«Γύρισαν» οι δείκτες στις ευρωαγορές - Πλήρης αντιστροφή του κλίματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γύρισαν» οι δείκτες στις ευρωαγορές - Πλήρης αντιστροφή του κλίματος
Από το «κόκκινο» στο «πράσινο» τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Μεγάλα κέρδη στο Μιλάνο.

Τελευταία ενημέρωση 16:37

Συνεδρίαση με σκαμπανεβάσματα η σημερινή για τις ευρωαγορές με την αρχική επιφυλακτικότητα που είχε επισκιάσει το επενδυτικό κλίμα λόγω των «ισχυρών αντίθετων ανέμων» για τις παγκόσμιες αγορές το 2023 να υποχωρεί.

Βέβαια, οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την πορεία του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και μιας δυνητικά παρατεταμένης περιόδου υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης.

Γενικά, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές ολοκληρώνουν μια ταραχώδη και δύσκολη χρονιά, καθώς οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις πολεπίπεδες συνέπειες που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι σκληροί περιορισμοί κατά της Covid-19 στην Κίνα.

Πάντως, η ώθηση που δόθηκε την Τρίτη μετά τη χαλάρωση από το Πεκίνο των μέτρων για την πολιτική της μηδενικής Covid, τα οποία ισχύουν για σχεδόν τρία χρόνια, αποδείχτηκε αναιμική.

Οι δείκτες

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,34% στις 428 μονάδες
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 0,23% στις 3.817 μονάδες
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 με +0,10% διαμορφώνεται στις 7.499 μονάδες
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχει άνοδο 0,66% στις 14.017 μονάδες
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ανεβαίνει 0,55% στις 6.546 μονάδες
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ισχυροποιείται 0,73% στις 23.942 μονάδες
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει κέρδη 0,48% στις 8.297 μονάδες

Μάκρο

Κάμψη της τάξης του 0,6% κατέγραψαν τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επιδείνωσαν περαιτέρω την αγοραστική ικανότητα των πολιτών. Τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία είχαν καταγράψει άνοδο 1%, όπως αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις τροφίμων, οι οποίες μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 3,6%, ενώ οι πωλήσεις άλλων αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Απώλειες και στην Ασία

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις απώλειες της Wall Street, με την κατάσταση της πανδημίας στην Κίνα να προβληματίζει.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία βούτηξε 1,05%, ενώ ο Topix έχασε 0,8%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε απώλειες 1,51%, ενώ Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε επίσης κατά 0,97%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,92% – παρά την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών του Covid που τίθεται σε ισχύ σήμερα.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite έχασε 0,27% και ο Shenzhen Component αντιστάθηκε στην τάση και έκλεισε 0,31% υψηλότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Έχουμε πετύχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από την ισπανική κυβέρνηση

Απειλεί ξανά ο Τσαβούσογλου: Καμία επέκταση χωρικών υδάτων, ούτε 1 μίλι – Ισχύει το casus belli

«Τα ήξερε όλα η Εύα»: Αντιφάσεις στις καταθέσεις Καϊλή - Τζόρτζι για το Qatargate

gazzetta
gazzetta reader insider insider