Οι ελπίδες για αυξημένη ζήτηση από την Κίνα συνεχίζουν να δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, ωθώντας τις μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας.
Η τιμή του αμερικανικού αργού τύπου WTI, παραδόσεως Μαρτίου, σημείωσε άνοδο 4,1% στα 77,14 δολάρια το βαρέλι, μετά τα κέρδη της τάξης του 1% που γνώρισε τη Δευτέρα και πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το MarketWatch.
Την ίδια ώρα, το Brent παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε κατά 3,3%, φθάνοντας στα 83,69 δολάρια το βαρέλι.
Εν τω μεταξύ, η τιμή του φυσικού αερίου, παραδόσεως Μαρτίου, κατέγραψε κέρδη 5,2% και διαμορφώθηκε στα 2,584 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.
Το πετρέλαιο γνώρισε άνοδο και τη Δευτέρα, καθώς η Σαουδική Αραβία ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου που θα παραδοθεί στην Ασία τον Μάρτιο, σε μια ένδειξη ότι η ζήτηση στην Κίνα ενδεχομένως ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο, δίδοντας στην αγορά στήριξη εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών, όπως σχολίασαν οι αναλυτές.
Το κλίμα διαφαίνεται βελτιωμένο και μετά τις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ που παρά το σήμα για νέες αυξήσεις στα επιτόκια, επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, τονίζοντας παράλληλα ότι το 2023 θα είναι έτος σημαντικής μείωσης για τον πληθωρισμό, με το δολάριο να αποδυναμώνεται.
Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) ανέφερε σήμερα ότι η παραγωγή αμερικανικού αργού αναμένεται να αυξηθεί το 2023, ενώ η ζήτηση θα παραμείνει αμετάβλητη.
Παράλληλα, σήμερα η BP ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ για το σύνολο του 2022, υπερδιπλασιάζοντας μέσα σε έναν χρόνο την κερδοφορία της, χάρη στις τιμές των ορυκτών καυσίμων που εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.