Wall Street: Προσπάθεια για αντιστροφή του κλίματος με τους επενδυτές να αξιολογούν στοιχεία

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Προσπάθεια για αντιστροφή του κλίματος με τους επενδυτές να αξιολογούν στοιχεία
Οι επενδυτές αξιολογούν τα σημερινά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ενώ κινούνται ακόμη μέσα στον απόηχο από τις χθεσινές ανακοινώσεις για τον αμερικανικό πληθωρισμό.

Τελευταία ενημέρωση 21:14

Προσπάθεια καταβάλλεται να αντιστραφεί το αρχικά αρνητικό κλίμα στη συνεδρίαση της Wall Street την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα σημερινά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ενώ κινούνται ακόμη μέσα στον απόηχο από τις χθεσινές ανακοινώσεις για τον αμερικανικό πληθωρισμό. Οι παράγοντες της αγοράς προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα στοιχεία για να δουν κατά πόσο η οικονομία «επιτρέπει» στη Fed να συνεχίσει επί μακρόν την πορεία αύξησης των επιτοκίων φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο μίας ύφεσης.

Υπενθυμίζεται πως μικρή κάμψη παρουσίασε η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και θέτοντας ερωτήματα για το κατά πόσο θα επηρεάσει την επιτοκιακή πολιτική της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,4% από 6,5% τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% από 0,1% τον Δεκέμβριο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σε αυτή τη βάση o Dow Jones υποχωρεί οριακά 0,05% μονάδες στις 34.072 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,11% στις 4.140 μονάδες, και ο Nasdaq κερδίζει 0,70% στις 12.043 μονάδες.

Mάκρο

Ισχυρότατη άνοδο εμφάνισαν για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ οι λιανικές πωλήσεις, δείχνοντας πως οι καταναλωτικές δαπάνες δεν επηρεάζονται από τον υψηλό πληθωρισμό και την αβεβαιότητα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε μηνιαίο επίπεδο 3% έναντι συρρίκνωσης 1,1% που είχαν σημειώσει τον Δεκέμβριο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 2%. Οι πωλήσεις, εκτός των αυτοκινήτων, αυξήθηκαν 2,3% έναντι συρρίκνωσης 1,1% τον Δεκέμβριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,9%. Τα μάκρο για τις λιανικές πωλήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν νέες ανησυχίες για τη σφιχτή νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), που μπορεί να «διαβάσει» τα στοιχεία ως σημάδια για το ότι μπορεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ώστε να «κρυώσει» τις καταναλωτικές δαπάνες.

Επιπλέον, στασιμότητα εμφάνισε για τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed). Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε 0% ανάπτυξη έναντι συρρίκνωσης 0,7% τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 0,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ford «βλέπει» εξοικονόμηση 2,5 δισ. δολαρίων εντός του 2023

Έλον Μασκ: Στα τέλη του 2023 θα αναλάβει άλλος το Twitter

Ρεκόρ για το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης: Εκτοξεύθηκε στα 314,7 δισ. ευρώ το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider