Στα «πράσινα» η Wall Street με το βλέμμα σε Fed και πληθωρισμό

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «πράσινα» η Wall Street με το βλέμμα σε Fed και πληθωρισμό
Σε θετικό έδαφος οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά.

Τελευταία ενημέρωση 22.20

Οριακές διακυμάνσεις και μικρές απώλειες καταγράφονται την Τρίτη στους κυριότερους δείκτες στην αμερικανική αγορά, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στις ανακοινώσεις των επικαιροποιημένων στοιχείων για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη (που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη), ενώ την ίδια στιγμή οι αναλυτές επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο ζήτημα τω ν αυξήσεων στα επιτόκια.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,32% και διαμορφώνεται στις 33.625 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 βρίσκεται στις 3.909 μονάδες, με άνοδο 0,45%. Παρόμοια εικόνα, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος καταγράφει κέρδη 0,66% στις 10.703 μονάδες.

Στο ταμπλό, «άλμα» άνω του 20% σημειώνει ο τίτλος της Bed Bath & Beyond Inc., παρά τις απογοητευτικές της επιδόσεις στο τρίμηνο, ενώ στον αντίποδα απώλειες άνω του 1,5% καταγράφει η μετοχή της Boeing.

Σημειώνεται πως κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, μόνο ο τεχνολογικός δείκτης κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος, παρά τα κέρδη που κατέγραφαν οι δείκτες τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά μετά επόμενα βήματα της Fed προκαλεί επιφυλακτικότητα στις τάξεις των επενδυτών, ενώ την ίδια στιγμή δηλώσεις αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας προκαλούν ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στις αρχές Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα Ράφαελ Μπόστιτς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων πάνω από το 5% και παραμονής τους σε αυτά τα επίπεδα για «αρκετό καιρό ακόμα», ενώ από την πλευρά του η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των αυξήσεων στα επιτόκια, με χαμηλότερο ωστόσο ρυθμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τέλος, και ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) υπογράμμισε πως η Fed έχει το περιθώριο να λαμβάνει μη δημοφιλείς αποφάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών.

«Η σταθερότητά των τιμών είναι ο θεμέλιος λίθος μια υγιή οικονομία και προσφέρει στον κοινό ανυπολόγιστα οφέλη σε βάθος χρόνου. Αλλά, η αποκατάσταση των τιμών ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα μπορεί να σημάνει μέτρα που δεν είναι δημοφιλή σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς αυξάνουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε την οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε σε 7 αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων μέσα στο 2022, ενώ την περασμένη εβδομάδα «έδειξε» στο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση των επιτοκίων της εντός του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Ο Πάουελ επιμένει στα μέτρα για την αποκλιμάκωση των τιμών

Bed Bath & Beyond: Ζημιές κοντά στα 400 εκατ. δολάρια, καθώς εντείνεται ο φόβος για χρεοκοπία

Κρυπτονομίσματα: Η Coinbase απολύει το 20% των υπαλλήλων της

gazzetta
gazzetta reader insider insider