Ευρωαγορές: Κυρίαρχη η ανοδική τάση στα ταμπλό, με φόντο την Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κυρίαρχη η ανοδική τάση στα ταμπλό, με φόντο την Fed
Διάθεση ανόδου επιδεικνύουν, σήμερα Πέμπτη, στην πλειονότητά τους οι ευρωαγορές, στον απόηχο των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed.

Διάθεση ανόδου επιδεικνύουν, σήμερα Πέμπτη, στην πλειονότητά τους οι ευρωαγορές, στον απόηχο των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία και αποτύπωσαν την προσήλωση των αξιωματούχων της Fed στον στόχο καταπολέμησης τους υψηλού πληθωρισμού, διατηρώντας τα επιτόκια υψηλά.

Η νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών απασχολεί ιδιαιτέρως τις αγορές, εντός και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άλλωστε να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την Fed, ήτοι σε ρότα αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,20% στις 436 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,19% στις 9.915 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει άνοδο 0,30% φθάνοντας στις 7.321 μονάδες. Ο γερμανικός DAX καταγράφει ισχυρότερα κέρδη της τάξεως του 0,50% και διαμορφώνεται στις 15.475 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB γνωρίζει άνοδο 0,51% στις 27.241 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να κερδίζει 0,36% φθάνοντας στις 9.206 μονάδες.

Μάκρο

Στο 8,6% διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Στην προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat για τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 8,5%, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,6%.

Σε ό,τι αφορά τα πρακτικά της Fed που ήλθαν χθες στη δημοσιότητα, η πλειοψηφία των αξιωματούχων συντάχθηκαν με την απόφαση για πιο χαμηλούς ρυθμούς αυξήσεων των επιτοκίων, στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, αλλά επίσης υπογράμμισαν την ανάγκη αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, θέτοντας τον στόχο του 2% καθοδηγητή για τα επόμενα βήματα.

Τα πρακτικά της Fed παραπέμπουν σε έναν συμβιβασμό που προέκυψε μεταξύ εκείνων που ανησυχούν για επιβράδυνση της οικονομίας και εκείνων που είναι πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί επίμονος. Συνεπώς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν, αλλά με μία μικρότερη κίνηση, ούτως ώστε να αξιολογήσουν εν συνεχεία τις εξελίξεις στην οικονομία.

Έτσι, σχεδόν το σύνολο των αξιωματούχων συναίνεσε σε μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, συμφωνώντας παράλληλα ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρις ότου ο πληθωρισμός βρίσκεται ξεκάθαρα στον δρόμο προς το 2%.

Λίγοι ήταν οι αξιωματούχοι που διαφοροποιήθηκαν και εμφανίστηκαν πρόθυμοι να στηρίξουν μία μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, της τάξης του 0,50%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η Eni ανακοίνωσε κέρδη - ρεκόρ για το 2022. Σύμφωνα με τα μεγέθη που δημοίευσε ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, το τέταρτο τρίμηνο, διαμορφώθηκαν σε 2,5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 2,6 δισ. ευρώ. Για ολόκληρο το έτος, το ποσό αυτό διαμορφώθηκε στα 13,3 δισ. ευρώ, ήτοι σε επίπεδα - ρεκόρ.

Παράλληλα, αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες ανακοίνωσε για το 2022 η βρετανική κατασκευάστρια μηχανών αεροσκαφών Rolls-Royce, πυροδοτώντας «άλμα» 19% για τη μετοχή της.

Εν τω μεταξύ, κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της BAE Systems για το σύνολο του 2022, με τη βρετανική εταιρεία αμυντικών και αεροπορικών συστημάτων να επηρεάζεται από την καταγραφή αυξημένου κόστους.

Ακόμα, η Deutsche Telekom ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση στα προσαρμοσμένα κέρδη φέτος, μετά την άνοδο που σημειώθηκε το δ' τρίμηνο, παρά τις πιο αδύναμες σε σχέση με το αναμενόμενο επιδόσεις στα έσοδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Τα κακά νέα δεν έχουν τελειώσει για τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη» προειδοποιούν αναλυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider