«Κοκκινίζει» η Wall Street στην αρχή του Δεκεμβρίου

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κοκκινίζει» η Wall Street στην αρχή του Δεκεμβρίου
Κέρδη για τον Nasdaq και οριακές απώλειες για τον Dow Jones στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο τα στοιχεία την οικονομία των ΗΠΑ

Τελευταία ενημέρωση 20:17

Σε αναζήτηση βηματισμού βρίσκεται η Wall Street για την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με τους επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο να αποτιμούν τις δηλώσεις του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ, την Τετάρτη και να εστιάζουν την προσοχή τους στα στοιχεία για την οικονομία.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones υποχωρεί 0,70% στις 34.349 μονάδες.

Ο S&P 500 χάνει 0,24% στις 4.070 μονάδες.

Ο Nasdaq διολισθαίνει 0,15% στις 11.450 μονάδες.

«Ταμείο» για την Fed

Χθες οι δηλώσεις του Πάουελ -για το ότι η Fed μπορεί να χαλάρωσή την αύξηση των βασικών της επιτοκίων ακόμα και από τον Δεκέμβριο- προκάλεσαν ράλι ανόδου στην Wall Street. Τα κέρδη έφεραν θετικό κλείσιμο Νοεμβρίου και για τους τρεις δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Στο καλό κλίμα συμβάλουν την Πέμπτη τα στοιχεία για τον δείκτη PCE στις ΗΠΑ, που υποχώρησε για τον Οκτώβριο όπως ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται πως ο PCE είναι ο «αγαπημένος» δείκτης της τράπεζας για την παρακολούθηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Πλέον, η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται στα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας κατά τον Νοέμβριο, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο κατά πόσο η «σφιχτή» πολιτική της Fed και η αύξηση του κόστους δανεισμούς από τις επιλογές της τράπεζας έχουν περιορίσει τις δαπάνες των αμερικανικών επιχειρήσεων για προσλήψεις.

«Σπάζοντας» τη διάθεση για κέρδη στα ταμπλό, η JP Morgan εκτιμά πως ο S&P 500 πιθανότατα θα διολισθήσει ξανά στα χαμηλά του τρέχοντος έτους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, κάτι που συνεπάγεται με «βουτιά» περίπου 12%. Η πρόβλεψη των αναλυτών του οίκου αξιολόγησης έρχεται να προστεθεί σε εκείνες των Goldman Sachs και Deutsche Bank που προηγήθηκαν.

Μάκρο

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν σε 225.000 έναντι 240.000 την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 235.000 αιτήσεις.

Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 1,6 εκατ. έναντι 1,55 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,57 εκατ. αιτήσεις.

Ακόμα, το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών πολιτών αυξήθηκε 0,7% για τον Οκτώβριο, από 0,4% τον Σεπτέμβριο.

Οι προσωπικές δαπάνες των Αμερικανών ενισχύθηκαν 0,8% τον Οκτώβριο από 0,6% τον Σεπτέμβριο.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Μικρές απώλειες σημειώνει η μετοχή της Kroger, παρά τα καλύτερα των εκτιμήσεων έσοδα που ανακοίνωσε για το γ' τρίμηνο η αλυσίδα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων.

Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 34,2 δισ. δολάρια έναντι 31,9 δισ. δολαρίων στο γ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 33,9 δισ. δολάρια.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 88 σεντ έναντι 83 σεντ που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider