Eτήσια άνοδο 6,7% είδε το πετρέλαιο ενώ άλμα έκανε το φυσικό αέριο σε μία χρονιά που οι επενδυτές στάθμισαν τους φόβους για την προσφορά που προκλήθηκαν μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έναντι της παγκόσμιας ζήτησης και των φόβων για πιθανή ύφεση.
Το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Φεβρουαρίου την Παρασκευή ενισχύθηκε 2,4%, κλείνοντας στα 80,26 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στην τελευταία συνεδρίαση του έτους. Αυτό οδήγησε το δείκτη αναφοράς των ΗΠΑ σε άνοδο 6,7% το 2022, με βάση τα συμβόλαια του πρώτου μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market.
Το αργό Brent παράδοσης Μαρτίου, το παγκόσμιο συμβόλαιο αναφοράς, παρέμεινε σταθερό στα 83,46 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Ιανουαρίου, έκανε άλμα 3,8% στα 2,4595 δολάρια το γαλόνι, με κέρδη 10,4% το 2022 αφού έφτασε σε ιστορικό υψηλό πάνω από τα 4,27 δολάρια τον Ιούνιο.
Το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Ιανουαρίου κέρδισε 1,5% για να τελειώσει στα 3,362 δολάρια το γαλόνι και πάνω από 44% για το έτος - στην πιο κερδοφόρα χρονιά του από το 2007. Το φυσικό αέριο παράδοσης Φεβρουαρίου διολίσθησε 1,8% σήμερα, για να κλείσει στα 4,475 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, ωστόσο σε επίπεδο έτους εκτινάχθηκε 20%.
Το Brent και το αμερικανικό αργό κατέγραψαν δεύτερη συνεχόμενη ετήσια άνοδο, αν και και τα δύο είχαν πορεία να τερματίσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Το WTI έφτασε σε υψηλό σχεδόν 14 ετών πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Μαρτίου, ενώ το Brent διαπραγματεύτηκε στα 140 δολάρια.
Το WTI έκλεισε το έτος πολύ πιο κάτω από το σημείο που βρισκόταν στις 23 Φεβρουαρίου, την παραμονή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα 92,10 δολάρια το βαρέλι. Το Brent πριν από την εισβολή ήταν στα 94,05 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αποδυναμωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους εν μέρει λόγω των φόβων ότι η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα οδηγούσε την παγκόσμια οικονομία σε απότομη επιβράδυνση. Η αισιοδοξία με τη χαλάρωση από την Κίνα των αυστηρών περιορισμών για τον COVID, ένας παράγοντας που θεωρείται βαρόμετρο στη ζήτηση αργού, έχει αντικατασταθεί από τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα.
«Η Κίνα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο για το πετρέλαιο. Αν και είναι ευρέως αναμενόμενο, τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού έχουν οριακά επιβαρύνει τις τιμές, αλλά οι προοπτικές φαίνονται θετικές δεδομένης της δυνατότητας βελτίωσης της κινητικότητας στην Κίνα. Ωστόσο, οδεύουμε προς το επόμενο έτος εν μέσω συνεχιζόμενης αστάθειας γύρω από τα εμπορεύματα», τονίζει ο Στέφεν Ινς, διευθύνων συνεργάτης της SPI Asset Management, σε σημείωμα.