Με απόδοση 105% «τρέχουν», σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τα business plan των εταιριών διαχείρισης για τα δάνεια ύψους περίπου 50 δις. ευρώ που έχουν μεταβιβαστεί στον «Ηρακλή». Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες δίνουν μάχη στα μετόπισθεν για την μείωση κόκκινων δανείων της τάξεως των 15 δις. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια περίπου 5 δις. έχουν μεγάλες πιθανότητες να μην αποπληρωθούν.
Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων αποδεικνύεται ένας «πόλεμος» διαρκείας, με καίριες «μάχες» που έχουν κερδηθεί ενδιάμεσα, αλλά και άλλες που έρχονται εν μέσω αλληλοδιαδεχόμενων κρίσεων.
Το… κεφάλι της Λερναίας Ύδρας δεν έχει ακόμη κοπεί, καθώς η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση προδιαγράφουν την δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, θέτοντας σε εγρήγορση τις τράπεζες που λαμβάνουν για πρώτη φορά σημάδια για αύξηση των δανείων αβέβαιης είσπραξης.
Αυτή τη στιγμή, ο συντριπτικά μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει βγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών χάρη στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού «Ηρακλής». Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν υλοποιήσει ήδη 13 συναλλαγές τιτλοποιήσεων και αναμένεται η ολοκλήρωση άλλων 2. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο συνέδριο της DDC για τα NPLs την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Ηλίας Κυριακόπουλος, Διευθύνων Εταίρος της Αιγίς ΣΚ και Ανεξάρτητος Επόπτης του «Ηρακλή», η συνολική μεικτή λογιστική αξία των 15 τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» ανέρχεται σε 49,484 δισ. ευρώ. Από αυτά, 12,6 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε 4 συναλλαγές που έχει κάνει η Eurobank, 14,2 δισ. ευρώ σε επίσης 4 συναλλαγές από την Alpha Bank, 16,6 δις. ευρώ σε 6 συναλλαγές της Τράπεζας Πειραιώς και 5,9 δισ. ευρώ σε 1 συναλλαγή της Εθνικής Τράπεζας.
Συνολικά, η διαχείριση των τιτλοποιήσεων αυτών από τους Servicers σημειώνει ελαφρά υπεραπόδοση, με τους στόχους των business plans να υλοποιούνται κατά μέσο όρο στο 105%. Η εξέλιξη αυτή – αν και με διαφοροποιήσεις μεταξύ των Servicers – είναι ιδιαίτερα θετική, λαμβανομένου υπόψη ότι ένα μέρος της στρατηγικής των ανακτήσεων - αυτό των πλειστηριασμών - έχει ουσιαστικά απενεργοποιηθεί. Τελευταία, οι πλειστηριασμοί σε τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» έχουν «παγώσει», καθώς υπάρχει νομικό κενό στο εάν επιτρέπεται στις εταιρείες διαχείρισης να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds.
Το θέμα με αντικρουόμενες αποφάσεις Τμημάτων του Αρείου Πάγου, εκ των οποίων η Α.Π. 822/2022 έκρινε ότι οι εταιρείες διαχείρισης δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν οι ίδιες σε πράξεις εκτέλεσης για λογαριασμό αυτού στον οποίον ανήκουν οι απαιτήσεις ή οι τίτλοι (π.χ. funds), όταν η μεταβίβαση των δανειακών απαιτήσεων δεν έχει πραγματοποιηθεί με τον νόμο για τα κόκκινα δάνεια του 2015 (4354/2015), αλλά με τον νόμο για την τιτλοποίηση απαιτήσεων του 2003, αναμένεται να λυθεί (υπέρ ή κατά) σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στις 26 Ιανουαρίου 2023.
Στους ισολογισμούς των τραπεζών μένουν ακόμη δάνεια 14,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το τέλος του α΄ εξαμήνου 2022.
Όπως αναφέρει η ΤτΕ στην Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, από το παραπάνω απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, δάνεια 4,8 δις. ευρώ είναι αβέβαιης είσπραξης. Σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών βρίσκονται δάνεια 5,17 δισ. ευρώ, ενώ δάνεια 4,9 δισ. ευρώ έχουν καταγγελθεί. Πέραν των δανείων αβέβαιης είσπραξης, «πονοκέφαλο» στις τράπεζες προκαλούν τα δάνεια που έχουν κοκκινίσει καθώς ξεπερνούν τους τρεις μήνες σε καθυστέρηση πληρωμής. Μάλιστα, για πάνω από ένα χρόνο μένουν απλήρωτα δάνεια ύψους 3,9 δισ. ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις από 91 έως 180 ημέρες αφορούν δάνεια 655 εκατ. ευρώ και οι καθυστερήσεις από 181 έως 360 ημέρες δάνεια 610 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν ρυθμισμένα δάνεια 12,85 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,27 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενα και 5,57 δισ. μη εξυπηρετούμενα.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος που απομένει να αντιμετωπιστεί, υπό το βάρος των νέων προκλήσεων που θέτει η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων για το διαθέσιμο εισόδημα και την εξυπηρέτηση των δανείων.