Οι ευρωαγορές διατηρούν τα κέρδη τους μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωαγορές διατηρούν τα κέρδη τους μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Μικρή άνοδος για το σύνολο των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών. Αναμονή για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σχετικά με τα επιτόκια.

Τελευταία ενημέρωση: 12:17

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, μετά από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εμφάνισε βραδύτερη ανάπτυξη για τον Νοέμβριο, εντείνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για κορύφωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Πλέον, η προσοχή βρίσκεται στο πως η ΕΚΤ σκοπεύει να κινηθεί στο μέτωπο της αύξησης των βασικών της επιτοκίων, στην οποία προχωρά από το καλοκαίρι ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Οι σχετικές αποφάσεις της ευρωτράπεζας θα ανακοινωθούν στις 15 Δεκεμβρίου, στην τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της ΕΚΤ για το 2022.

Παραμένοντας στο «κλίμα» των κεντρικών τραπεζών, οι αγορές εστιάζουν την προσοχή τους την Τετάρτη στην ομιλία που θα κάνει ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, σε συνέδριο του Brookings, αναζητώντας ενδείξεις για το εάν η Fed θα προχωρήσει σε χαλάρωση των αυξήσεων στα επιτόκια της ή εάν θα παραμείνει στον δρόμο της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,58% στις 439.84 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ανεβαίνει 0,56% στις 3.957 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 γράφει άνοδο 0,47% στις 7.547 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 0,44% στις 14.417 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,56% στις 6.706 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,54% στις 24.597 μονάδες και ο IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,27% στις 8.344 μονάδες.

Μάκρο

Αμετάβλητος και σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός της Γαλλίας σε ετήσιο πληθωρισμό διαμορφώθηκε στο 7,1% όπως και τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% έναντι 1,2% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,4%.

Οι ανακοινώσεις από τη Γαλλία έρχονται μετά από την κάμψη του πληθωρισμού που σημειώθηκε σε Γερμανία και Ισπανία, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Απροσδόκητη αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία για τον Νοέμβριο, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της υποχώρησης της κατανάλωσης στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε η Destatis, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 17.000 έναντι αύξησης 9.000 που είχαν σημειώνει από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο.

Ανοδικό κλίμα στην Ασία, κόντρα στα κινεζικά μάκρο

Θετικά πρόσημα κατέγραψε η πλειονότητα των ασιατικών αγορών την Τετάρτη, παρά τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την οικονομία της Κίνας.

Ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διαμορφώθηκε στις 49 μονάδες τον Νοέμβριο έναντι 49,2 μονάδων τον Οκτώβριο. Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Ο Nikkei στην Ιαπωνία έχασε 0,21% στις 27.968 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 0,43% στις 7.284 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ισχυροποιήθηκε 1,61% στις 2.472 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ανέβηκε 0,05% στις 3.151 και ο Shenzhen Component κέρδισε 0,18% στις 11.108 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε 2,16% στις 18.597 μονάδες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Κάτω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας για το γ' τρίμηνο 

gazzetta
gazzetta reader insider insider