε απροσδόκητα, κατά 0,4%, όταν η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για πτώση 0,3%.

Επιχειρηματικά νέα

Ο ελβετικός βραχίονας της επενδυτικής τράπεζας της Credit Suisse θα παραμείνει ουσιαστικά ανεπηρέαστος από το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε η τράπεζα τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Γενς Χας. «Θα διατηρήσουμε πλήρως το αποτύπωμά μας εδώ στην Ελβετία, επομένως από τη σκοπιά του πελάτη και της αγοράς, σίγουρα δεν θα αλλάξει κάτι» τόνισε. Υπενθυμίζεται ότι η Credit Suisse σχεδιάζει να περιορίσει τον κλάδο επενδυτικής τραπεζικής της, που έχει δεχθεί πλήγματα από πλήθος σκανδάλων, και να στραφεί προς τη διαχείριση πλούτου, με μία αύξηση κεφαλαίου 4,2 δισ. δολαρίων και χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας, «Η Ελβετική Επενδυτική Τραπεζική θα καταστεί μέρος του τμήματος της Swiss Bank – κάτι που είχε συμβεί πριν από φέτος» τόνισε ο Χας και πρόσθεσε ότι σε επίπεδο μεριδίου αγοράς ο τομέας ηγείται του κλάδου στην Ελβετία με περίπου 13%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Συνεχίστηκαν οι απώλειες με το βλέμμα στη Βρετανία

Twitter: Ο Μασκ «κλείδωσε» εκτός γραφείων τους εργαζομένους - Μαζικές παραιτήσεις μετά το τελεσίγραφο

Amazon: Ξεκίνησαν οι απολύσεις - «Θα συνεχιστούν και το 2023»

gazzetta
gazzetta reader insider insider