Wall Street: Ισχυρές απώλειες από την επαναφορά των ανησυχιών για την Fed

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ισχυρές απώλειες από την επαναφορά των ανησυχιών για την Fed
Πτώση κοντά στις 250 μονάδες για τον Dow Jones στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με μεγάλες πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η Wall Street για την Πέμπτη, διαγράφοντας το θετικό κλίμα στο άνοιγμα της αγοράς εν μέσω επαναφοράς των ανησυχιών για περαιτέρω σύσφιξη στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έπεσε 0,73% ή 248,47 μονάδες στις 33.700 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,85% ή 35,14 μονάδες στις 4.082 μονάδες.

Ο Nasdaq διολίσθησε 1,02% ή 120,94 μονάδες στις 11.789 μονάδες.

Η ανησυχία για την Fed

Το θετικό κλίμα στο άνοιγμα της συνεδρίασης «στράβωσε» από την αγορά των αμερικανικών ομολόγων, με τους κρατικούς τίτλους των ΗΠΑ να κινούνται ανοδικά καθώς επανέρχεται η ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν για την αρχή του Φεβρουαρίου έδειξαν πως η αγορά εργασίας στη χώρα παραμένει «σφιχτή», γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την άποψη για το ότι η Fed θα συνεχίσει την αύξηση των βασικών της επιτοκίων με στόχο να «κρυώσει» την αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με το FedWatch του CME Group, οι αγορές αναμένουν πως το βασικό επιτόκιο δανεισμού της τράπεζας θα φτάσει το 5,1% τον Ιούλιο, ενώ εκτιμούν πως η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της εντός του 2023.

Ο επικεφαλής της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, δήλωσε την Πέμπτη είναι σημαντικό για την τράπεζα να συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια της για να περιορίσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%. Ο Μπάρκιν ανέφερε πως δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη το εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Δεν μπορούμε να έχω ως δεδομένο πως η κάμψη στον πληθωρισμό θα συνεχιστεί. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας» τόνισε ο Αμερικανός τραπεζίτης, αυξάνοντας τ ανησυχίες για περαιτέρω σύσφιξη στη νομισματική πολιτική της Fed.

Ξεχώρισαν τα κέρδη της Disney

Εξάλλου, οι επενδυτές αποτιμούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων. Σημειώνεται πως με πάνω από τις μισές εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα του μέχρι στιγμής, το 69% έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών της Refinitiv.

Η Disney ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης πως απολύει 7.000 υπαλλήλους. Στα κέρδη ανά μετοχή ανακοίνωσε 99 σεντ ανά μετοχή, έναντι 78 σεντς ανά μετοχή που αναμένονταν, σύμφωνα με έρευνα της Refinitiv. Στα έσοδα κατέγραψε 23,51 δισ. δολάρια έναντι 23,37 δισ. δολάρια που αναμένονταν. Οι συνολικές συνδρομές Disney+ ανήλθαν σε 161,1 εκατομμύρια, σύμφωνα με το StreetAccount.

Κέρδη καταγράφει η μετοχή της Pepsico, μετά από την αύξηση των πωλήσεων της για το δ' τρίμηνο του 2022.Τα καθαρά της κέρδη ήταν 518 εκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, ή 37 σεντς ανά μετοχή, που είναι καλύτερα από όσα ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Για την ίδια περίοδο πάντως ένα χρόνο νωρίτερα, είχε καταγράψει 1,32 δισεκατομμύρια δολάρια ή 95 σεντς ανά μετοχή.

Άνοδο κοντά στο 10% σημείωσε η μετοχή της Hilton μετά από τον υπερδιπλασιασμό των κερδών που ανακοίνωσε η αλυσίδα ξενοδοχείων. Τα έσοδα αυξήθηκαν 33,1% στα 2,44 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από την πρόβλεψη του FactSet για 2,35 δισ. δολάρια, ενώ και η πληρότητα για τις δομές της Hilton έκανε άλμα κατά 10,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 67,5%.

Εμπορεύματα

Απώλειες κατέγραψαν για την Πέμπτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να επηρεάζεται από τα στοιχεία για τα αποθεματικά των ΗΠΑ και τις εξελίξεις γύρω από τους σεισμούς της Δευτέρας στην Τουρκία.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Μαρτίου, έχασαν 0,5% ή 41 σεντ στα 78.06 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Απριλίου, το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) υποχωρούν 1% στα 84.22 δολάρια ανά βαρέλι.

Πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός για την Πέμπτη, με το πολύτιμο μέταλλο να βάζει τέλος σε ένα 4ήμερο θετικό σερί.

Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Απριλίου, υποχώρησαν 12,20 δολάρια ή 0,7% στα 1.878,50 δολάρια ανά ουγγιά, υποχωρώντας από το υψηλότερο επίπεδο που είχαν βρεθεί από τις 2 Φεβρουαρίου.

Μάκρο

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ έφτασαν στις 196.000 από 183.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 190.000 αιτήσεις.

Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν στις 1,68 εκατ. από 1,65 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,66 εκατ. αιτήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: 90% πιθανότητα ύφεσης για την οικονομία των ΗΠΑ - Πτώση στις 3.250 μονάδες ο S&P 500

Έπιασε και τις 1.070 μονάδες το Χρηματιστήριο με «έκρηξη» τζίρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider