Γιατί η Jefferies διατηρεί τη «χαραμάδα» αισιοδοξίας για τις ευρωπαϊκές μετοχές - «Bullish» για την Ελλάδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί η Jefferies διατηρεί τη «χαραμάδα» αισιοδοξίας για τις ευρωπαϊκές μετοχές - «Bullish» για την Ελλάδα
Θετική για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών η Jefferies. «Ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές.

Από μόλις έναν παράγοντα έχουν καθοριστεί μέχρι στιγμής τα θεμελιώδη μεγέθη της Ευρώπης, όπως σημειώνει η Jefferies, και αυτός δεν είναι άλλος από την ενέργεια. Ωστόσο, το πλαίσιο αλλάζει καθώς οι πιθανότητες επιστροφής των τιμών του φυσικού αερίου στα υψηλά επίπεδα που «χτύπησαν» στο πρόσφατο παρελθόν, χαρακτηρίζονται χαμηλές, καθώς η Ευρώπη κατακλύζεται πλέον από LNG.

Επιπλέον, το παραγωγικό κενό παραμένει σε ένα καλύτερο επίπεδο από ό,τι σε άλλες περιοχές, επομένως υπάρχει ένα περιθώριο κινήσεων για την ΕΚΤ, ενώ παρά το «σοκ» στο εμπορικό ισοζύγιο, η Ευρώπη παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

Παρότι οι «αχτίδες» φωτός και αισιοδοξίας στην Ευρώπη ήταν σπάνιες κατά τη φετινή χρονιά, καθώς όταν κορονοϊός άρχισε να εξαφανίζεται από τα ραντάρ, ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα τα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο τέλος του 2021 να εξελιχθούν σε ελάχιστο χρόνο σε ελλείμματα και οι φόβοι για αποπληθωρισμό να δώσουν τη θέση τους στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Φυσικά, η κρίση στο σκέλος του φυσικού αερίου έχει μεταφραστεί σε μία ευρύτερη κρίση στο ηλεκτρικό ρεύμα, που με τη σειρά της έχει περιορίσει τις δαπάνες των νοικοκυριών. Αυτό έχει εγκλωβίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανάμεσα σε δύο δύσκολα αποτελέσματα: Τον υψηλό πληθωρισμό και μια οικονομία σε ύφεση. Ωστίσο, η Ευρώπη διαθέτει μερικά εργαλεία και ορισμένους «μοχλούς» πολιτικής τα οποία οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πια:

- Πρώτον, έχει χαλαρές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές – οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι πιο αυστηρές, αλλά τα πραγματικά επιτόκια είναι αρνητικά.

- Δεύτερον, το ευρώ είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

- Τρίτον, υφίστανται ένα υψηλό παραγωγικό κενό, στο 5% του ΑΕΠ.

- Τέταρτον, εάν αφαιρεθεί το μη ενεργειακό τμήμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η Ευρώπη απολαμβάνει ένα υγιές πλεόνασμα.

Συνεπώς, ο οποιοσδήποτε βαθμός σταθεροποίησης στις τιμές της ενέργειας θα μπορούσε να έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο στα εταιρικά κέρδη, όπως υποστηρίζει η Jefferies. Πρώτον, αναμένεται να επιτρέψει στα πραγματικά εισοδήματα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών να αυξηθούν γρήγορα. Δεδομένου ότι εξακολουθεί να υφίστανται μια περιορισμένη ζήτηση, αυτό θα οδηγούσε σε μεγάλες θετικές εκπλήξεις στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Δεύτερον, ο πληθωρισμός και τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών θα μειώνονταν ταυτόχρονα, προσφέροντας έναν διπλό «καταλύτη» για το ευρώ. Και τρίτον, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις αύξησης των πληθωριστικών προσδοκιών («de-anchoring»), καθώς ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν είναι τόσο ανησυχητικός όσο στις ΗΠΑ.

Έτσι, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως υπάρχουν δυνητικά οι προοπτικές για μια σημαντική ανάκαμψη στα εταιρικά κέρδη, εάν οι τιμές της ενέργειας παρουσιάσουν μια καλή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τη στιγμή που συνεχίζονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για την επιβολή ενός ευρωπαϊκού πλαφόν. Επιπλέον, μια ανάκαμψη της κινεζικής ανάπτυξης θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μια πρόσθετη θετική δυναμική.

Παράλληλα, η Jefferies διατηρεί τη «bullish» θέση της για τις ελληνικές μετοχές. Όπως εκτιμά, οι εγχώριες μετοχές, διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στο 7,6x για τους επόμενους δώδεκα μήνες, με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) στο 0,85x, δείκτη PEG (δείκτης τιμής προς κέρδη σταθμισμένος με την αύξηση των κερδών) στο 0,8x για τους επόμενους δώδεκα μήνες, αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) στο 11,9% και με μια υψηλή μερισματική απόδοση (D/Y) της τάξεως του 4,67%, που ξεπερνά κατά πολύ αυτή των αναπτυγμένων (2,39%) και των αναδυόμενων (2,77%) αγορών. Αξίζει να σημειωθεί πως στο scorecard, η εγχώρια αγορά τοποθετείται στην κορυφή ως προς τις αναθεωρήσεις των κερδών (EPS) σε σύγκριση με άλλες αγορές, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο «κραχ» στις αγορές αναμένει η Deutsche Bank - Πότε θα επέλθει η ανάκαμψη των «ταύρων»

Τράπεζες: Απόδοση 105% για NPLs 50 δισ. του «Ηρακλή» - Μάχη στα μετόπισθεν για «κόκκινα» δάνεια 15 δισ.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider