Ακάθεκτο σε μια ισχυρή bull market δείχνει να πορεύεται το Χρηματιστήριο, χωρίς να λαμβάνει και τόσο υπόψιν του το τι συμβαίνει στις μεγάλες διεθνείς αγορές.
Έχοντας ως εφόδιο τη χρόνια υποαπόδοση των εγχώριων αξιών αλλά και το στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, οι αγοραστές συνεχίζουν να προεξοφλούν μόνο θετικά πράγματα ενισχύοντας συνεχώς τις θέσεις που έχουν δημιουργήσει ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους.
Ενδεικτικό μάλιστα της δύναμης της αγοράς είναι πως εάν ένας κλάδος δεν τραβήξει για κάποιες συνεδριάσεις θα εμφανιστούν μετοχές είτε από τη μεσαία είτε από μικρή κεφαλαιοποίηση να σπρώξουν υψηλότερα τον ΓΔ.
Από τον Οκτώβριο του 2022 το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πραγματοποιήσει μια σπουδαία ανοδική κίνηση. Πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης σε διάστημα 4 μηνών αναρριχήθηκε 250 μονάδες υψηλότερα, από τις 783 μονάδες στις 1041 που βρίσκεται σήμερα με απόδοση 32,95%. Το ερώτημα πολλών (μικρό) επενδυτών είναι, για πόσο μπορεί να συνεχίσει αυτό το ράλι, μέχρι ποιες τιμές μπορεί να ανέβει ο ΓΔ και πότε θα διορθώσει, ώστε να επανατοποθετηθούν; Η ανάλυση των περισσοτέρων (μικρό) επενδυτών είναι εφήμερη, εξετάζουν που είναι σήμερα η τιμή ώστε να προβλέψουν το που θα πάει αύριο, όπως αναφέρει ο τεχνικός αναλυτής Αντώνης Κοφινάκος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο σενάριο είναι μια ισχυρή ανοδική αντίδραση με δομή 3 κυμάτων (Α-Β-C). Η ανοδική αντίδραση διορθώνει την πτώση των προηγούμενων 5 κυμάτων και προσεγγίζει (τουλάχιστον) το 38,2% του εργαλείου Fibonacci Retracement. Στην περίπτωση του ΓΔ το 38,2% του Fibonacci Retracement βρίσκεται στις 2302 μονάδες.
Το δεύτερο σενάριο είναι η αντιστροφή της τάσης. Δηλαδή μετά από 5 κύματα καθοδικά, να ξεκινήσει μια νέα κίνηση με 5 κύματα ανοδικά. Συνεπώς από τον Φεβρουάριο του 2016 να έχει ξεκινήσει η αντιστροφή τάσης. Η αντιστροφή τάσης σημαίνει ότι η νέα ανοδική τάση θα έχει δομή 5 κυμάτων και ότι θα ξεπεράσει η τιμή τα προηγούμενα υψηλά (5.346 μονάδες).
Παράλληλα, μετά από 9,5 έτη συνεχόμενης πτώσης και φυγής κεφαλαίων (2007-2016) εισέρχεται σε ένα χρονικό διάστημα 6 ετών, με κυρίαρχο αίσθημα την αναζήτηση κατεύθυνσης και ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ο ΓΔ διαφοροποιείται από τα ξένα χρηματιστήρια και σημειώνει υψηλά οκταετίας. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι έχουμε βγει από το στενό εύρος τιμών (range) της τελευταίας εξαετίας, επίσης ότι υπάρχει αλλαγή πολικότητας και ότι βρισκόμαστε σε μακροχρόνια ανοδική τάση και πιο συγκεκριμένα ότι βρισκόμαστε στα υποκύματα ενός μεγάλου ανοδικού κύματος τρία.
Ως προς την εικόνα του ταμπλό στη σημερινή συνεδρίαση, ο δεικτοβαρής τίτλος του ΟΤΕ ξεχώρισε και αποτέλεσε τον «οδηγό» της ισχυρής ανόδου. Ο ΟΤΕ κατέγραψε ράλι 5,14% στα 15,56 ευρώ με τζίρο που ξεπέρασε τα 14,56 εκατ. εν μέσω διάφορων σεναρίων που αναπτύσσονται γύρω από το ποιο δρόμο θα ακολουθήσει ο βασικός μέτοχος, δηλαδή η Deutsche Telekom, βλέποντας μάλιστα και τη Nova να ανεβάζει ταχύτητες και να χτυπά αρκετά επιθετικά ένα κομμάτι της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,2% στις 1.064,35 μονάδες με τον τζίρο στα 129,50 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 2,26% στις 2.588,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πάτησε γκάζι με κέρδη 3,64% στις 829,55 μονάδες.
Στις τράπεζες επιμέρους, η Alpha Bank σημείωσε άνοδο 4,19% στα 1,294 ευρώ με τζίρο 11,9 εκατ. , η ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 4,21% στα 4,658 ευρώ, η Eurobank σημείωσε άνοδο 2,55% στα 1,3495 ευρώ και η Πειραιώς κατέγραψε ράλι 4,18% στα 2,083 ευρώ, με τζίρο στα 23,27 εκατ.
Η μετοχή της MIG έκλεισε εκ νέου σήμερα σε limit up φτάνοντας στα 0,1668 ευρώ, με υψηλό όγκο.
Στα βαριά χαρτιά της αγοράς ξεχώρισαν επίσης η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με άνοδο 2,99%, η ΔΕΗ με κέρδη 1,54%, η ΕΕΕ στο 2,20% και ηπιότερα η Τέρνα Ενεργειακή και η Μυτιληναίος.
Ισχυρή άνοδος για Intralot και Intrakat, ενώ αγορές αρχίζουν να πραγματοποιούνται και σε μετοχές που είχαν λάμψει διά της απουσίας τους στις χαμηλότερες κατηγορίες.